Последните десетилетия бяха не само време на сексуална революция, екологическа криза и много други катаклизми на века, но и време за още едно загадъчно и плашещо явление. Става дума за Неиндитифицираните Летящи Обекти.

images ufoКак хората обясняват феномена НЛО? Защо в техните обяснения преобладават космическите версии? Тук може би голяма роля е изиграла научната фантастика. Под неприкрито или замаскирано влияние на окултизма и източните религии тя е станала могъщо средство за насаждане на нехристиянския мироглед.

В критично за човечеството време фантастиката предлага да се уповаваме на гости от Космоса, които ще решат всички земни проблеми и ще ни поведат към нова историческа епоха. Фантастиката е подготвила хората и към появата на НЛО.

Ще обърнем внимание на най-подробните и съдържателни свидетелства, които постъпват от нормални, отговарящи за своите думи образовани хора, които се оказват шокирани от преживяното и тънат в догадки по повод на видяното. Какво обикновено виждат те в такива ситуации?

Най-интересни и показателни са близките контакти. Тогава феномена НЛО може да се разгледа и от психичната му страна. Може да се определят 3 вида подобни контакти.

Близки срещи от Първи вид – това са наблюдения на светещи обекти на неголямо разстояние. Описвайки формата на НЛО, обикновено я определят като овална, понякога с купол отгоре. Нерядко се виждат и огньове, които се въртят обратно на часовниковата стрелка. НЛО увисват невисоко над земята и после изчезват с невероятна скорост, обикновено съвършено безшумно излитайки вертикално. Контактите от 1-ви вид са удивителни и често причиняват ужас, но не оставят никакви материални следи.

ufo landingБлизките срещи от Втори вид се отличават с това, че остават някакви поразителни физически, а понякога и психологически следи. Това са отпечатъци на земята, изгорени или обгорени дървета. Също така има и въздействие върху техниката – смущение на радио прибори и спиране на автомобилни двигатели. Наблюдават се и въздействия върху хората – кратка парализа или онемяване, топлина, гадене и други неприятни усещания, временна загуба на чувството за тежест, внезапно изцеление от травми и болести, както и изчезване на белези по тялото. Животните в такива случаи започват да се държат по необичаен начин.

Друг често срещан вариант на контакти от Втория вид са срещи на хора с НЛО. Те се случват през нощта далеч от населените места. Светлинен обект каца недалече в полето или пътя пред лек автомобил или камион, двигателят спира, светлините угасват, и хората, седнали в колата с ужас гледат в НЛО, докато последния изчезва обикновено извисявайки се в небето. След неговото изчезване, двигателят отново заработва.

Но най-интересни са близките срещи от Трети вид. Тази срещи са с пилотите на НЛО или техните пътници (наричайте ги както искате). Що за срещи са това? Реален контакт с посетители от Космоса или нещо друго? Най-често пилотите на НЛО се държат повече или по-малко спокойно: взимат проби от почвата, събират камъни, с интерес разглеждат постройки или ремонтират своя кораб.

И накрая, най-интересните срещи от Трети вид са беседи с пилотите на НЛО или отвличането на хора от тях. От принудителните запознанства с гостите от Космоса остават не малко травмиращи психиката впечатления, такива които съзнанието не може да поправи. Ако по-късно тези хора се съгласят да им направят сеанс под хипноза, това състояние може да даде обяснение на загадъчна загуба на време, свързано с близките контакти.

Бети и Барни Хил
Бети и Барни Хил

Един от най-известните случаи на отвличания е станал около полунощ на 19.09.1961 г. в покрайните на Уитфилд (щата Ню Хемпшир). Същата вечер Барни и Бети Хил се прибират от отпуск, през който са били на пътешествие. Внезапно те видели бързо снижаващо се НЛО, което се приземило пред тяхната кола движеща се по междуселски път. Към семейството дошли няколко хуманоида, и … с това свършили спомените им.

После им се губят около два часа. Именно след толкова време те се събуждат в автомобила си на 35 мили по-напред по пътя. Тази амнезия ги разтревожила, предизвиквайки физически и психически нарушения, като в крайна сметка съпрузите Хил се обръщат за помощ към психиатър. Под хипноза съпрузите разказали какво се е случило в тези два забравени часа. Те уверявали, че са ги взели на борда на космически кораб и са им провели физическо изследване. После са ги пуснали, като им внушили, че не трябва да помнят нищо от видяното.

