Полският паметник, отбелязващ кацането на НЛО

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Полският паметник, отбелязващ кацането на НЛО

Мнение от west003 »

На 10 май 1978 г. фермер на име Ян Волски, който живеел в източното полско село Емилцин, се натъкнал на извънземни. Той тъкмо се прибирал от съседното село, когато към него се приближили две същества. Външният им вид го поразил: те били много ниски, с големи глави и плоски, черни, присвити очи, и били облечени в черни комбинезони, които не били типични за района или епохата.

След това, след като подкарал коня и каруцата си още няколкостотин метра към Емилчин, Волски видял кораб, който левитирал на няколко метра над земята. Докато минавал, от платформата на кораба се спуснало друго същество и поканило фермера вътре. Фермерът Волски влязъл и останал няколко минути, преди да го освободят, след като направили няколко теста.

Изображение
Изображение

Емилчинския Розуел

В общи линии това е начинът, по който се развива историята, с всички обичайни заключения. Селяните, които познавали Ян Волски, повярвали на разказа му, защото го смятали за честен. По-нататъшният оглед на мястото показал само отпечатък от крак в тревата, но едно шестгодишно дете от селото потвърдило разказа на Волски.

След това в Емилчин дошли изследователите - първо полицията (тогава наричана Гражданска милиция), а след това и уфолозите. Степента на доверие към историята им варирала в широки граници. Ян Волски бил прегледан от психиатър (който установил, че не лъже) и историята тръгнала по света, което, естествено, предизвикало вълна от подобни истории.
Разказът довежда до документален филм за отвличането от 1978 г., графичен разказ, нарисуван от влиятелния дизайнер Гжегож Росински, и... паметник, посветен на събитието.

Изображение

Забавното е, че паметникът е издигнат едва през 2005 г., когато случаят вече е стара новина. Формата му е футуристична, дори извънземна: куб, балансиращ на един от ъглите си, е връх на пиедестал с надпис, който без никакво съмнение твърди, че събитието е истинско.

НЛО и фермерът

Но дали истината е там? Глупав въпрос. Има такива, които вярват, и такива, които не вярват, а границата между двете е вероятно толкова трудна, колкото и да е тя. Ако целият случай ви напомня за инцидента с Барни и Бети Хил, вероятно първото съвременно отвличане от извънземни в Ню Хемпшир, САЩ, през 1961 г., сте напълно прави.

През 2012 г. в доклад за пресата митът беше развенчан като умишлена измама от любителя уфолог Витолд Ваврзонек, който уж хипнотизирал Ян Волски, за да му насади фалшиви спомени. Целта на Ваврзонек на свой ред е била план за дискредитиране на изследователя на паранормални явления и социолог Ян Бланиа и той дори уж щял да признае за измамата, но подал оставка, след като видял, че историята набира скорост.

Но нека да разгледаме възможността това да е истина. Ако е така, възможно е някъде във Вселената да съществува извънземна цивилизация, която има свои представи за това как изглеждат и се държат хората, основани на изследването на фермер от Източна Полша през 70-те години на миналия век.

Източник: 3seaseurope.com

Публикувай отговор