60-те спътника на SpaceX бяха видяни като "НЛО влак"

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

60-те спътника на SpaceX бяха видяни като "НЛО влак"

Мнение от west003 »

Шестдесет сателита на Starlink бяха изведени на орбита на 24 май 2019 г. от компанията SpaceX на Илън Мъск.

Те прелетяха във формация над земята и произведоха зрелищни образи, напомнящи дълъг цип от десетки светлини, летящи една след друга. Много хора не разбраха какво виждат и се колебаеха дали са НЛО или Русия атакува Америка.

Изображение

56 от сателитите успя да заснеме холандският астроном Марко Лангбрук (Marco Langbroek) от Лайден. По това време сателитите са били на височина от 440 км и са на път към работната си позиция на височина от 550 км, от където ще осигурят по-достъпен за целия свят широколентов интернет.

Вижте видеото на Лангбрук на формацията Starlink.



През следващите вечери върволицата ще се вижда още по-често, докато спътниците се придвижат на своята орбита и се раздалечат един от друг.

Ракетата Falcon 9 на SpaceX излетя от Кейп Канаверал във Флорида късно в четвъртък (24 май, 05:30 ч. българско време), натоварена с 60 сателита, способни да предоставят на глобална широколентова високоскоростна интернет мрежа. Визията на Илън Мъск за монументално съзвездие от сателити вече стартира - това са първите 60 спътника от планирания флот от 12 000 за мрежата Starlink.

Основната степен за многократна употреба на Falcon 9 се върна на Земята, успешно кацайки на платформа, плаваща в Атлантическия океан.



Източник: nauka.offnews.bg
west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Мистериозни светлини в небето подлудиха Берлин

Мнение от west003 »

Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и ги накараха да търсят отговори в Интернет, като най-масовото търсене е било за "НЛО" и "Метеори", пишат местни медии. Светлините, които бяха наблюдавани над германската столица Берлин и Бранденбург през последните няколко нощи и рано сутринта, притесниха местните жители. Както съобщава местният вестник Morgen Post, хиляди жители на германската столица са търсили в Google за "НЛО наблюдение", "Метеор" или "Метеорит", докато платформите, посветени на наблюдения на НЛО, са регистрирали множество съобщения за това, което потребителите описват като "низ от перли" или "феерични светлини".

Изображение

Мрежата за изследване на извънредни небесни феномени (Cenap) също отбеляза, че наскоро е получила необичайно голям брой обаждания. "Обажданията са се увеличили значително. Много хора са притеснени или изненадани от светлините и тяхната форма", каза представител на организацията. Въпреки това, обяснението за това необичайно нощно шоу съвсем не е от друга планета. Оказва се, че не извънземни са озарили небето, а милиардерът Илън Мъск и неговия SpaceX. Тайнствените огнени топки са неговите сателити, които компанията изстреля в космоса в средата на ноември като част от глобалната програма Starlink, която стартира през май и е предназначена да осигури високоскоростен широколентов интернет по целия свят.

Изображение

Всъщност Германският аерокосмически център (DLR) предупреди още миналата седмица, че спътниците на Мъск, тежащи над 200 килограма всеки, ще бъдат наблюдавани от Земята като "приказни светлини" над Германия. Европейската космическа агенция (ESA) също потвърди, че "през последните няколко дни спътниците Starlink са били видими много ясно над Германия". Въпреки че извънземно нашествие засега не се очаква, спътниците Starlink все още могат да представляват заплаха, коментират експерти. "Опасността от сблъсък между тях и други небесни тела съществува", заяви говорител на обсерваторията Щаркенбург в Хепенхайм.

Източник: Blitz.bg


А над България някой да е наблюдавал? Моля пишете!
Аватар
Strannikyt
Мнения: 40
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:20 pm
Обратна връзка:

Re: 60-те спътника на SpaceX бяха видяни като "НЛО влак"

Мнение от Strannikyt »

Интересно е да се види на живо.

Всички новини за Вип Брадър 2012.
Фен сайт на филма Пепел от Рози - турски сериал по btv.
Фен сайт на филма Езел - най-скъпият турски криминален сериал.
Фен сайт на сериала Отплата - български филм по Нова тв.
Публикувай отговор