На пръв поглед, такива случаи изглеждат неправдоподобни, като странни халюцинации или плод на болно въображение. Но сега те станаха твърде много за да бъдат отхвърлени с лека ръка.
Установено е също така, че близките срещи са свързани с паранормални феномени. Точно преди среща с НЛО хората понякога сънуват необичайни сънища или чуват как някой почуква на вратата, зад която се оказва няма никой. Или след контакта при тях идват странни посетители. Някои от свидетелите получават от извънземните телепатични съобщения.

В последно време НЛО просто се материализират и дематериализират, вместо да долитат и отлитат обратно. Понякога се случват и чудотворни изцеления в близост до тях. Но след повечето от контактите се получават левкемия, психични разстройства, водят до деградация на личността, лудост, самоубийства. В 95% от случаите, статистиката показва, че те влияят неблагоприятно на хората.

BANNER UFOПостепенно, но достатъчно бързо НЛО се превръща от физически в психически феномен. Или казано по-точно, психическото въздействие заема все по-важно място. Това довежда експерти до мисълта за сходството на феномена НЛО и спиритизма, който също съчетава психични реакции със странни физични явления, но технологично по-прости.

Учените започнаха да се замислят: защо, например, толкова много НЛО кацат точно в средата на пътя? Защо толкова съвършени кораби изискват чести ремонти? Защо на пилотите им е нужно да събират толкова много камъни и пръчки за последните няколко десетилетия? Защо тестват толкова много хора, ако съществата от НЛО, както твърдят са хуманоиди от разузнавателни космически кораби на извънземни цивилизации? Провеждат няколко експеримента и това се оказва достатъчно.

Френския изследовател Жак Вале, който живее в Калифорния, изразява твърдението си: „Може би посетителите от Космоса служат за прикритие на много по-сложни технологии и НЛО – това съвсем не е вълна на нашествие от Космоса, а част от някаква система за контрола върху човечеството?“

 

ValleeЖак Вале е роден във Франция през 1939 г. Той е астроном, астрофизик, математик-програмист, бизнесмен (специалист по венчърни операции), уфолог, а също и писател-фантаст.

Постоянно живее в Сан-Франциско, САЩ от 1961 г. Тогава се запознава с известния астрофизик проф.Дж.А.Хайнек и съвместно работят по редица изследвания на НЛО.

(Тази статия е базирана на интервю с Жак Вале от американския изследовател и писател Джером Кларк, проведено през 1978 г.)

Откъс от самото интервю:

Джером Кларк: Мисля, че едно от нещата, което е любопитно за вас е, че Стивън Спилбърг Ви е използвал като пример за създаване образа на уфолога – героя в класическия филм „Близки срещи от третия вид“ (1977 г.). Мисля, че той се е заитересувал от идеята, че френски учен пътува из САЩ, изследвайки феномена НЛО. Вие сте изучавали явлението дълго време, били сте близки познати с д-р Алън Хайнек, както и други уфолози, написали сте много авторитетни книги, но мнението Ви за феномена НЛО е уникално в смисъл, че не скочихте в каретата заедно с феновете на идеята за извънземни посетители.

Жак Вале: Това беше основния момент в разногласията ни със Стивън Спилбърг, при срещата ни, когато филма му „Близки срещи“ вече беше наполовина готов. Имахме дълги разговори за това какво би могло да бъде НЛО. За него от гледна точка на развлекателния аспект беше идеята за НЛО като извънземни посетители. Мисля, че от моя гледна точка, а това може да разочарова тези, които вярват че НЛО са извънземни пришълци, този феномен може да бъде много по-интересен.

„Близки срещи от третия вид“ - откъс от филма
„Близки срещи от третия вид“ – откъс от филма

ДК: Това е нещо, от друго измерение, друго пространство и време?

ЖВ: Мисля, че феномена НЛО ни е научил, че ние все още не разбираме пространството и времето. Това са обекти, които ние считаме, че са физически обекти, които взаимодействат с околната среда, които въздействат на свидетелите, на тяхната психика и физиология, откриват се следи от обектите на земята, обаче, те като че ли са в състояние да манипулират времето и пространството, така че нашата физика е далеч от разбирането на тези явления.

ДК: В книгата си „Пратеници на Лъжата“, написана преди няколко години, вие казвате, че НЛО умишлено се опитва да манипулира подсъзнанието ни, създавайки за себе си митология в нашето общество, и защо физическите твърди доказателства в същото време са илюзорни, все още ли мислите така?

ЖВ: За да отговоря на въпроса ви, аз трябва да се отклоня малко, но не за да избягам от него. Както ние вече знаем за феномена НЛО, той е много по-известен на нас сега отколкото преди десет или двадесет години. Важно е да разберем трите различни нива: първо ниво е физическото, това което можем да възприемем като физическо – или казано с други думи това е много енергия затворена в малко пространство. Все едно ако се вземе енергията на ядрен реактор и се напълни с нея тази стая, например, това е което носи в себе си НЛО, това е голямо количество енергия в малко пространство, излъчване на светлинна и микровълнова енергия.

