Вечерта на 2-ри срещу 3-ти юни 2012 г. ще остане паметна за едно семейство, което е било на пикник в района Деветашката пещера, намираща се на около 15 км. североизточно от град Ловеч. Около 0:15 ч. на 3.06. странен сферичен обект, излъчващ силна синя светлина преминава на близко разстояние от тях. Случката се развива за много кратко време, но оставя незабравим спомен от наблюдаваното.

Госпожа М.А. живо се интересува от НЛО, срещи от 3-ти вид и всякакви странни случки, защото и друг път е наблюдавала НЛО. И сега за да сподели преживяното, както и да разбере дали няма и други очевидци на подобни явления ни написа писмо, в което описва повече подробности:

“ Аз , моят мъж и наш приятел често си правим излети, пикници и разходки в района на Деветашкото плато. Въпросната вечер, на 2-ри срещу 3-ти си приготвихме вечеря и разговаряхме на спокойствие сред природата. Изрично подчертавам, че не употребявахме алкохол!!! Небето беше изключително ясно, добре се виждаха минаващите самолети както и звездите. Луната беше много голяма и ясна.

В момент на разговор изведнъж моят поглед и на мъжа ми, понеже стояхме един до друг, бе привлечен от ярка светлина с форма на сфера. Около нея нямаше следи както и не се чуваше никакъв шум. Цвета беше по-скоро искрящо син. Явлението беше твърде кратко и продължи не повече от 2 секунди но достатъчно дълго за да сме сигурни , че не беше самолет или друг познат летателен обект.“

Долната снимка, която е заснета в Англия през 2009 г. много наподобява наблюдаваното тяло до Деветашката пещера:

НЛО над Англия
13 годишния Хариет Роджърс е заснел „синьо петно“ в небето от дома си в Бриджнорт, графство Шропшир, Англия. Този обект доста прилича на наблюдението до Деветаки.

Разказа на свидетелката продължава:

„Нашият приятел , който беше с нас стоеше с гръб към обекта и за краткия период не успяхме да реагираме за да погледне и той. Височината на сферата, според нас бе на около 20 метра над земната повърхност,  летеше в посока югоизток, а от нас беше на около 200-300 метра. Не мога да определя скоростта, но познавайки добре района около мястото където бяхме, НЛО измина около 300 метра и изведнъж се загуби от погледа ни.

Нощта беше сравнително хладна, около 13 градуса, според температурния датчик на автомобила ни. Часът беше 00:15 ч. Не се усещаше никакъв вятър.

Скоростта на обекта е трудно сравнима със скоростта на самолет, но ясно личеше, че е в пъти повече. Толкова ясно го видяхме, че ни се стори по-близо до нас. Нямаше ясен ориентир, по който да определим височината, понеже там е поле и няма сгради или високи дървета.

Опитах се да направя на снимка от google maps приблизителна карта на нашето местоположение и на странния обект в небето. Обозначила съм и посоките на света както и траекторията на “нещото“.

НЛО Деветаки
карта на местността и описание на движението на НЛО

„Обектът, който наблюдавахме не беше с въртеливо движение или поне не толкова ясно изразено за да го забележим за краткото време. Структурата му беше плътна. В разговорите, които водим помежду си дори се шегуваме че е втора луна, тъй като двете тела бяха сходни по големина.

Очертанията на сферата бяха ясни, а не като мъглявина или газ. Приличаше на плазмена синя топка …

Искам да вметна , че съм доста запозната с фотография и физика и смея да твърдя, че имам реална преценка за обекти, разстояние и добре тренирано око.

Размишляваме върху въпроса дали е възможно да сме станали свидетели на кълбовидна мълния, но имайки предвид, че времето беше ясно преди и след появата на обекта и не се чу трясък го оставям на заден план.

Следното видео наподобява видяното от мен с разликата че изглежда статично и доста отдалечено:

Разказа на очевидката е достатъчно подробен и напълно достоверен. Остава да се запитаме какво всъщност може да е това НЛО – природен феномен или тяло, управлявано от разумна форма на живот? Можем да се съгласим, че едва ли се касае за кълбовидна мълния, макар и тези феномени да не са толкова добре изучени. Подобни тела, излъчващи синя светлина са документирани в различни краища на света. Ето няколко снимки на такива обекти, заснети в САЩ:

ufo
7.10.2010 - Сентървил, Вирджиния, САЩ
ufo
13.09.2004, САЩ
ufo
април 2011, САЩ
ufo
25.01.2012, 22:10 ч. - Монтгомъри Каунти, Пенсилвания, САЩ

За М.А. наблюдението до с. Деветаки не е първото НЛО, което е виждала, ето и продължението на нейния разказ:

„Преди две години имах подобно наблюдение на мястото, където работих, в покрайнините на град Ловеч, в най отдалечената индустриална зона. Спомням си, че  беше един топъл летен ден, в който излязох да пия кафе. Малко след като постоях забелязах две летателни черни тела в небето. Първоначално помислих, че са птици, защото бяха твърде близо за да са самолети, но бързо осъзнах, че всъщност не бяха. Изглеждаха с правилна форма и стояха почти неподвижно в продължение на няколко секунди. Нямаше облаци, които да ме заблуждават. Постепенно изчезваха в далечината до момента, в който напълно се скриха от погледа ми. Нямаше шум или друго нетипично поведение.

След този случай дълго стоях и размишлявах какво всъщност наблюдавах и колкото пъти казвах на близки  познати срещах неразбиране и подигравки.

Обичам да пътувам, обичам природата и всичко свързано с извънземен разум ми е интересно и една голяма загадка. Постоянно се интересувам от други случки и събития на хора срещнали се с третия вид и съм напълно убедена, че съществуват различни видове от тези на Земята.

Преди две години за наблюдението на НЛО никой не ми повярва. Сега ме успокоява факта, че не го видях само аз и ми е интересно дали някой друг е видял това, което и ние…“

Надяваме се да има и други очевидци на НЛО или на други загадъчни феномени. Ако решите да споделите информацията със специалистите от Мрежата на Обединените Български Уфолози, както и да се информират и повече хора, то пишете на пощата ни, във форума или фен страницата във Фейсбук.