11 странни сигнала - възможно ли е да са от извънземни?

west003
Мнения: 2522
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

11 странни сигнала - възможно ли е да са от извънземни?

Мнение от west003 »

Екипът на проекта Breakthrough Listen, имащ за цел да открие признаци на разумен живот във Вселената, публикува доклад, в който се посочват 11 събития с най-висока вероятност за сигнали от извънземни цивилизации, както и резултатите от анализа на обобщените данни, съобщи сайтът на програмата:
https://breakthroughinitiatives.org/News/10

Изображение

Смята се, че е малко вероятно някой от тези сигнали да идва от изкуствен извънземен източник, но търсенето продължава.

Breakthrough Listen търси предимно теснолентови сигнали (покриващи честоти от 1.1-1.9 GHz) - такива, които е по-вероятно да не са от естествен източник. Инициативата публикува за всички анализа на 692 свои цели със спектралните им анализи, наблюдавани по време на първата година от наблюдения с радиотелескопа GBT (Green Bank Radio Telescope).

Досега Breakthrough Listen събра няколко петабайта данни с помощта освен на GBT в Западна Вирджиния и на автоматизираната обсерватория Lick Observatory’s Automated Planet Finder на връх Хамилтън в Калифорния и Parkes Radio Telescope (Австралия).

Изображение

Анализът на данните е осъществен от участниците в проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Изследователският център SETI в Бъркли (BSRC) сканира милиарди радио канали в търсене на уникални сигнали, които могат да покажат наличие на технологии, разработени от цивилизации извън нашата Слънчева Система.

Учените отбелязват, че е малко вероятно засечените 11 необичайни сигнала да принадлежат на извънземни, въпреки че не е изключено.

Breakthrough Starshot, проект, който има намерение с помощта на лазер да изпрати малък космически кораб към системата на Алфа Кентавър:
Изображение

Програмата Breakthrough Listen е най-големият проект за търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Тя стартира през лятото на 2015 г. по инициатива на руския милиардер Юри Милнер и британски учен Стивън Хокинг.

Новината бе оповестена на двудневна конференция в Калифорния от организацията Breakthrough Listen, която спонсорира също и Breakthrough Starshot, проект, който има намерение с помощта на лазер да изпрати малък космически кораб към системата на Алфа Кентавър (по-специално Проксима Кентавър) за броени десетилетия.

Източник: http://nauka.offnews.bg
Публикувай отговор