В средата на месец август 2018 г. няколко човека наблюдават и заснемат сферично НЛО в покрайнините на село Гуцал, община Самоков, намиращо се в подножието на планината Рила.

М.К. се свърза с нас уфолозите от Мрежата на Обединените Български Уфолози като ни изпрати 3 видеоклипа с молба да дадем мнение по въпроса.

Ето какво ни писа самия свидетел:

„Здравейте, един ден към средата на месец август 2018 г. след 10:20 ч. заснех две клипчета на нещо, което не съм сигурен че са извънземни, но със сигурност не е летателен апарат, за който знаем, че съществува или поне аз не знам. Изпращам ви клипове с леко намалено качество. Снимано е с телефон Самсунг с8.

Мястото е с. Гуцал, точно на входа отгоре на хълмчето. Сутринта при ясно небе и нито едно облаче забелязваме този, обект който летя около 20 мин. Изкачваше се, слизаше и последната му посока беше точно към нас. На третия клип показвам къде изчезна обекта и от къде започнахме да го виждаме ориентировъчно в посока връх Мусала.

Отдясно на черния път точно, където влиза в гората обекта изчезна. Качихме се след това до мястото, а там има голяма поляна, която не се вижда от мястото на заснемане. Обектът преминаваше между три фази – супер проблясващо, черно и изчезва. Накрая на полета му просто изчезна точно срещу нас и не се появи повече. Нямаше никакъв звук. Гарантирам за автентичност на клиповете.“

Следващия клип е монтаж от заснетото направен от нас.

А ето и част от фазите на полета на обекта в снимки.

В близък план НЛО се вижда като сребриста сфера.

Мястото на наблюдение на свидетелите  т.1 и мястото на изчезване на обекта т.2 са отбелязани на картата.

Ето още какво споделя свидетеля М.К. (той държеше за анонимност на имената му):

„В близост се намира летище Долна Баня и често прелитат самолетчета, но е абсолютно невъзможно да ги объркам. Самолетчетата са шумни, чуват се из цялото село и не летят никога в дерето, камо ли толкова ниско над дърветата.

Ако не беше изчезнало пред очите ми, най вероятно нямаше да се занимавам да ви пиша, но това вече беше черешката на тортата.

Единственото логично обяснение до което стигнах е, че трябва да е било нещо като това на показаната снимка.

Ще се радвам да дадете компетентно мнение по въпроса.“

М.К. ни изпрати снимка на дрон:

Обектът, както се вижда от видеото обаче по-скоро прилича на сфера, на него не се забелязват перки, които са задължителни за дроновете. Освен това НЛО ту присветва, ту угасва, което ще рече, че може би се върти и ако има метален корпус отразява светлината, или другата възможност е самия обект да излъчва светлина.

Възможно ли е все пак това НЛО да е дрон? В интернет открихме кадри и на сферични дронове, на които не се виждат перките. Ето два от тях:

А има и видео на първия сферичен дрон:

Дали тези дронове могат да светят? А самия свидетел потвърждава, че както се вижда по-горе във видеото НЛО-то ту присветва, ту угасва – дали е възможно това да го прави дрона? Не може да се каже със сигурност, но обекта прилича на сребриста сфера, за която сме писали много пъти в нашия сайт.

За сега не знаем предназначението им, както и произхода им. Такива сфери са се появявали на различни места, както в градски, така и извънградски местности. По-скоро те имат проучвателни функции, то за това само може да гадаем! Класифицираме ги като НЛО и се надяваме някой ден отговора какво са те да се изясни.

За целта обаче нека и други очевидци на НЛО или аномални явления споделят наблюденията си със сайта ни ufo.bg.