По време на полет с пътнически самолет Даниела от Габрово прави снимки на облаците, но когато по-късно ги преглежда забелязва на две от тях Неиндитифицирани Обекти.

Впечатлена от заснетото и след като споделя с приятели, Даниела решава да потърси мнението на уфолозите. Ето какво пише в писмото си до сайта ни ufo.bg:

„На 21.05.2013 г. летях от Турция за Дубай и правих снимки от самолета. При преглед на снимките, които са правени от два различни телефона, се вижда на две от тях, неидентифициран обект, който много наподобява на летяща чиния.

Снимките са направени сутринта – едната в 5.00 ч. /българско време/ от моя телефон I-Phone 4 , а другата е направена от телефона на моя приятел – I-Phone 5 /с по-добро качество/ и е в 5.09 ч. /българско време/.“

Снимката направена с I-Phone 4
Снимката направена с I-Phone 4
Увеличение на заснетия обект с I-Phone 4 в оригинал и с промяна на контраста
Увеличение на заснетия обект с I-Phone 4 в оригинал и с промяна на контраста

 

Снимката направена с I-Phone 5
Снимката направена с I-Phone 5

 

Увеличение на заснетия обект I-Phone 5
Увеличение на заснетия обект с I-Phone 5

След като зададохме уточняващи въпроси, помолихме Даниела да изпрати и други снимки по време на същия полет. Ето какво допълни тя:

„Времето беше нормално топло и ясно.

Направи ми впечатление, че снимката, която е в 5.00 ч. е направена над облаците и обекта е горе-долу на нивото на самолета. Следващата в 5.09 ч. вече е под облаците и се виждат сградите на земята, а обекта е пак горе-долу на нашето ниво, т.е. движи се със самолета.

В следващите и предните снимки и на двата телефона го няма.

При уголемяване на втората снимка, този обект все по ясно прилича на летяща чиния.“

След като разгледахме внимателно снимките ни направи впечатление, че заснетите обекти се виждат ясно на фокус, а тези в далечината, включително и крилото на самолета са размазани, т.е. не са на фокус. От по-детайлно вглеждане се забелязват и други обекти, които също се виждат много добре.

Ето и схематично обозначение на първата снимка от I-Phone 4, където посочените обекти са: 1 – странния обект и още един такъв, 2 – част от илюминатора и 3 – драскотини по стъклото. Всички те се виждат ясно, т.е. са на фокус.

Посочените обекти са на фокус
Посочените обекти са на фокус

ufo plane 1-4

На втората снимка снимана с I-Phone 5 отново маркирахме обектите, които са на фокус.

Маркираните обекти са на фокус
Маркираните обекти са на фокус

Всичко това говори, че маркираните обекти се намират на едно и също фокусно разстояние или с прости думи, т.е. те са на илюминатора на самолета. Обективите на телефоните автоматично се настройват спрямо някакъв обект, в случая намиращ се върху прозореца, затова всичко което е на фокусно разстояние е ясно. Останалото в снимката, което е на по-голяма дистанция – включително крилото на самолета е размазано.

Ако двата заснети странни обекта, приличащи на „летящи чинии“ бяха на по-далечно разстояние, те нямаше така ясно да се виждат. На останалите снимки, които не сме публикували, подобни обекти липсват, което се дължи както на снимането под друг ъгъл, така и на фокусирането на обектива върху облаците. В този случай близките тела не са на фокус и не са ясни.

Всичко това ни дава основание да изкажем тезата, че заснетите странни обекти не са НЛО и са или драскотини или някакво зацапване на илюминатора на самолета!!! Нашата версия се потвърди и от професионални фотографи, които са категорични, че всички заснети тъмни обекти са на прозореца.

За съжаление в този случай не е заснето НЛО, но призванието на експертите от Мрежата на Обединените Български Уфолози е да бъдем обективни и да се опитваме да даваме обяснение на странните и необясними явления и феномени.

Очакваме да ни информирате и за други случаи на наблюдения както на НЛО от Вас или Ваши близки, така и за други феномени.

 

Автор:

инж.Веселин Боянов

председател на Мрежата на Обединените Български Уфолози