Учени смятат, че има поне 8 извънземни цивилизации

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Учени смятат, че има поне 8 извънземни цивилизации

Мнение от west003 »

В Млечния път може да има поне осем интелигентни цивилизации, които са способни да комуникират. Това прогнозират двама учени от Университета на Нотингам. Те са публикували своя анализ в The Astrophysical Journal, като прогнозират вероятния брой извънземни цивилизации в галактиката.

Изображение

Анализът преработва уравнението на Дрейк, което още през 1962 г. изчислява приблизителния брой планети в галактиката, които могат да осигурят условия на живот. Има поредица от фактори, които се взимат предвид от уравнението. Това включва дори колко често се формират звезди с характеристики като Слънцето, колко планети са в обитаемата зона около него и др. Предвижда се дори колко често животът може да се развие до цивилизация, която да може да бъде засечена.

Учените от университета сега опростява някои фактори и добавя други. В класическия метод се разчита много на прогнози за продължителността на съществуването на цивлизациите, без да има възможност да се провери. Затова новото проучване използва за база вече наученото за развитието на земната цивлизация.

Така, ако се приеме, че и другите цивилизации в Млечния път са се формирали и развивали по сходен начин и с подобно темпо, в най-строгия лимит, трябва да има поне 8 цивилизации в галактиката. При по-оптимистичните критерии, броят на потенциалните цивилизации расте още.

Изображение

При всички положения обаче новото уравнение показва, че цивилизациите са поне на 7000 светлинни години разстояние една от друга. Това означава, че със сегашните технологии, ще трябва да се търси активно още 6300 години преди да се улови послание от друга цивилизация. Разбира се, ако някоя от тези цивилизации е значително по-развита, тя може да има и начин да съкрати това време, но за момента това е недоказано.

Учените казват, че при максимално оптимистичния вариант, т.е. приемане, че живот може да има и в малко по-сурови условия от земните, в галактиката може да има 2900 цивилизации. За сега няма начин да се докаже нито една от тези прогнози.

Всичко зависи най-вече от степента на развитие на нашата и потенциалните други цивилизации, техническата възможност да се изпрати и улови сигнал, както и той да бъде разбран като такъв. Учените уточняват, че няма как да се знае в каква форма би комуникирала евентуална друга цивилизация и дали изобщо би имала такова желание. Но дори и да не се открие нищо, това пак помага за изучаването на историята и потенциалното бъдеще на човешката цивилизация, смятат те.

Източник: Vesti.bg
Публикувай отговор