„Близки срещи от третия вид“ - откъс от филма
„Близки срещи от третия вид“ – откъс от филма

Второ ниво – това е, което се случва със свидетели като вас и мен, ако сте толкова близо до такъв източник на енергия, и отново, тук ние започваме да разбираме какви психологически и физиологични корелации произлизат по време на близки срещи с НЛО. Преживелите това хора твърдят за загуба на чувството за пространство, губят ориентация, свидетели ми казаха, че отивайки на север мислят, че са на юг, към момента те са дезориентирани, губят всякакво чувство за време – хората си мислят, че са минали три минути, а са изминали три часа. Много често има ефект върху кожата, като слънчево изгаряне, въздействие върху очите – от конюнктивит до временна слепота.

ДК: Но както отбелязахте, понякога хората се излекуват от различни заболявания.

ЖВ: Има случаи, когато след близка среща с НЛО изглежда, че процеса на изцеление се е ускорил. На пришълците им са известни техники за използване на електромагнитно излъчване, способно да излекува разкъсвания на тъканта, недълбоки рани на кожата, така че ние вече започваме да разбираме поне описанията на симптомите при контакти с НЛО.

Има и трето ниво, за което аз говоря в книгата си „Пратеници на Лъжата“ (в съавторство с д-р А. Хайнек) – това е социалното ниво и то е въздействие върху нашата система на убеждения. И това ниво много трудно ще се предаде до тези, които вярват в НЛО като кораби от Космоса. И на това ниво няма значение, дали НЛО са реални или не. Ако ние вярваме, че нещо е реално – тогава то е реално, в смисъла на социалната действителност, когато хората действат в съответствие с убежденията си. На две нива е повдигнат въпроса: дали феномена НЛО ни манипулира?

Дж.Алън Хайнек и Жак Вале (1978 г.)
Дж. Алън Хайнек и Жак Вале (1978 г.)

Може ли това да е някакъв вид система на обучение? Или може би това е нещо, което ние самите създаваме, като вид на поредица от образи, които проектираме. Карл Юнг се е доближил много по отношение на тази идея в една от книгите си, и това може да е целенасочено манипулиране от страна на хора, които имат технологията, способна да направи симулация на среща с НЛО. Хората ще кажат, добре – кой ще се занимава с това?

„Близки срещи от третия вид“ - откъс от филма
„Близки срещи от третия вид“ – откъс от филма

Тогава ще ви припомня, че по време на скандала Уотъргейт бе разкрито, че е имало план, разработен от Белия дом за подводница, която край бреговете на Куба да проектира образа на Второто пришествие на Христос над острова, използвайки холограма. А това е постижима технология, като идеята бе да се създаде объркване сред комунистическото общество в Куба, да се прекъснат средствата за телекомуникации за да могат американците да нахлуят там.

ДК: Това е интересно, никога не съм чувал за това.

ЖВ: Мисля, че това е класическа психологическата война и подобни манипулации са съвсем ясни. Аз лично изследвах няколко автентични случаи на контакт с НЛО, и заключението от мен и моя екип сътрудници – учени е, че е там е имало манипулация на съзнанието, което не беше измислица на свидетеля, а по-скоро е сфабрикувано от много добре организирана група.
Но е възможно всички тези нива да се проявяват едновременно.

„Близки срещи от третия вид“ - откъс от филма
„Близки срещи от третия вид“ – откъс от филма

Днес с модерните технологии може да се създаде това напълно възможно.

Освен това мен също ме интересува изучаването на доказателства от древността, най-добре тези от преди Втората световна война, когато е било невъзможно те да се бъркат със съвременни технологии. Както хората през 1929 г. или 1829 г. описват летящ във въздуха диск, което би могло да се отнесе към малко необичайни явления.

ufo in sky

Но към примера от 19-ти век има не малко много добре документирани свидетелства.
Те са от 1896 г. до пролетта на 1897 г., когато има вълна от забележителни наблюдения на въздушни кораби, описани като овални обекти, летящи в небето, светещи с ярки светлини. И разбира се по това време, хората биха могли да ги оприличат на дирижабли. Тези обекти са били в състояние да направят това, което се забелязва и в съвременните НЛО, те са много бързо движещи се, рязко сменят посоката на движение, кацат, от тях също излизат пилотите, и ако не беше известно нищо повече, то те щяха да бъдат част от изследването на фолклора.