Интересен странен летящ обект е заснела г-жа Цветанка Христова от гр.Петрич с личната си камера Самсунг модел SMХ-F34SP.

От доста отдавна г-жа Христова се интересува от НЛО и всякакви необичайни явления, но едва от месец юли 2010 г. решава да ги заснема. Използвайки мобилния си телефон прави видео записи на няколко интересни светлини и обекти. Оказва се обаче, че видеата не са с добро качество и тогава решава да си купи видео камерата.

От септември 2010 г. до сега има над 8 заснети видеоматериала, които ни ги изпрати. В поредица от статии ще публикуваме нейните записи с описание на видяното.

На 4.06.2011 г. в 14:10 ч. Цветанка Христова забелязва странен летящ обект в посока север от мястото, където живее. НЛО-то е извършвал спираловидни движения и се е движил много бавно. Близо 20 мин. г-жа Христова е очаквала да премине този обект в близост до нея, за да може да го заснеме с видеокамерата.

Ето какво ни писа Цветанка Христова:

„Здравейте, изпращам ви 2 клипа заснети на 04.06.2011 г. в 14ч.10мин. Забелязах обекта много на високо от посока север. Летеше на юг. Времето беше слънчево, без вятър. Заснемането направих в режим за нощно виждане – затова е син фона, иначе не се забелязваше на дневна светлина – беше бяло /като сняг/ и имаше спираловидно движение. До заснемането на това положение съм го чакала да дойде от Рупите. Премина над нас за период от 20 мин. Имаше и още записи, но ги изтрих – на тях не се виждаше нищо.“

След направения анализ на видеоматериала може да се предположи, че този обект твърде много прилича на метеорологичен балон. По описанието на цялото наблюдение от г-жа Христова всички характерни особености на полета на странното тяло съвпадат с тези на подобни балони. Ето и малка справка за тях от Уикипедия:

„Метеорологичните балони се използват за измервания високо в атмосферата. Представляват балони пълни с леки газове, като най-често са с водород и хелий. Характерно за тях е, че не се напълват с газ до максимум, а се оставя резерв за да могат да увеличават обема си при издигане в атмосферата, тъй като с увеличаване на височината се намалява налягането и газовете се разширяват. Към долната част на балона се закрепват измервателни прибори, които служат са събиране на данни като: температура, налягане, скорост на вятъра, влажност и др.“

За потвърждение на нашето предположение, че снетия материал е на балон Ви представяме няколко от кадрите на видеото от Петрич, в различни фази от полета на обекта. По-долу за сравнение показваме и снимки на балони публикувани в интернет.

странен летящ обект
летящия обект над Петрич

странен летящ обект
летящия обект над Петрич

странен летящ обект
летящия обект над Петрич

странен летящ обект
летящия обект над Петрич

Ето и снимки на метеорологични балони:

метеорологичен балон метеорологичен балон

метеорологичен балон метеорологичен балон

В подкрепа на тезата за наблюдение на балон представяме и няколко видеоматериала, също от интернет. На първия е показано излитане на стратосферен балон:

Следващото видео показва тест на балон от хелий в Хавай:

 

Всички тези примери показват нагледно, че един незапознат с подобни съоръжения очевидец може да се заблуди, че наблюдава НЛО. Но въпреки, че в случая този летящ обект може да бъде идентифициран, има достатъчно примери за необяснени феномени. В следващи статии ще представим и други видеозаписи от Петрич в опит да се изучават загадките и да се дават разумни обяснения на видяното.

Ако и Вие уважаеми читатели имате сведения за интересни случки или наблюдения, можете да пишете както на електронната ни поща: ufobg@ufo.bg , така и да се включите с мнения във форума на сайта ни: https://www.ufo.bg/forum/

Автор:
инж.Веселин Боянов