„През 2011 успях да заснема НЛО над Пловдив с DSLR и 200 mm обектив. Движеше се бързо от юг на север, като по едно време рязко зави на изток и изчезна.“ Това ни написа в сайта ни ufo.bg Стан Каравеликов -професионален уеб дизайнер и запален фотограф.

Какво е наблюдавал и как го е заснел, самия свидетел е описал в сайта си karavelikov.com. Ето неговата история:

„Извънземни или не, неиндетифицираните летящи обект присъстват под някаква форма в нашия живот. Факт е, че все повече случаи на НЛО се появяват в интернет. Ставаме свидетели ако не на самите обекти, то поне на всякакви видеа и снимки на НЛО от всички точни на света, споделени в пространството.

Аз самият не веднъж съм се сблъсквал със странни летящи обекти, но все нямах възможност да ги заснема. До пролетта на 2011, когато поредното НЛО се появи над Пловдив, буквално в целия си блясък, а аз имах фотоапарат под ръка и успях да го насоча към летящия обект в небето.

НЛО беше толкова ярко, че се видя от дивана в хола!

Ако трябва да започна с малко предистория, тя би звучала така… Една пролетна вечер в Пловдив с жена ми си гледахме телевизия, удобно отпуснати на дивана, когато около 23:30 в периферното ми зрение попадна ярка оранжева светлина, идваща от юг в тъмното небе навън. Споменах на жена ми, погледнахме летящия обект през прозореца и в първия момент помислихме, че е самолет… Но светлината бе много ярка и непрекъсната, скоростта на движение на обекта бе висока, посоката не съвпадаше с въздушните коридори на самолети, които сме виждали често в небето. Всички тези разсъждения минаха през главите ни за по-малко от секунда, при което и двамата се втурнахме към терасата за по-ясен поглед към това НЛО. След още секунда вече сменях обектива на фотоапарата с вариото и тичайки отново към терасата, настройвах опциите на ръчен режим за по-добра снимка. Единствено не погледнах времето за експонация, останало на 10 секунди след предишно снимане в ръчен режим, а това е прекалено много за заснемането на подобен бързо движещ се обект. В бързината вече бях натиснал спусъка, стремейки се да задържа НЛО-то в кадър и чак тогава осъзнах, че затворът не щраква и си спомних за 10-те секунди. Бързо изключих фотоапарата, за да не преекспонирам кадъра и докато го пусна отново, за да направя втора снимка, летящият обект зави рязко на изток и се скри зад близките високи кооперации. Така си останах с една единствена снимка на НЛО над Пловдив.

В крайна сметка успях да заснема НЛО над Пловдив.

Заради тези 10 секунди експонация, вместо оранжево кълбо (летящия обект), при мен се получи оранжева линия, описваща движенията на ръката ми в опитите да проследя светлината. В началото взех това за грешка и в мен се прокрадна разочарование като видях шарената линия на екрана на фотоапарата. След като отворих снимката на голям екран се оказа, че благодарение на дългата експонация мога да видя детайли, които иначе не биха били видими. А със съвременната техника за обработка на снимките успях да увелича кадъра четири пъти, без да наруша детайлите, което дава по-ясен поглед над заснетото НЛО. Освен това изчистих кадъра от шум и артефакти, а с малко температурна корекция на цвета успях да добавя акцент върху вътрешното светещо тяло на НЛО-то.

Първото, което се забелязва е, че обектът свети с централна ярка светлина и по-слаб ореол, което в обикновен кадър щеше да се види като кълбо. Освен това се забелязва и непрекъснатото светене на ореола около него, докато през части от секундата централната светлина угасва и това угасване трае неизмеримо малко време, примерно под 1 хилядна от секундата, което се вижда от краткотрайното прекъсване на дирята на вътрешната светлина. Маркирах точките на прекъсване в един от обработените варианти за повече яснота.

Чрез познат успяхме да разберем, че ВВС не са засичали летящ обект по това време над Пловдив или поне това е официалното им твърдение.

Интересното е, че през зимата на 2018, докато отивах за ядки до магазина към 22:00 на изток от мен видях точно същата ярка оранжева светлина и веднага се сетих за това НЛО над Пловдив, което заснех. За съжаление имах само телефон в джоба си, а НЛО-то много бързо се скри зад покривите на къщите.

И така си останах само с тази снимка на НЛО, летящо в небето над Пловдив.

Въпреки това не се отказвам и вече с доста по-добра техника се надявам някоя вечер да успея да направя нова снимка на някой странен летящ обект, тъй като не веднъж подобни НЛО са били обект на вниманието ми.

А вие виждали ли сте НЛО?“