„На 16 септември 1989 г. в небето над пристанището Заостровка, намиращо се в покрайнините на гр. Перм (Русия) се случило нещо съвсем необичайно.

Много жители с отворени уста следили невиждано сражение. 6 странни сребристи апарата, приличащи на чинии преследвали 7-ма малко по-тъмна от тях.

НЛО

Даже на фона на вечерните облаци е могло да се различи, че 6-те чинии са били с тъмно сив цвят, а седмата, която се движила като полудяла и се опитвала да избяга от огъня на своите преследвачи е имала ярко златист оттенък. Картината напомняла на откъс от филма „Междузвездни войни“. Чиниите, изпълнявайки фигури от висшия пилотаж се носили над пристанището, изпълняващи немислими маневри – ту се снижавали с бръснещ полет, ту рязко се издигали до височина примерно около километър. От време на време от 6-те чинии се появявали лъчи в посока на 7-мата.“

Това е част от статията написана през 90-те години на миналия век от Николай Суботин, член на Съюза на журналистите на Русия и директор на уфологичната организация РУФОРС. Написаното се основава на разказите на Емилия Бачурина и Юрия Некрасова, които на свой ред са разпитвали свидетели, наблюдавали това фантастично действие. Тези събития, които са описани са толкова невероятни, че през цялото това време Николай Суботин се е съмнявал в представянето на фактите. И буквално преди няколко месеца (през 2011 г.) той намира свидетел, който лично е наблюдавал финалната част на събитието от този ден.

Евгений Целищев, основател и собственик на популярния пермски интернет портал teron.ru в този ден се е прибирал със свои приятели от репетиция на музикална група. Вниманието му било привлечено от ярка светкавица в небето, която го накарала да погледне нагоре. Сред облаците юношите видели ярко кълбо, от което в различни посоки излизали кръгове светлина. „Сякаш във водата хвърляха камъни, – спомня си Евгений, – и се образуваха едни кръгове…“. Малко след това изниква зеленикъв лъч в посока на гората, кълбото започна да избледнява и лъча се разсеял. Възможно е това да е било след падането на обекта…

летяща чиния

 

Подробно тази история е описал един от кранистите на пристанището. По време на „битката“ се изключило електричеството и на работниците не останало нищо друго освен със свити сърца да следят това фантастично зрелище. По-късно записите от разговора са били предадени на Сиченко, журналист в местен вестник, който написал статия по този повод. Сиченко е бил и въртолетчик, командвал е ескадрила на руски ВВС в Афганистан, сега живее в Стокхолм.

По разказ на очевидци, шестте чинии са имали достатъчно сложна форма: по-голямата широка дисковидна част била надвиснала над стеснената долна част, която приличала на гъба. Ако се сравнят описанията от различни точки на наблюдения, то може да се направи извод за приблизителния размер на НЛО — около 20 метра в диаметър.

В крайна сметка, златистата чиния била свалена.

Съвършено случайно единия от членовете на пермския уфологичен клуб „Аномалия“ — Юрия Некрасова — намерила очевидци, наблюдавали сражението от страни на града (примерно на 10 км от пристанището). Те даже съумели да покажат неговия азимут, от който започнала да пада чинията.

НЛО

 

Точката на падане е могла да бъде намерена. НЛО паднал в блато на територията на военния полигон. На това място Николай Суботин и групата му успели да отидат само през есента на 1990 година. Да се приближава към мястото на падане на никого не разрешили, както пише Суботин – от опит знаел как завършват подобни „приближавания“ (достатъчно е да се спомене за трагичния финал при разкопките на НЛО под ръководството на Деев)…

Освен това трябва да се спомене,  че на мястото на падане е работила и група от военни, които са пристигнали там след няколко месеца. Района на катастрофата се състои изцяло от блата, по които може да се мине само в периода на замръзването им, затова първата експедиция се наложило да се отложи до ноември. Първите, които пристигнали тук били трима военнослужещи начело с началника на полигона. Информация за това, какво те са намерили и как са постъпили нататък, за съжаление не се е получила. Достоверно е известно само, че в резултат на този „поход“ двама от тях лежали в болница с непонятни диагнози (Е. Бачурин лично видял техните медицински картони). Едната от диагнозите — изгаряне на тялото, а трябва да се има в предвид че са  били вече в зимни униформи. След този инцидент територията на падането е била обявена за забранена за преминавания на хора. В момента този полигон не действа, но се охранява. „За съжаление, не успяхме да получим никакви данни за евакуацията на обекта…“ – пише Николай Суботин.

По-късно над това трагично място на събития пробвал да прелети граждански самолет Ан-2, но му отказали приборите. Естествено при втория опит са били принудени да се откажат.

Според някои уфолози изводите от тази история са крайно печални. Не може да се говори за хуманност от страна на извънземните, ако все пак те са такива, щом допускат бойни действия в населени места. А подобни произшествия не са единични. Летящите чинии в буквалния смисъл на думата се сипят на Земята, пришълците непрекъснато оправят нещо по корабите си и може да се каже, че и тяхната техника не е надеждна. Има и друга гледна точка – в пространството на Земята има продължителни сражения между разнообразни цивилизации на Вселената и в резултат – чести катастрофи и разбиване на НЛО. В руското предаване “Дневници на НЛО” даже показали видеозапис, снет от НАСА от борда на един от своите космически апарати – сражение на НЛО в орбита на Земята. Както се развиват събитията, дали няма да станем реални свидетели на епизод на “Междузвездни войни”, които да се развиват в нашета Слънчева система …

НЛО

 

И сякаш за да внесе още информация по случая с разбитата летяща чиния, на 23 февруари 2012 г. телевизия „НТВ“ излъчи документален филм със заглавие „Пермския край. Тайнствена катастрофа на НЛО“.

В сюжет като в приказките телевизионните журналисти разказват за това, че извънземни са се появявали на територията на Перм още в праисторически времена.

Телевизионния канал „НТВ“ показва очевидци на странни обекти, непонятни нощни светлини в небето и изчезващи огнени кълба.

В предаването се говори, че във военната база в Перм крият „истинска летяща чиния“.

Освен това в интервю Дмитрий Глотин, заместник ръководител на ветерантската организация на ракетно-космическите войски, говори че е имало грандиозни планове по създаване на летателен апарат, но на конструктурите попречили политическите събития в началото на 90-те години на миналия век.

Ето и самия филм на руски език: