Мистериозен каменен диск на 2500 години, открит в Италия може да е най-старата звездна карта

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Мистериозен каменен диск на 2500 години, открит в Италия може да е най-старата звездна карта

Мнение от west003 »

В спокойните пейзажи на Североизточна Италия от дълбините на историята са изплували интересни артефакти – каменни дискове, на които имат загадъчни гравюри, наподобяващи звездна/небесна карта. Откритието беше обявено в съобщение за пресата от Италианския национален институт по астрофизика (INAF).

Тези на пръв поглед обикновенни, древни, но дълбоко загадъчни реликви може да са ключът към разгадаването на тайните на изгубената във времето експлозия на свръхнова. Два големи кръгли камъка, наподобяващи дискове с диаметър около 50 сантиметра и дълбочина 30 сантиметра са привлекли вниманието на археолозите.

Изображение

Този загадъчни каменни дискове с размери, сравними с тези на автомобилна гума завладяват въображението на изследователите. Сложните гравюри, старателно гравирани от човешка ръка, отразяват специфични групи звезди в съзвездия като Скорпион, Орион, Касиопея и Плеяди.

Изследователите Федерико Бернардини и Паоло Моларо, вглеждайки се в тази реликва, предлагат убедителна теория – каменните дискове може да са сред най-старите известни небесни карти в човешката история, датираща отпреди поне 2400 години от цивилизация, чието съществуване остава забулено в мистерия.

Каменният диск с означени 29 знака:
Изображение

Но мистерията се задълбочава. Сред 29-те идентифицирани знака един не може да бъде разпознат на сегашното нощно небе – примамлива аномалия. Възникват спекулации – може ли да означава звезда, която е претърпяла неуспешна свръхнова – катаклизъм, който оставя след себе си неуловими останки като черни дупки?

Но нека преминем към 29-те знака. Всички, с изключение на един са изобразени върху звездите на Скорпион, Орион, Плеядите и вероятно – като се имат предвид и 5-те знака на гърба на камъка – Касиопея. И това е припокриване с много висока статистическа значимост, уточняват авторите: р-стойността е много по-ниска от 0,001. С други думи, много малко вероятно е подреждането на тези знаци да е резултат единствено от случайност, и не е само това: отклоненията от истинските позиции са от порядъка на размера на знаците, което показва значително внимание при изпълнението.

Въздушен изглед на Rupinpiccol – областта в която са открити артефактите :
Изображение

Учените, които са предпазливи, но заинтригувани, призовават за по-нататъшни изследвания, за да потвърдят това новаторско тълкуване. Навлизайки в непознатия терен на древните цивилизации, загадъчните камъни би могъл потенциално да разкрият не само космически явления, но и прозрения за древните земеделски практики, които може би ще помогнат за проследяване на сезонните промени.

Отвъд небесните мистерии този артефакт означава връзката на съвременната наука със загадъчната мъдрост на отдавна изгубена във времето цивилизация. Пътешествието за разкриване на космическите тайни от тези загадъчни камъни продължава, предлагайки поглед към древното небе и тайните, които то крие.

Източник: kaldata.com
Публикувай отговор