Облаци
Облаци във дисковидна форма, които лесно биха могли да се сбъркат с НЛО

Облаци (cloud) са кондензирани капчици вода или ледена маса, намиращи се в атмосферата. На Земята облаци се образуват от вода, която в атмосферата е в газообразно състояние. Капчиците вода която се намира в облака обикновено е с размери около 0.01 mm в диаметър. Освен в газообразно състояние водата в атмосферата може и да кристализира и да се превърне в ледени кристали. Когато капчиците вода или ледени кристали са обградени от милиарди други те стават видими като облаци.

Вероятно вече се питате защо приказваме за облаци в сайт за уфология? Защото те са неотменима част от уфологичния свят. Има много случаи когато НЛО са се появявали от облаците или обратното – скриват се в тях. Но освен това самите облаци могат да се сбъркат с НЛО.

Облаци с дисковидна форма
Атмосферата е динамична и е твърде възможно понякога да бъдат наблюдавани дисковидни облаци

А това е така, понеже атмосферата на Земята е динамична. Тя е в непрекъснато движение и заради това формата на облаците се променя непрекъснато. Виждали сме ги в най-причудливи форми, оприличавали сме ги на животни, предмети… Но също така има немалко случаи когато заеманата видима форма на облаците е дисковидна. В този случай дисковидни облаци лесно могат да се сбъркат с “летяща чиния” – понятие което се използва за НЛО.

Точно и за това е тази статия – за да покажем няколко случая на наблюдавани облаци, които заемат форма, подобна на летящ обект. Както сами ще се убедите и от снимките в статията – самите облаци толкова много приличат на НЛО, че много лесно се бъркат. В този случай е лесно объркването – когато някой човек погледне за секунди небето и види такъв обект може да го оприличи на НЛО. Но ако има възможност да отдели малко повечко време и да наблюдава атмосферата и въпросния облак, тогава със сигурност ще разбере какво е – облак, породен от водните пари и заел тази необичайна форма, или наистина е летящ обект.

ufo cloud
Дисковиден облак (ufo cloud), наблюдаван по време на изгрев в Билбао, Испания. Източник – telegraph.co.uk

Особен интерес в този случай представляват лещовидните, дисковидни облаци – ufo cloud. Както подсказва името – тези облаци са с формата на леща, диск. Те се образуват предимно в планините, над планинските върхове, породени от динамиката на атмосферата и въртеливото движение на вятъра около самия връх. Водната пара се вдига и при подходящи условия кондензира във вид на облак, а вятърът му придава кръгла, лещовидна форма. Разбира се, освен в планините такива облаци са наблюдавани и над равнинни места.

Облак
Формиране на облак (cloud) над воден обект и преливането на светлината

Както знаете от физиката – водата пречупва слънчевата светлина. А основната съставна част на облаците на Земята е вода. Когато облаците са по-плътни – те не могат да пропускат слънчевите лъчи. Но когато не са толкова плътни, ефирни са – тогава слънчевите лъчи преминават през тях. Тогава те се пречупват и може да бъдат видени и други цветове по ръба на облака – червени, зелени, сини, жълти, оранжеви. Все едно гледаме дъга в небето. А ако облака е запрашен или има и други елементи освен водата – тогава и пречупването на светлината ще бъде в съответните оттенъци. Също така ако подобни атмосферни явления се наблюдават по залез или изгрев Слънце – пак ще бъдат оцветени в оранжева, червена или друга светлина.

Може още много да говоря за облаците, но не това е целта. Исках накратко да ви запозная, припомня какво представляват, без да навлизам в подробности и да използвам сложни, непознати научни термини. Следващото видео от Ютуб е показателно за видовете облаци, които могат да бъдат видени.

Облаци
Облаците видени от Соня Луис. Източник – telegraph.co.uk

В зависимост от въздушните течения, при подходящи условия може да се образуват много интересни комбинации от облаци. Включително и няколко дисковидни облака да се разположат един над друг. Точно такова явление е наблюдавано в Уелс, над един Голф клуб от Соня Луис.

„Аз не съм виждала подобно нещо – четири облака наредени един върху друг – отбелязва Соня Луис. Това беше толкова красиво. „

Ето и няколко снимки на интересни облаци.

Mauna Kea, Hawaii, USA
Mauna Kea, Hawaii, USA

Mauna Kea, Hawaii, USA
Mauna Kea, Hawaii, USA

South Georgia Island
South Georgia, Island

Loch Broom, Scotland, UK
Loch Broom, Scotland, UK

Over Antarctica

Mauna Kea and Mauna Loa volcanoes, Hawaii.
Mauna Kea and Mauna Loa volcanoes, Hawaii.

Източник на снимките е 67notout.com/2010/08/photos-of-ufo-clouds.html:

Може да се пише още по темата, да показваме още снимки и клипове – не това е целта. Най-важното – запознахте се с едно интересно атмосферно явление, знаете какво представлява, и че е възможно да се случи и самите вие да станете свидетели на интересни по форма облаци, които да бъдат сбъркани с НЛО. Не забравяйте обаче, че е възможно да има и летящ обект, който да се обърка с формата на облак. За това бихме били благодарни ако станете свидетели на такива явления –  направете снимки или видео и ни ги изпратете.

Автор: Борислав
Не се разрешава копирането на материала или части от него