Учени откриха фрагмент от Тунгуския метеорит?

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Учени откриха фрагмент от Тунгуския метеорит?

Мнение от west003 »

Тунгуският метеорит потресъл света на 30 юни 1908 година, и до сега е неразрешима загадка.

Изображение

В списанието на Американския географски съюз Geochemistry, Geophysics, Geosystems е публикувано съобщение на група италиански геолози, които твърдят, че те най-накрая са намерили нещо, много приличащо на фрагмент на прочутия Тунгуски метеорит.

Италиански екип, начело с Лука Гасперини от Института за морски изследвания в Болоня, не една година работят в района на падането на метеорита. Преди няколко години те обосноваха хипотезата, съгласно която езеро Чеко, разположено на 8 км от предполагаемия епицентър на взрива, представлява метеоритен кратер.

Сега, след изследване на дъното на това конусообразно езеро с помощта на сеизмично и магнитно сканиране, те откриха в центъра му голям каменен фрагмент, който,според тях, представлява парче на Тунгуския метеорит. Откритата от тях „аномалия" се намира на дълбочина 10 метра под най-дълбокото място на езерото.

Тунугският метеорит, или както го наричат „тунгуското събитие", в буквалния смисъл на думата потресло света на 30 юни 1908 година, и до сега е неразрешима загадка. Взривът, изгърмял тогава над Сибир, се оценява на 40-50 мегатона. Той изпепели над 2000 квадратни километра тайга, предизвиканата от него сеизмична вълна два пъти обиколи Земята, над Европа се установиха „бели нощи". Учените никак не могат да се договорят, какво е било това нещо - ледена комета или масивен метеорит. Изясни се само, че взривът е станал на височина 5 - 10 километра, но и до сега фрагменти на падналото космическо тяло не са намирани. Сега един от тях, евентуално, е открит, и остава само той да се извади.

Автор:
Борислава Замфирова

Източник: http://www.novini.bg
thewitness
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Яну 01, 2011 8:58 pm

Re: Учени откриха фрагмент от Тунгуския метеорит?

Мнение от thewitness »

Обаче не е било метеорит а НЛО твърдят, посветени. Аз Иван Иванов само цитирам.
trakiika222
Мнения: 325
Регистриран на: Вто Авг 21, 2012 3:12 am

Re: Учени откриха фрагмент от Тунгуския метеорит?

Мнение от trakiika222 »

Метеорит,и на 8км от центъра на взрива?Не мисля.Когато Кулик отива първи на мястото,в црнтъра няма нищо,свидетели казват „Тръбовиден обект светещ силно с бяла светлина,сменил е траекторията си,и малко над земята чуват детонации и след това виждат пламъци”не ще да е метеорит,спускало се е бавно и сменя посоката.
Публикувай отговор