За НЛО наблюдавано над София на 17.02.2013 съобщиха очевидци в писмо до сайта ни ufo.bg. Около 19:17 ч. над центъра на столицата на България е забелязан ярък обект прелитащ с голяма скорост и правещ странни маневри.

Ето какво ни пише в писмото Е.А.:

„Пиша Ви този имейл, за да споделя за наблюдавано НЛО в центъра над София на 17 февруари, в 19:17 ч. Моята кръстница и един от хоспитализираните пушеха на прозореца на четвъртия етаж на Първа градска болница, гледащ към вътрешния й двор.

Изглеждало е като много ярко тяло, светещо в оранжева или ярко жълта светлина. Стояло е плътно над комините на кооперациите, гледащи към вътрешния двор на Първа градска болница. После бавно започнало да се издига и в един момент се отдалечило светкавично нагоре в небето. Видимо станало като една точица.

Това се случи в рамките на 2-3 минути, през което време аз не бях на прозореца. Кръстницата ми и другият човек ми разказаха какво са видели, но през тези 2-3 минути не бях там и не успях да направя снимка.“

Свързахме се подателя на писмото и зададохме уточняващи въпроси, с цел получаване на по-подробна информация. Ето и последвалия отговор:

„Летящото тяло се е движило от югозапад в посока североизток, като е приближавало към наблюдаващите. Първоначално те са го помислили за самолет, но са забелязали, че няма светлини като на самолет, а цялото свети в ярко жълто. В един момент спряло и стояло неподвижно известно време. Като големина било два пъти колкото самолет.

Тази вечер имаше тънка облачност, не се виждаха Луната и звездите, но облаците прозираха и няколко минути по-късно, когато обектът вече беше изчезнал (не успях лично да го видя), забелязах, че можеше да се види червената светлина на залеза.

Както ми обясни кръстницата ми, то се е приближавало все едно в посока болницата, от югозапад или запад. После е спряло и известно време е стояло неподвижно във въздуха. После е започнало бавно да се издига и изведнъж с много висока скорост е станало като точица в небето. Движело се е безшумно.“

От описаното единствено може да се направи заключение, че наблюдавания обект не е познат летателен апарат. За съжаление липсва снимка и други очевидци за да се допълни картинката, и засега този обект може да се причисли към графата НЛО. Надяваме се да се свържат с нас и други свидетели, гарантираме анонимността им!

Освен този случай на наблюдение на НЛО в София, подобен обект е забелязан почти по същото време и в Нижний Тагил, Свердловска област, Русия. Там са успели да го заснемат на видео:

Дали има връзка между двата случая не може да се каже, но определено поне по описанията на очевидците, наблюдаваното над София прилича на това от горното видео.

На същата дата има още доста наблюдения на НЛО. Семейство Солднър около 22:30 ч. забелязват НЛО в небето над Грандс Пас, щата Орегон, САЩ. Започват да снимат с камерата след като обекта се задържа твърде дълго в небето. Те го оприличават на метален. Записа го изпращат в телевизия NBC 5, където правят обработка на видеото за се види по-ясно НЛО. На запитванията от ТВ към Военно-въздушните сили дали техен апарат е имал полет по това време, отговора е отрицателен. В продължение на 20-30 минути този обект е правил странни маневри.

Определено 17.02.2013 г. е ден с доста заснети НЛО по света. Следващото видео показва ярък жълто-оранжев обект над щата Вирджиния, САЩ.

В заключение можем да направим обобщение, че явно има определени дни, в които активността на НЛО е голяма. Какво се случва? Дали има намеса от страна на друга раса на Земята, дали само ни наблюдават, дали се касае за необяснен природен феномен или се правят експерименти със секретна военна техника – разбира се можем само да гадаем. А поради факта, че в голяма част няма достатъчна информация за наблюденията, затова и не могат да се дават категорични отговори. Но така или иначе НЛО са факт и ние уфолозите от Мрежата на Обединените Български Уфолози ще се стараем да Ви информираме за случващото се около нас.