НЛО може да са кълбовидни мълнии

west003
Мнения: 2522
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

НЛО може да са кълбовидни мълнии

Мнение от west003 »

Някои сигнали за неидентифицирани летящи обекти може всъщност да се отнасят за кълбовидни мълнии и други атмосферни явления, смята австралийският астрофизик Стивън Хагс, цитиран от ВВС. Той посветил няколко години на подробното проучване на феномена от Брисбейн - голям град на източния бряг на Австралия, където на 16 май 2006 г. в небето се появяват три ярки метеора. Едновременно с тях над близките планини се задава странен яркозелен обект.

Изображение

Повечето от свидетелите на необичайното събитие са убедени, че става въпрос за НЛО. Хагс обаче смята, че зелената светлина всъщност е представлявала кълбовидна мълния. Според думите му, този тип явление лесно може да се сбърка с мистериозен летящ кораб, а същото се отнася и за други природни феномени.

"Ако умножим едно необяснимо атмосферно явление от електромагнитен характер по размерите на човешката фантазия и желанието на хората да видят нещо по-особено, можем лесно да обясним много от така наречените случаи с очевидци на НЛО", заяви ученият.

Според неговата теория, явлението в небето над Брисбейн може да се е случило, защото между атмосферата и земята се е натрупал силен електромагнитен потенциал. Естественият поток енергия, който съществува между йоносферата и почвата, се усилва, когато в атмосферата навлезе метеорит.

Според Хагс, когато метеорът преминава през йоносферата, той може да образува кратка електромагнитна връзка между нея и земята, която да освободи достатъчно енергия за образуването на кълбовидна плазма.

Ученият смята, че теорията му, която бе публикувана в списанието на Лондонското кралско дружество, е началото на една интересна дискусия. "Това не е завършена теория, а по-скоро предположение, което обаче си струва да се проучи", допълни той.

Източник: obekti.bg
Публикувай отговор