Радио телескоп в Китай откри повтарящи се сигнали от космоса

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Радио телескоп в Китай откри повтарящи се сигнали от космоса

Мнение от west003 »

Спомняте ли си гигантския телескоп, построен в планинска долина в Китай и влязъл в експлоатация само преди няколко години? Сега се съобщава, че е успял да регистрира повече от 20 пъти загадъчните космически сигнали, известни като бързи радиоимпулси.

Изображение

Бързите радиоимпулси или FRB (Fast radio bursts) са кратки, но мощни импулси енергия от отдалечени части на космоса. Първият бе забелязан през 2007 г. и непрекъснато се откриват все повече от тях.

Въпреки че астрономите постигнаха голям напредък в проследяването на FRB, все още не знаем какво точно представляват тези сигнали или как възникват. Те може да са причинени от черни дупки или неутронни звезди, наречени магнетари.

Вълнуващото на откритието, направено с петстотинметровия сферичен радиотелескоп (FAST - Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), е, че този бърз радиоимпулс се повтаря. Първоначалният е официално известен като FRB 121102, за първи път уловен през 2012 г. в обсерваторията Аресибо във Флорида и оттогава се появява няколко пъти.

Изследователите отбелязват, че сигналът е изминал около 3 милиарда светлинни години през Вселената, за да достигне до нас.

FAST регистрира FRB 121102 на 30 август 2019, преди да запише десетки по-късни импулси (само в един конкретен ден, 3 септември 2019, са открити повече от 20 импулса).

19-лентовият приемник на FAST е особено чувствителен към радиосигнали, покрива честотния обхват 1.05-1.45 GHz и това го прави идеален за следене на FRB 121102.

Колкото повече наблюдения се правят на бързите радиоимпулси, толкова по-големи са шансове да се разбере какви точно са те. Една от идеите е, че FRB се получават при разпадане на обвивките на някои видове неутронни звезди.

Друга хипотеза гласи, че различните FRB всъщност имат различни причини, което може да обясни защо FRB 121102 се повтаря, а други - не. Ако не друго, изследователите стават все по-добри в локализирането на мястото, откъдето идват тези мистериозни сигнали електромагнитно излъчване.

Сега се добавят данните, събрани от FAST, към нарастващата база от знания за тези най-интригуващи космически явления. Екипът на телескопа вече успя да елиминира самолетните и сателитните смущения от своите измервания.

Източник: sciencealert.com
Превод: nauka.offnews.bg
Аватар
Strannikyt
Мнения: 40
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:20 pm
Обратна връзка:

Re: Радио телескоп в Китай откри повтарящи се сигнали от кос

Мнение от Strannikyt »

Дали?
Всички новини за Вип Брадър 2012.
Фен сайт на филма Пепел от Рози - турски сериал по btv.
Фен сайт на филма Езел - най-скъпият турски криминален сериал.
Фен сайт на сериала Отплата - български филм по Нова тв.
Публикувай отговор