През месец юни 2011 г. над град Варна (България) многократно са засичани Неиндетифицирани Летящи Обекти. За няколко наблюдения ни информира студента Златил Пенев, който ни изпрати и свой видеоматериал.

На 12 юни близо час след залеза на слънцето Златил е у дома си, когато поглеждайки през прозореца забелязва много ярък светещ обект в тъмното небе. Заедно с него са били сестра му и брат му. Докато вземе цифровия фотоапарат и статива, и се подготви за снимане, НЛО-то започнало да се скрива. Все пак успял да заснеме малко от полета му.

Ето какво още пише в писмото си:

„Когато обектът наближаваше, ми направи впечатление, че не издава никакъв звук и няма габарити, които са задължителни за самолети и хеликоптери. След като НЛО се скри над нас, излязох на северната тераса да продължа да го снимам, тогава реших да направя няколко снимки. Може би тук е момента да спомена малко технически характеристики на фотоапарата ми.

Марката е Fujifilm HS10, има 10 megapixel sensor, прави FullHD видео клип и разполага с 30х оптично и 2х дигитално приближение. Снимките, които направих на обекта са с 60 пъти приближение, скорост на затвора 1 секунда, без да използвам статив. Това, което ме озадачи след като ги прегледах е, че на всяка снимка обекта беше различен и наистина много странен. След като направих три снимки реших, че трябва да продължа с видеото и пуснах камерата на запис. Успях да хвана НЛО-то, докато се скриваше зад хоризонта в посока североизток. Всички мои видеа са с максимално качество FullHD, а снимките са направени на 10 мегапикселa. Тук се сещам и още нещо за движението на обекта – то не беше хаотично и не променяше посоката си, движеше се в един курс. Цялото наблюдение не продължи повече от 5 минути.“

НЛО Варна България
12 юни 2011 г. – НЛО над Варна

След няколко дни Златил отново става свидетел на НЛО. Ето продължението на разказа му:

„Втората среща е наистина интересна, тя се случи по време на пълното лунно затъмнениe, което беше на 15 срещу 16 юни 2011 година. Затъмнението започна в 21:22:56 часа и завърши в 01:02:15 часа. То беше най-дългото от 11 години насам. Естествено, като един уважаващ себе си фотограф – аматьор, бях си поставил за цел да документирам цялото лунно затъмнение. Бях излязъл на североизточната тераса в нас, от която имах идеална гледка към астрономичното събитие. Цялото ми оборудване беше налице и готово за снимане. Времето беше идеално, нямаше никаква облачност и вятър. И въпреки, че беше лято не беше толкова топло, което за мене беше супер, защото нямаше турболенция на въздуха в атмосферата, което помага за направата на добри астрономически снимки. Може би към 23:30 часа докато снимах Луната, вниманието ми бе привлечено от ярка бледо жълтеникава светлина с големина малко по-голяма от тази на Юпитер и също толкова ярка. Тя се движеше от северозапад към североизток, като отново височината й не беше много голяма – около километър и със сигурност мога да заявя, че не беше спътник или международната космическа станция. Те наистина могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око, но се виждат като малки звезди и са на предела на това, което можеш да видиш с очите си. Обектът се движеше доста бързо – премина целият ми обсег на наблюдение за не повече от 3 минути, не издаваше никакъв звук и нямаше габарити. Разстоянието от мен до НЛО-то не беше повече от километър. Това мога да го определя с относителна сигурност, защото изглеждаше, че той е малко преди Франгата (това е едно възвишение, което върви успоредно по цялото протежение на северната страна на Варна), а тя е на около 1.5 километра от нашия апартамент.

Този път се бях приготвил добре и не можеше да бъда по-голям късметлия,  фотоапарата ми беше настроен и поставен на статив, започнах да правя FullHD видео клип на обекта почти веднага след като го забелязах. Бях изключил стабилизацията на изображението с цел да направя по-качествено видео и фокусирах с ръчния фокус. Оптиката беше сложена на 720 мм, което е максималното приближение, равняващо се на 30 пъти увеличение. На около 0:35 секунди от началото на клипа, ненадейно на терасата излезе баща ми и аз веднага насочих вниманието му към обекта. Той по принцип не вярва в НЛО, но бързо разбра, че не може да си обясни какво е това. Превъзбудената реакция и на двама ни си личи на клипа, което е едно доказателство за неговата автентичност. След като прегледах видеото на компютъра и увеличих допълнително със софтуерна програма видях, че формата на обекта е тясна и продълговата. Тясната форма не може да се обясни със скороста на заснемане на камерата, което за клипа е 30 кадъра в секунда.“

Следващия клип, монтиран от Златил Пенев е компилация от неговите две наблюдения на НЛО, както и кадри заснети от братовчед му Габрин в покрайнините на Варна, но в друга вечер.

 

Освен тези наблюденията на Златил негов приятел, който се назовава в интернет пространството с името GAN, случайно е уловил няколко странни летящи обекта с фотоапарата си Canon Powershot A580, когато е снимал паметника Пантеона в морската градина на Варна. Като любител на фотографията в слънчевия неделен ден на 6.02.2011 г. младежа е снимал пейзажи в парка. По-късно, когато преглежда снимките на компютъра си забелязва един по-голям обект, и две по-малки сребристи сфери върху една от тях.

НЛО Варна
Оригиналната снимка
НЛО Варна
Увеличение на заснетите НЛО

След направен внимателен анализ на заснетите фото и видео материали,  не може да се говори за монтаж. За съжаление нощните снимки не дават ясна представа за заснетите обекти. Единствено можем да разберем какво се е случило само от разказа на очевидците. В снимката от 6.02.2011, обаче ясно се виждат обектите, които за момента можем да ги квалифицираме като Неиндетифицирани Летящи Обекти. Сребристи сфери са наблюдавани многократно над България, и това говори, че вероятно са метални и отразяващи лъчите на слънцето. Големия тъмен обект, който прилича на диск е по-интересен от обичайно наблюдаваните сфери. За момента не може да се твърди, че дисковидното НЛО и другите два обекта са свързани по между си. От случайното заснемане на тези странни обекти, можем само да обобщим, че около нас има достатъчно неизяснени феномени и странни събития. За да можем обаче да дадем все пак някакво обяснение за тях е необходимо да продължим да събираме информация.

Очакваме Ваши снимки, видео или разкази за странни случаи на нашия e-mail: ufobg@ufo.bg