Странни светлини или може би група от НЛО е наблюдавал западно от Пловдив читател на сайта ни ufo.bg, точно на 24 май 2018 г.

Ето какво ни писа Никола Калчев на пощата ни:

“Може би за първи път в живота си забелязах НЛО.

Някъде към 22 часа приблизително, вечеряхме на терасата. Денят бе 24.05.2018 год. Забелязах на запад от моя блок в ж.к. Тракия червена точка, която бавно се придвижваше. Не обърнах внимание, защото обекта се намираше в зоната на приземяване на самолетите в близкото летище до село Крумово.

Все пак, в тази част, където е погледа от моята тераса, приземяващите или излитащите самолети са в нисък полет и съвсем отчетливо се забелязват мигащите бордови светлини по фюзелажа им. А тази светлина беше постоянна, червена и бавно се рееше в пространството.

Помислих, че може да е дрон или балон от летището и продължавах да не обръщам внимание. Обектът изчезна зад отсрещния блок, който закрива голяма част от гледката към Родопите. След малко светлината се появи отново и от червена тя стана бяла и изведнъж, както многократно съм чел за НЛО, рязко и бързо се спусна надолу и пак така рязко спря.

Развълнуван изкарах бинокъла с 8 кратно увеличение и като погледнах през него забелязах 6 или 7 светлини синхронно движещи се, като 4 бяха в правоъгълник, а 2 или 3 като дръжка към този правоъгълник. Дали това бе един обект със светлини по периферията си или различни отделни обекти, движещи се синхронно, не можах да разбера, защото подадох бинокъла на човека до мен за да види и той събитието. В този момент обектът изведнъж изчезна.”

Свързахме се с нашия читател за да разберем повече по случая. Г-н Калчев още от юноша се интересувал от НЛО, но тогава информацията идвала главно от списание „Космос“ и „Наука и техника за младежта“. Той и сега я следи, но вече главно през Интернет. За случая „Розуел” се запознал много рано.

Според него имал чувството, че умишлено се публикуват прекалено реалистични и явно манипулирани кадри с цел дискредитиране на интереса в тази посока.

„Защо може край езерото Лох Нес да има стационирани далекогледи с цел непрекъснат мониторинг, а не се прави същото, или поне не се известява, за непрекъснат мониторинг за места където НЛО се появява често?“ – пита той.

Когато излизал сред природата, г-н Калчев винаги е с добър фотоапарат с телеобектив и бинокъл с цел да заснеме евентуално НЛО. През целия си живот досега, сега е 67 год., не е имал среща с феномена НЛО. А от юноша очите му са „забити” в небето. Затова, сега се отнасял с критицизъм към видяното от него, за да не подведе обществеността.

Много искрено написани неща, което ни дават основание да сме сигурни в истинността на неговото наблюдение.

Сега публикуваме и уточняващите въпроси към читателя ни за да разберем повече за събитието, което той е наблюдавал.

1. Колко ясна беше видимостта – забелязваха ли се Луна и звезди?

Не мога да Ви кажа имаше ли Луна по това време. Обикновено гледам право на запад към склоновете на Родопите с цел разтоварване на очите, цял ден съм пред компютъра и електронните платки и на очите трябва почивка. Като прочетох въпроса Ви, в следващите вечери забелязах, че Луната беше много по-висока, т.е. за това време на годината и час, е високо, високо над обекта. Твърдо мога да заявя, че там, на тази височина, където бе обекта, нямаша луна. Относно звездите и в безоблачно време трудно се забелязват от сиянието на града, който основно остава на запад от жилището ми. Освен това на около 300-400 метра има училище и двора му е силно осветен от статични прожектори, като посоката им е към моята тераса, така, че звездите се забелязват по-трудно.

2. Можете ли да направите сравнение на големината на наблюдаваната от Вас точка сравнена с тази на познати небесни обекти?

Не.

3. Имаше ли облачност и ако да, тези светлини бяха над или под облаците?

За облаците, както писах по-горе, светлините от града ми пречеха, а освен това бе и късно към 22 часа и нещо. Светлината беше една, червена, кръгла, преминаваща изведнъж в бяла и като е видях с бинокъла, едва тогава, при 8 кратното увеличение, видях описаните отделни светлини в обекта.

4. Можете ли да направите приблизителна оценка на височината на полета им?

Да, малко под височината на излитащите самолети от летището до село Крумово. Всъщност, това ме накара да бъда невнимателен първоначално, с периферното зрение забелязах въпросната светлина, но не й обърнах внимание, поради посочената причина. В сайт за НЛО за България, беше споменато, че такива обекти се появяват в района на северните склонове на Родопите, Белащица и прочие. Споменава се и Белинташ. Многократно съм бил там, Белинташ, Караджов камък и прочие в околността.

Възниква въпроса защо сега съм забелязал обекта. Излизане за вечеря на терасата е в сравнително кратък период от годината – лятото е горещо, зимата и късната есен ветровете са от запад. Остава малко от късната пролет и малко от есента.

 

5. С какво бихте сравнили скоростта на придвижване на тези обекти – примерно като тези на прелитащите самолети, вертолети или нещо друго известно?

Както писах, обекта имаше някакво „безмислено” бавно реене, но изведнъж рязко пропадна надолу и като закован спря. Точно тогава изостри вниманието ми.

 

6. Наблюдавали ли сте китайски фенери досега? Тези светлини могат ли да се оприличат на тях?

Да, наблюдавал съм китайски фенер, окачен пред заведение. Но разстоянието беше голямо, освен това като погледнах през бинокъла, обекта, както писах, се състоеше от няколко източника на светлина. Но само през бинокъла видях отделните съставни светлини.

 

7. От коя част на Пловдив сте водили наблюдението и на кой етаж живеете?

Наблюдението, подчертавам бе случайно, ж.к. Тракия, тераса на петия етаж, изложение югозапад, точно срещу поликлиниката.

От разказаното досега наистина не можем да кажем какво е наблюдавал свидетеля – дали един или няколко обекта. Определено обаче категорично сме сигурни, и се доверяваме на опита на г-н Калчев, че наблюдаваното НЕ Е обикновен самолет, вертолет, балон, дрон или нещо друго познато. Затова го класифицираме засега като НЛО!!!

Можем да направим повече заключения по случая, ако получим и обаждания на други свидетели.

Като илюстрация на видяното предлагаме на вниманието ви няколко видеа на заснети група НЛО на различни места по света.

Първото видео е от Филипините, заснето през 2015 г.

 

Рибари заснемат флотилия от НЛО в близост до бреговете на Индиалантик, щата Флорида, САЩ през 1994 г.

Нощно снимане на група НЛО в планината Валериана, Франция през юли 2014 г.

 

И ако и Вие уважаеми читатели имате наблюдение на НЛО или сте успели да го заснемете, можете да го споделите с ufo.bg за да се опитаме да анализираме видяното и да разграничим Вашите истории от неистините, които масово се разпространяват в интернет!