По време на авиационното шоу на 7.10.2016 г. по случай 65-тата годишнина на авиобаза Безмер край Ямбол една от многобройните посетителки прави множество снимки. След като ги разглежда на компютъра си, забелязва странен обект на една то тях.

Странен обект
Странен обект

Тогава г-жа С.К. на 44 години от Ямбол решава да прати снимката в БАН за анализ. За съжаление минава време, а от държавната научна институция няма отговор. Свидетелката обаче държи да разбере какво всъщност представлява загадъчния обект, открива сайта ни ufo.bg и ни прати писмо:

Здравейте, току-що открих страницата Ви и бързам да Ви препратя тази снимка, която изпратих към БАН, но там или не се интересуват, или не си четат ел.пощите !

На 07.10.2016 г. бях на тържествата по случай 65 годишнината от създаването на Авиобаза Безмер в с.Безмер, общ.Тунджа, обл.Ямбол, където имаше авиационно шоу. Снимах с личния си мобилен телефон SAMSUNG GALAXY CORE 2, като някои снимки публикувах на личната си страница във фейсбук. Едва когато сложих на компютъра снимката, която ви изпращам, забелязах малкото светло петно с овална форма, което се намира близо до един от лъчите на слънцето. При увеличение на снимката в телефона ми се забелязва по-плътно и тъмно очертание на овала, сякаш това е насочена лампа или прожектор към земята.

Ще се радвам, ако проявите интерес. Реших, че Вие сте единственото място, където може да я проверите и евентуално да я изследвате.“

Освен тази госпожата от Ямбол ни изпрати и други снимки от събитието за анализ. Разгледахме ги подробно и се консултирахме и с професионални  фотографи. Според тях, това не е оптичен ефект при снимане срещу слънцето – по-скоро е нещо друго. Когато се увеличи снимката се вижда, че обекта е с очертани контури без долния край, който сякаш е отрязан. Това говори, че е възможно да е някакъв светлинен ефект, но от цифровата матрица на апарата.

Увеличен странния обект
Увеличен странния обект
Корекция на контраста на същия обект
Корекция на контраста на същия обект за да изпъкне неправилната форма

За сравнение ако вземем друг обект от същата снимка, например увеличена част от облака ще видим, че краищата му не се очертават толкова като горепосочения.

yambol_ufo4

Както споменахме г-жа С.К. ни изпрати и други снимки. На една от тях забелязахме наистина един оптичен ефект при снимане срещу слънцето. За сравнение прилагаме цялата снимка и увеличен фрагмент от нея.

Оптичен ефект при снимането срещу слънцето
Оптичен ефект при снимането срещу слънцето
Увеличение на фрагмента с оптичния ефект
При увеличение на фрагмента с оптичния ефект се вижда, че краищата му не са толкова ясно очертани

Вече сме публикували подробни статии с обяснение при заснемане на светлинни обекти и бъркането им с НЛО. Можете да прочетете: Фотография на НЛО при изгрев слънце!? и Странен обект при нощно снимане край Добрич.

В дадения случай като заключение можем да кажем, че въобще не става дума за реален обект, особено за НЛО – по-скоро е някакъв светлинен ефект получил се от цифровата матрица на апарата. Нека все пак да изкажем благодарност на г-жа С.К., че се обърна към Мрежата на Обединените Български Уфолози за да направим анализ на снимката и да се опитаме да разрешим загадката.

Очакваме да ни изпращате снимки или видеа със заснети странни обекти, както и да разкажете вашите истории на срещи с НЛО.