Изкуствен интелект ще познава извънземен живот

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Изкуствен интелект ще познава извънземен живот

Мнение от west003 »

Още един проект за изкуствен интелект цели да обучи компютърните системи да разпознават дали на други планети съществува живот. Изследователи от Центъра за роботика и невронни системи в университета в Плеймут използваха изкуствени невронни мрежи и техники за обучение, сходни с тези за тренирането на човешкия мозък, за да изчислят вероятността за наличието на извънземен живот в други светове. Те се надяват проектът им да намери приложение на роботизиран космически кораб, който ще търси живот във Вселената.

Изображение

„В момента сме заинтересовани от невронните мрежи и сме приоритизирали разработката им с цел хипотетичното, интелигентно, междузвездно изследване на Космоса за екзопланети в близост до нашата“, разказа Кристофър Бишъп – докторант и ръководител на проекта в университета.

Изкуственият интелект класифицира планетите в пет категории, според приликите им със Земята, Марс в ранния си стадий на развитие, Венера или луната на Сатурн – Титан. Впоследствие невронната мрежа дефинира вероятността за наличието на живот.

Мисии, които могат да се възползват от технологията, са предстоящата TESS на НАСА и „Ариел“ на Европейската космическа агенция. И двете целят да съберат огромни количества данни и да ги изпратят обратно на Земята.

Източник: economy.bg
Публикувай отговор