Рано сутринта на 19.05.2013 около 4:00 часа, свидетелката С.В. забелязва в небето над Варна няколко много странни обекта. Тя успява да заснеме кратко видео, на което едва се виждат НЛО. Но трябва да се отбележи, че това е второто в рамките на месец наблюдение на странни сини обекти над морската столица на България.

Ето какво ни пише и самата очевидка в писмото си до сайта ни:

„Здравейте,  бих искала да ви информирам, че рано сутринта на 19.05.2013 около 4:00 часа, забелязах в небето няколко много странни обекта. Към този мейл има прикачено и видео.

Тъкмо си легнах и започнах да гледам през прозореца към небето, когато изведнъж видях някакъв странен обект да се движи изключително бързо, сравнено със самолет или хеликоптер. Не беше нито едно от двете! Този не беше много високо, защото когато прелетя над блока се чу неговия звук, който беше по-скоро близък до звука от двигател на автомобил, отколкото да наподоби самолет или хеликоптер.

Та, нека да продължа. Този обект замина, но какво се случи след това?! Високо в небето се появиха други обекти, които бяха на 100% статични и премигваха в червена и синя светлина. Обектите бяха около 6-7. Не се движеха изобщо! Около всяка от светлинките можеше да се забележи с просто око силуета на обекта. Наподобяваха на ромбоидни риба скат. Обектите стояха статични в продължение на най-малко 1 час…, след това вече съм заспала.“

Ето и самото видео, обработено от нас:

След като се свързахме с очевидката, зададохме уточняващи въпроси:

1. В каква посока спрямо посоките на света забелязахте обектите?

Североизток

2. Бихте ли уточнили и Вашето местоположение!

– Варна, квартал Владиславово. В района на Lidl.

3. С какво сте снимали: модел на камера?

– HTC HD mini

4. Приблизителна големина на НЛО, сравненo спрямо други познати небесни тела – примерно Луна, звезди, планети.

– Един път и половина по-големи от самолет, на съответната височина.

5. Обектите на каква далечина са били от вас? Можете ли да направите преценка като погледнете през деня мястото на наблюдение?

– Бяха високо в небето. Не съм сигурна, че мога да определя разстояние в километри. Бяха на височина, подходяща за самолет.

6. Относно тези статични обекти можете ли да кажете, че за първи път се появяват на това място?

– Да, за първи път ги виждам.

7. Сигурни ли сте, че не могат да бъдат осветителни тела?

– Да, сигурна съм. Не са осветителни тела.

8. Имаше ли вятър, облаци, виждаше ли се Луната?

– Нямаше нито вятър, нито облаци. От положението, в което се намирах не виждах Луната. Може би е била от задната страна на блока.

Ето и няколко кадъра от видеото, на които се виждат някакви светлини. За съжаление поради слабата разделителна способност на камерата на телефона, качеството на изображенията на заснетото не е добро и не могат да се видят по-слабите светлини, за които разказва очевидката.

Varna ufo 1 Varna ufo 2

 

Varna ufo 3 Varna ufo 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Може би трябва да направим разяснение, че по време на снимане с телефон, фотоапарат или видеокамера без статив е нормално изображенията да се движат с резки отклонения, поради нестабилност на ръката държаща съответната техника. Затова и тук в това видео обектите се местят, както се вижда и на статичните кадри, макар те да са били неподвижни.

Не може да се каже какво е заснето и наблюдавано на 19.05.2013 над морската столица, но трябва да припомним, че и на 13.04.2013 вечерта около 21:30 в приблизително същата посока е засечен пак син неизвестен обект. Можете да си припомните за случая от статията: „Странен син обект заснет над Варна“ .

Явно над Варна както и над други кътчета на България наблюденията на НЛО през летните месеци са по-чести.  Вие също можете да засечете неизвестни обекти в небето, просто трябва по-често да обръщате поглед нагоре. Ще се радваме ако ни пишете и пращате снимки или видеа на това, което Ви се струва странно или необяснимо в пощата на сайта на Мрежата на Обединените Български Уфолози.