На 23 декември 2018 г. около 17:30 ч. в района на с.Иваново, общ.Върбица, област Шумен е забелязан ярък бързо движещ се странен летящ обект. За това ни писа нашата читателка Гергана Б.

Карта на района на село Иваново, Шуменска област

След зададени от нас въпроси, свидетелката Гергана отговори следното:

„В продължение на близо 30 минути с още 3-ма свидетели, които могат да потвърдят, наблюдавахме ярък объл обект с големина може би колкото 2 пътнически самолета. За съжаление не можахме да направим запис или снимка.

НЛО извършаваше повтаряеми движения в траектория: от изходна позиция с летеж на изток близо 2,5 км. После летеж посока югоизток около 1000 м., след което извърши движение леко нагоре и направи кратка пауза. Спусна се леко надолу и се върна в изходна позиция. Това се повтаряше на периметър от около 5 км.

По спомен повечето от движенията бяха праволинейни. За съжаление обекта на моменти не се виждаше добре, защото имаше облаци и той прозираше. Яркостта на НЛО-то беше колкото може би на петно в облаците причинено от прожектори на дискотека.

Обекта го засякохме, когато излизахме с колата от с. Конево.

Интересно ми е дали има и други свидетели на този обект? А на мен ми е интересна темата за НЛО, затова споделям тази информация.“

По метода на изключването от направеното от нас проучване установихме, че над този район има коридор на пътнически самолети, но определено те летят само в праволинейна траектория. Следователно това не може да е пътнически самолет. По принцип едва ли може да е и китайски фенер – прекалено сложна траектория извършва наблюдавания обект.

За момента не знаем какво може да е това, затова го класифицираме като НЛО и се надяваме на други наши читатели да се свържат с нас, ако имат наблюдения в района за да се опитаме на направим по-пълен анализ.

Същата наша читателка Гергана е имала наблюдение и на друго летящо тяло няколко дни по-късно, на 2 януари 2019 г. около 15:40 ч. в района на магистрала Тракия, малко след Ямбол. По време на пътуването с кола, тя даже е успяла да направи няколко снимки.

След внимателен анализ, според нас заснетия обект най-вероятно е самолет, въпреки че снимките не са много качествени.

Когато се засичат странни обекти не трябва директно да се причисляват към групата на НЛО, а да се подходи с научен подход и ако няма достатъчно информация за да се обяснят какво са трябва да се прилага метода на изключването. Прави се внимателен анализ като първоначално се проиграват възможностите за всички познати неща и едва след като не може да се даде логично обяснение се дават по-странни хипотези.

Очакваме читателите на ufo.bg да ни пишат за всякакви странни явления, НЛО, снимки или видеоклипове за да се опитаме да намерим отговор на загадките около нас.