Ако не вярвате в Бог, вероятно вярвате в извънземни

west003
Мнения: 2521
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Ако не вярвате в Бог, вероятно вярвате в извънземни

Мнение от west003 »

Според екип от учени към Университета Северна Дакота вярата в Бог и вярата в извънземните не се различават много.

Серия от проучвания, проведени от екипа, установяват, че колкото по-малко религиозен е един човек, толкова по-вероятно е да вярва в извънземни.

И то не какви да е извънземни – не микроскопичен извънземен живот, който почти сигурно съществува някъде в огромната вселена.

Изображение

Екипът установява, че хората, които не вярват в Бог, е по-вероятно да вярват в сложно устроени извънземни същества, извънземен интелект, летящи чинии, истории за контакт с извънземните, както и конспиративни теории за влиянието на извънземния интелект на Земята.

Преследването на смисъла е идеята, която обединява, вярващите в Бог и вярващите в извънземните.

Според проучванията към Университета Северна Дакота и двете групи хора са мотивирани от нуждата да намерят нещо, което обяснява произхода на живота и придава смисъл на всичко, което ни заобикаля.

Религията е също така и идеята, към която хората се насочват при екзистенциален стрес. На почти всеки се е случвало в тежки моменти, дори и да не е религиозен, да вдигне глава към небето и да се помоли на Господ или нещо свръхестествено да му даде сили и да му помогне да продължи напред.

Според друго проучване - от 2013 г., религията е един „инструмент“, който помага на хората да „се справят с предизвикателствата на живота и кризите на личността“.

Този ефект не само засилва вярата на хората в свръхестественото, а понякога и в науката.

В проучването екипът тества атлети в тренировъчна среда (с ниски нива на стрес) и преди състезание (среда с високи нива на стрес). Оказва се, че в моменти на екстремен стрес участниците са по-склонни да се уповават на науката, приемайки я като „вяра“ в успеха.

Всеки от нас има нужда да вярва в нещо, за да става всяка сутрин, да продължава да живее и да се труди да постига. Имаме нужда да знаем, че не сме сами.

Едни избират Бог, други извънземен интелект, трети науката. Във всеки случай идеята, че не сме сами и всичко има смисъл, е там и се подсилва от различни убеждения, които изграждаме, за да затвърдим това, в което вярваме и да се чувстваме по-сигурни.

Източник: vesti.bg
Публикувай отговор