За наблюдение на светеща топка в небето през една лятна вечер на 2011 или 2012 г. над квартал Аспарухово във Варна съобщи за сайта ни ufo.bg местен жител.

Апостол Жеков ни прати в пощата следното писмо:

„Здравейте. Преди около 8-9 години видях или по-скоро преживях среща от 1-ви вид. Това е нещо, което ме мъчи от години и искам да го споделя с компетентни хора (ВАС). Не се е случвало да разкажа историята си на някого и той всъщност да ми повярва. От тогава насам този спомен ме мъчи и не ми дава мир на душата… чувствам се неразбран.“

Свързахме се със свидетеля и го помолихме да разкаже подробно своето преживяване. Ето неговия разказ:

„Казвам се Апостол Жеков (анонимността не ми е приоритет ) и съм на 30 г. от Варна. По-голямата си част от живота си съм прекарал в квартал Аспарухово. Много красив район, разполага с плажна ивица, парк и голяма горска площ. Няколко пъти сме ставали свидетели на светлинни феномени в небето, но тази история беше най-невероятната. Случка, на която станаха свидетели десетки хора.

Беше топла лятна вечер през 2011 или 2012 година (съжалявам, че не мога да изпадна в подробности тук). Не разполагам със снимков материал, но ще използвам скрийншот от Google Maps, за да начертая нашата тогава траектория (на групата, с която вървяхме) и траекторията на обекта, който видяхме.

Часа беше около 20:00-21:00 и помня, че беше вечер, но все още светло. Вървяхме с компания от плажа в посока Аспарухов парк (жълтата маркировка на скрийншота) по алеята, която граничи с варненския канал. Канала практически разделя града на 2 части (централна част и кв. Аспарухово ). Помня, че имаше поне 20-30 разхождащи се човека тогава по нея алея. Имаше възрастни, имаше майки с деца…

Както си вървяхме и обсъждахме нещо си, забелязах с периферното си зрение много светла топка, идваща от гората (от лявата ни страна ). Отбелязал съм траекторията на обекта с червен маркер на скрийншотовете.

Обърнахме се към нея и след две-три секунди топката спря над Тракийското селище, което беше на по-малко от 50 м от нас. Самия обект беше на не повече от 30-50 м височина (не мога да кажа със сигурност, понеже светеше в ярка оранжево-жълта светлина ). Помня, че сякаш движението по алеята замръзна. Всички гледаха към НЛО и никой не говореше, просто зяпаха…

Имах телефон с камера тогава, но въобще не ми мина през ум да го изкарам и да снимам. Обектът стоя там около 30-40 секунди, които бяха достатъчни да породят въпроси сред нас. Приятелите ми мислеха, че е хеликоптер… но не издаваше звук. Усещаше се обаче… сякаш вибрации в гърдите ни. След краткия си престой обектът се изкачи на около 100 м височина и “изчезна”. Слагам кавички, защото НЛО беше още там, но някак “невидим”. Можеше обаче ясно да видим формата му и беше като топка. Все още усещахме “присъствието” му в гърдите си…

Още няколко секунди и от двете му страни замигаха зелена и червена светлина (като на самолет) . Обектът премина над главите ни и прелетя над канала, после и над град Варна. Самолет не се виждаше, не се чуваше. Само полуневидим обект със зелена и червена светлина.

Не е минала и една вечер от живота ми след това преживяване, в която да не гледам в небето в очакване да го видя пак. Не твърдя, че съм видял извънземен кораб, но със сигурност беше НЛО и имаше над 20 свидетеля на този феномен.

Дано историята ми срещне компетентни хора и разберат, защото никой (освен приятелите ми тогава) не ми вярва.“

Зададохме и няколко допълнителни въпроса на Апостол и той беше така любезен да ни отговори:

– Колко силна и ярка беше светлината от обекта? Може ли да се сравни с
някой познат такъв?

Апостол: Беше ярка светлина, може би като прожектор. Обаче не светеше в една посока ами светлината се разпръскваше около него. Ако трябва да го опиша с една дума – звезда.

Можете ли да определите приблизително големината на светещата топка?

Апостол: Големината бих казал, че беше около 5 м дължина и 3-4 м широчина.

– Можете ли да сравните скоростта на движение на този обект, спрямо на
някой познат?

Апостол: Скоростта беше относително 20 км/ч. Не мога да кажа с точност, понеже беше “полуневидимо” а и не се движеше с постоянна скорост. Сякаш се приплъзваше.

– Според Вас има ли възможност това да е било дрон със закачена някаква
лампа?

Апостол: Напълно изключвам варианта за дрон, понеже тогава дронове нямаше или поне не можеше да се намерят на пазара, както сега.

– Интересувате ли се от феномена НЛО и какво Ви е мнението за него?

Апостол: Интересувал съм се, понеже като малък видяхме с майка ми пура в небето. Бил съм на около 5, така че не помня точно. Тя обаче помни обекта в детайли. Както и да е, след тази моя случка в парка започнах да се интересувам повече. Прочетох няколко книги след това.

– Споделете нещо за себе си, с какво се занимавате?

Апостол: Аз съм на 30 години, роден в град Варна. От 5 години съм в Англия и работя като рецепционист на летище Станстед. Ще се радвам да споделите историята ми. Бих се радвал ако случайно някой друг е бил също там.

Благодарим на Апостол Жеков, че беше така любезен да сподели историята си без притеснения. За съжаление не можем да преценим дали наблюдавания обект е бил нещо познато, затова го класифицираме като НЛО. Ако се намерят и други свидетели на това и споделят и те своите преживявания, тогава можем да сглобим по-голяма картина на случая.

Пишете за сайта ни ufo.bg за свои интересни случаи с НЛО, други аномални и паранормални явления за да се опитаме да разгадаем тези мистерии.