Не знам дали трябва да се отдава толкова значение на това което ще напиша, но понеже се случва всяка вечер, реших да споделя.
Времето между 20 и 23 часа, прекарвам на един шезлонг и си гледам Витоша и небето, красота, никога не омръзва!
След 21ч обикновено настава раздвижване в небето. През около 15-20 минути, може да се видят бяли до жълти единични светлини, които най-често се движат от запад на изток... но, абсолютно сигурно не са самолети. Интересното при тях е, че светлината им е ярка и ако гледате към нея когато се приближава, след като ви задмине в обратна посока, тя остава все така ярка и непроменена. Височината е ниска, под 3000м. Мислил съм дали това не са изтребители, трениращи в нощен режим на придвижване и дали това не е светлина от соплата им... но не са, защото откъдето и накъдето да се движат, светлината не се закрива, променя или изчезва. Всичко това сочи, че светлината е от източник излъчващ във всички посоки.
Вчера, 25.06.2017, премина една светлина доста ниско, не по-високо от 600-800м. Не се чуваше никакъв звук, светеше много ярко в бяло-жълт цвят. Скороста беше педантично постоянна. Тогава реших да си направя дневник с такива наблюдения и да го публикувам публично в мрежата.
Често, някои "невярващи" се опитват да обяснят летящите обекти с преминаването на самолети, метеорологични балони, фенери..., но тези неща за които пиша, нямат нищо общо с тях.
Преди година две, направих един експеримент. Взех 5W-атов зелен лазер, изчаках да се появи такава светлина (тя летеше над южна София посока юг-север), и взех че насочих лъча към нея. Реакцията беше мигновена, светлината веднага изгасна. Това силно ме удиви, защото толкова бърза реакция не бях срещал, дори да е в резултат на някаква електроника или автоматика по авио машините. Този отговор към лазерния лъч, недвусмислено означава за мен, че светлината не е от просто летателно тяло.
...
От вчера имаше и втора случка... гледайки поредната светлина, тя светеше отлично и на сравнително ниска височина, изведнъж се изпари, като с ефект на стапяне в малко фосфоресциращо облаче.
Не рядко съм проверявал трафика в небето над София, през flightradar24, където се вижда всеки самолет с транспондер. И да, очакванията ми се потвърждават, че светлините са нещо различно от самолети..