Мексиканският уфологичен театър: какви мумии бяха показани?

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Мексиканският уфологичен театър: какви мумии бяха показани?

Мнение от west003 »

Неотдавна ръководителят на НАСА призна, че вярва в съществуването на извънземен живот. Тъй като той каза това при представянето на доклад за изследванията на НЛО, на някои може да се стори, че американското правителство вярва в "зелени човечета". Твърди се, че именно техните останки са били показани на мексиканския конгрес преди няколко дни. В какво наистина вярва НАСА, защо НЛО и изследването на извънземен живот нямат нищо общо със "зелените човечета" и какво се опитаха да издадат за мумии на извънземни - в материала на "Газета.ру".

Мумията на "извънземен" е представена в мексиканския конгрес, 12 септември 2023 г.
Изображение

Извънземни индианци

Мексиканският конгрес проведе изслушвания относно НЛО. На тях известният мексикански уфолог Хайме Маусан донася саркофази и представя на обществеността предполагаеми мумифицирани останки на хуманоиди. Според Маусан останките са намерени в Перу през 2017 г., а откритите същества не приличат на нито един земен организъм. Твърди се, че те са на около 1000 години, според проучване на Националния автономен университет на Мексико (UNAM).

Външният вид на находките не е впечатляващ - мумиите изглеждат като класически "зелени човечета" от второкласни фантастични филми от края на XX век. Те са с тънко телосложение, издължени глави и дълги ръце с по три пръста на дланите. Лицата им са малки и плоски, с широко разположени очи.

На презентацията присъства бившият военноморски летец от ВМС на САЩ Райън Грейвс, който и преди е давал показания пред Конгреса на САЩ за преживяванията си, свързани с наблюдения на НЛО. Той смята, че броят на контактите с обекти от неизвестно естество се премълчава, но мумиите на Маусан го разочаровали.

"Вчерашната демонстрация беше огромна крачка назад по този въпрос [за изследването на НЛО]", каза той. - Дълбоко съм разочарован от тази сензация, представена без никакви доказателства".

Скептицизмът му е добре разбран. Първо, Маусан вече се е опитал да представи пред обществеността хуманоидни нечовешки мумии през 2018 г. Тогава те се оказаха древни мумии от културата на индианците от племето Наска. Както смятат учените, Маусан е комбинирал действителни мумифицирани човешки останки с нещо друго.

"Особено отвратително ми е, че някой се осмелява да дехуманизира мъртвите човешки тела. Не можеш да лишиш едно човешко същество от човешкото му състояние!" - Гуидо Ломбарди, професор по криминалистика в университета "Каетано Ередия" в Перу, заяви тогава.

Предполагаемата кожа се състои от смес от лепило, растителни влакна, хартиена маса и каучук. Костите, върху които са били опънати, са принадлежали на животни.

"Това означава, че са отрязали част от муцуната и са използвали само средата на черепа, а в задната част, където е тилната част, са създали лицето на тези "извънземни"," обяснява Ередия.

Според експертите по предколумбова Америка сегашните "находки" са просто модификации на предишни, за да ги представят за нови.

"Като се има предвид опитът, който имат всички изследователи, работили с предколумбови мумии, особено с тези от района на Наска, за нас е съвсем ясно, че тези мумии представляват предколумбови човешки същества, модифицирани за търговска употреба. Малките мумии дори са сглобени от различни елементи", казва пред вестник El Comercio Гуидо Ломбарди, който е изследвал мумии в Перу.

Но НЛО се обсъждат в Пентагона и НАСА. Защо показанията на Маусан също да не се приемат сериозно?

Наскоро НАСА публикува доклад от 36 страници с преглед на някои случаи на наблюдения на НЛО. В него експертите въз основа на открити източници се опитват да разберат естеството на необичайните летящи обекти. В някои случаи разковничето е просто - например за творение на извънземен разум може да се приемат спрайтовете - рядък вид атмосферни разряди, възникващи в мезосферата (слой над стратосферата). Екзотични балони или артефакти от компресиране на видео - като кадрите, заснети от американския безпилотен самолет MQ-9 в Югоизточна Азия - също могат да бъдат НЛО.

атмосферни разряди:
Изображение

В същото време видео, заснето от същия дрон в Близкия изток, показва обект, който не може да бъде обяснен с несъвършенството на алгоритъма за компресиране на изображения. Той прилича на блестяща топка, която лети под дрона с висока, но очевидно дозвукова скорост. Тя привлича вниманието на оператора, който се опитва да проследи полета на обекта, като върти камерата. Произходът на този обект е неясен дори за експертите от ВВС на САЩ и НАСА и той остава неидентифициран.



В миналото правителството на САЩ е приемало сериозно докладите за НЛО, но никога не ги е приемало на доверие. От втората половина на XX в. насам редовно се провеждат разговори със свидетели и експерти в опит да се установи какво точно са видели хората. В нито един момент правителството не се е сблъсквало с явления, наподобяващи извънземни кораби. Трябва да се помни, че терминът "неидентифициран летящ обект" не носи никакви индикации за извънземен произход. Асоциативната връзка между НЛО и извънземния разум възниква благодарение на усилията на уфолозите. В тази връзка Пентагонът предложи дори да се изостави терминът и вместо него да се говори за "неидентифицирани въздушни явления" (НВЯ).

"Науката е процес, който открива реалността, а не я оформя - независимо колко неудобна или объркваща може да бъде тази реалност", - коментира публикуването на доклада ръководителят на НАСА Бил Нелсън. В същото време директорът подчерта, че самият той вярва в съществуването на извънземен живот.

В това изявление няма нищо сензационно, тъй като изучаването на космоса и търсенето на живот в него - една от основните задачи на НАСА. Пред тази задача е изправен и телескопът "Джеймс Уеб", който струва на американското правителство повече от 10 млрд. долара. Така например тази есен той откри екзопланета на 120 св. години от Земята, която потенциално има воден океан. Там, където има вода, може да се зароди и живот. Въпреки това няма нищо общо между търсенето на следи от поне микроскопичен живот в съседни звездни системи и търсенето на "зелени човечета" на Земята.

"Вярвам ли, че има живот във вселена, която е толкова огромна, че ми е трудно да разбера колко е голяма? Моят личен отговор е "да". Това обаче не означава, че НЛО са доказателство за съществуването на такъв живот. Ако съществува интелигентен [извънземен] живот, той вероятно би трябвало да измине много милиони, ако не и милиарди светлинни години, за да достигне Земята и да остане практически незабелязан - казва Нелсън.

В резултат на това, обяснява ръководителят на НАСА, той би искал изследванията на неидентифицираните обекти в небето да станат по-малко сензационни и да се съсредоточат повече върху търсенето на научна обосновка. Тъй като Хайме Маусан дори не позволява на никого да докосва мумиите му, а ги показва през стъкло, за каквито и да било научни търсения не може да става и дума.

Източник: gazeta.ru
Публикувай отговор