Учени правят вълнуващ пробив в търсенето на извънземен разум

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Учени правят вълнуващ пробив в търсенето на извънземен разум

Мнение от west003 »

Учени от Изследователския център SETI в Бъркли и от Вашингтонския университет обявиха, че са направили „вълнуващ пробив“ в търсенето на извънземен разум по отношение на начина, по който се засичат възможни сигнали от такъв живот, пише ЮПИ. Той се основава на хипотезата, че извънземният разум може би използва мащабни космически явления като свръхнови, за да сигнализира за съществуването си.

Използвайки научен метод за идентифициране на потенциални сигнали от напреднали цивилизации, анализът идентифицира 32 цели в рамките на „Елипсоида на SETI“ - стратегически подход за подбор на евентуални „разумни сигнали“. Той е основан на хипотезата, че извънземните цивилизации, когато наблюдават значими галактически събития като избухване на свръхнови, могат да използват тези звездни явления като фокусна точка за излъчване на синхронизирани сигнали, чрез които да обявят присъствието си.

Тези наблюдения са публикувани в „Астрономикъл Джърнъл“.

Изображение

Учените са анализирали данни от космическия орбитален телескоп ТЕСС на НАСА за изследване на екзопланети (Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS). Те обявиха, че иновацията им идва от компенсирането на неточностите в определяне на приблизителното време за пристигане на възможни сигнали от интелигентни същества. Според изследователите тези сигнали могат да се разпрострат върху период, по-голям от една година.

Съавторът на изследването Барбара Кабралес, стажант-изследовател в Изследователския център SETI в Бъркли, каза, че новите наблюдения на небето „предоставят революционни възможности за търсене на разумни сигнали, координирани със свръхнови“.

Тази нова разработка проправя пътя към по-добра рамка за бъдещи търсения на извънземен живот и идва в период на подновен обществен интерес към неидентифицираните небесни явления и извънземния живот.

„Типичните неточности, свързани с времевото фиксиране на сигналите, са от порядъка на един-два месеца, така че искаме да се подсигурим, като намерим цели, които са добре документирани в продължение на поне около година“, добави Кабралес.

В допълнение към това Кабралес каза, че е важно „да имаме възможно най-много наблюдения за всяка цел, която ни интересува, за да можем да определим какво изглежда като естествено поведение и какво може да се разглежда като потенциален сигнал от разумен източник“.


Източник: vesti.bg

https://www.space.com/seti-alien-signals-supernova-1987a-ellipsoid?utm_source=twitter.com&utm_campaign=socialflow&utm_medium=social&utm_content=space.com
Публикувай отговор