Докато шофира автомобила си по магистрала Хемус на около 15-20 км. след Варна посока София, мъж забелязал два странни обекта в небето. Спрял колата и с мобилния си телефон направил няколко снимки. Това се е случило на 15 октомври 2017 г. около обед. Но след като прочел информация за подобни неща в сайта ни ufo.bg, той решил да сподели една от снимките и се свърза с нас.

Жителя на Варна предпочeтe да остане анонимен, но ето какво ни написа:

„Докато шофирах по магистрала Хемус на около 15-20 км. след изхода на Варна посока София забелязахме два големи неподвижни обекта в небето. Стана ми интересно какво е това, защото първоначално ми заприличаха на планети. Спрях колата и ги заснех с мобилния си телефон.

Наблюдавахме ги поне 20 минути, а те си оставаха неподвижни.

Слънцето се падаше почти зад нас, а те бяха отпред. Не мога да ви кажа точен час, но беше около обяд.

По-големия обект беше по-ярък, по-малкия дори не беше ярък, приличаше на бледо жълта топка.

Какво беше това, не знам!“

Ще се опитаме да направим малък анализ на снимката и описанието. Има ли възможност някой от познатите ни небесни обекти да може да се вижда по това време? Да, това може да е Луната. На 15 октомври 2017 г. според астрономическия календар спътника на Земята е видим до 16:48 ч., като горната му кулминация или най-високата точка на наблюдение е в 9:50 ч. на 60° спрямо хоризонта. Времето на наблюдение е след 12 ч. на обед, така че е нормално Луната да се вижда малко по-ниско на хоризонта. Освен това тя се намира във фаза 3 дни след последна четвърт (12.10.2017 г., 15:26 ч.). Това ще рече, че се само лявата й половина е осветена.

Така, нека да погледнем снимката – левия по-малък и по-слабо осветен обект напълно отговаря на това описание, т.е това може би е Луната.

Но остава въпроса какво може да е по-яркото тяло? На снимката, която за съжаление не е много качествена (все пак е от мобилен телефон) не може да се видят детайли. При всички положения десния обект е реален такъв и се вижда високо в небето с просто око. Според астрономическия календар на тази дата по-големите планети могат да се наблюдават само през нощта до изгрева на Слънцето. Освен това и да се виждат през деня, те едва ли са видимо толкова големи и ярки. Следователно, ако това е небесен обект, то той не ни е познат.

Има и друга възможност – това да е тяло намиращо се в атмосферата на Земята. При положение, че обекта е на срещуположната страна на Слънцето, то той или отразява слънчевите лъчи, или излъчва собствена светлина. Едва ли може да става въпрос за някакъв летателен апарат. Наблюдението е доста продължително, а обекта е неподвижен според очевидеца.

Тогава за момента не ни остава друго освен да го класифицираме за НЛО без да уточняваме неговия произход!

Ако някои от Вас, уважаеми читатели имате някакви хипотези или сте заснели подобни или други странни снимки, или видеа ще се радваме ако ги споделите с нас за сайта ни ufo.bg. Само по този начин истината за НЛО може да стане обществено достояние!