Древна скална рисунка в Иран изуми учените

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Древна скална рисунка в Иран изуми учените

Мнение от west003 »

Навсякъде по света се откриват петрогрифи. Това са издялани изображения на хора, животни, растения или просто геометрични фигури. Те са свързани с ритуални традиции, култ към някое божество, битови сцени или просто наблюдаван обект от природата.

Те обикновено са издълбани или нарисувани върху естествени скали. Обикновено датировката им е отпреди няколко хиляди до няколко десетки хиляди години преди Христа и са традиция сред древните народи, обхващаща хилядолетия.

Откритията винаги биват проучвани и датирани според познатите методи за определяне възрастта на находки, тъй като дават ценни сведения за бита, вярванията и достиженията на определено общество, населявало тези места.

Ирански археолози също се натъкнали на подобно откритие преди 3 години, но първоначално тази скална рисунка не била идентифицирана като изображение, тъй като е с необичайна форма. Изсечената в скалите форма е дълга 14 сантиметра и представлява изображение на насекомото богомолка.

Снимка: Dr. Mohammad Naseri Fard
Изображение

Откритието, направено в Централен Иран, предизвикало интереса както на археолози, така и на ентомолози. Те изброили 6 крайника и забелязали, че главата е с форма на триъгълник. Улавящите крайници и подобна форма на главата имат богомолките. Те се срещат в Азия Африка и Южните части на Европа.

Това, което знаем сега за богомолките, е впечатлявало явно и древните хора. Богомолката е абсолютен хищник, който е едно от най-удивителните същества в природата. Вероятно това е единственото живо същество, което може да завърти главата си на 360 градуса и така може да улови всяка опасност.

Има само едно ухо, но пък това не пречи да чува отлично. Фасетъчните очи на насекомото са поставени в страни на главата, но има и още три прости очи в основата на мустачките им. Всички имат крила, но летят само мъжките. Женските са невероятен хищник, който изяжда своя партньор по време на съвкуплението през брачния период.

Dr. Mohammad Naseri Fard:
Изображение

Подобно същество наистина впечатлява и древните хора също са били изумени от богомолката, тъй като са я смятали за мистично животно.

За това свидетелства начинът, по който са я изобразили. Средните крайници на насекомото на рисунката завършват със странни окръжности. Засега учените не могат да дадат обяснение какво може да изобразяват кръговете, но има предположения, че така са маркирани кръгли предмети или дори полярното сияние.

В Иран използването на радиоактивни материали за каквито и да е цели е забранено, затова не може да бъде датирано откритието. Предположенията дават един много широк периметър -от 40 хиляди до 4 хиляди години.

източник: sanovnik.bg
Публикувай отговор