Невероятни открития за извънземни – топ 10 класация

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Невероятни открития за извънземни – топ 10 класация

Мнение от west003 »

Невероятни открития за извънземни – тук, на малката космическа скала, която наричаме Земя, хората често се чудят дали сме сами или не в тази вселена. На този въпрос не беше отговорено през последните години. Но пък изглежда, че много открития увеличават перспективата за съществуване на извънземни същества.

Откритията на най-близката до нас планета, във външната слънчева система и далече отвъд, изглежда сочат към възможността други светове да приемат организми, вариращи от бактерии до технологични същества. Може би новите резултати през следващите години най-накрая ще разкрият кой друг може да бъде там.

10. Дали извънземните ни се обаждат от Проксима Кентавър

Изображение

Отговорът на странните сигнали, случващи се във Вселената, никога не идват от извънземни. Това поне е официалната версия. През 2020 година изследователи обявиха, че са уловили много мистериозен лъч енергия в радиочастта на електромагнитния спектър при 980 мегахерца. Сигналът идва от най-близката до нас звезда след слънцето – Проксима Кентавър.

Тази звезда е само на 4,2 светлинни години и е гостоприемник на един газов гигант и един скалист свят. Този скалист свят е 17% по-голям от Земята, който се намира в обитаемата зона на своята звезда. Това означава, че там може да съществува течна вода.

Съобщава се, че необяснимият сигнал се е изместил леко, докато е бил наблюдаван, по начин, който наподобява промяната, причинена от движението на планета. Изследователите са развълнувани, но предпазливи, обяснявайки, че ще трябва да разберат дали по-познати източници, като комета, водороден облак или дори човешка технология, могат да имитират извънземен сигнал. Най-вероятно ще отнеме време, преди да разберат някакъв начин, чрез който извънземните да се опитват да направят контакт с нас.

9. Извънземни бактерии може да живеят в облаците на Венера

Изображение

Астробиолозите бяха в нервна възбуда с очакване и скептицизъм, когато се появиха новини за потенциални доказателства за живот в горните облаци на Венера. Съобщението посочи наличието на фосфин, рядък и често отровен газ, който поне на Земята почти винаги се свързва с живи организми. Със своята адска температура на повърхността, необичайно налягане и облаци от сярна киселина, Венера отдавна е втора цигулка на привидно по-потенциално обитаемия Марс.

Но екип насочи както телескопа Джеймс Клерк Максуел на Хаваите, така и Големия милиметров/субмилиметров масив Атакама в Чили към Венера. Учените уловиха присъствието на фосфин в облачен слой на планетата Венера. Този газ е същия като на Земята по отношение на температури и налягания.

Известно е, че земните бактерии процъфтяват в някои доста трудни условия, което прави биологичното обяснение не безсмислено. Изследователският екип не твърди, че това е 100 процентово доказателство за наличието на "космически буболечки". Повечето учени от тези среди също не са съвсем убедени, но ако не друго, това ще означава повече финансиране в лов за живот на малко вероятни места.

8. Оумуамуа може да е извънземен артефакт – невероятни открития за извънземни

Изображение

Преди две години учените забелязаха обект с форма на пура, който се носеше през Слънчевата система. Наричено Оумуамуа, образуванието се счита от повечето за междузвездна комета, изхвърлена от друга звезда. Но детайлните наблюдения показаха, че Оумуамуа се ускорява, сякаш нещо го задвижва и учените все още не са сигурни защо.

Ави Льоб, астрофизик от Харвардския университет, предположи, че вместо комета, междузвездният посетител може да е извънземна сонда. Движението й става чрез светлинно платно – широко милиметър тънко парче материал, което използва радиационното налягане на светлината за задвижване.

Други учени хвърлиха студена вода върху идеята на Льоб, посочвайки, че водородният лед може да се е стопил от обекта по начин, подобен на ракетен двигател или друг метод за задвижване. Но през август Льоб отвърна, като написа в проучване, в което се посочва, че водородният лед се нагрява много лесно дори в студените дълбини на междузвездното пространство и е трябвало да се сублимира, преди "Оумуамуа" да достигне нашата система. Изглежда, че дебатът може да продължи още дълго време.

7. Военноморските сили разсекретиха видеоклипове с НЛО

Изображение

Доста голяма част от земляните не ги интересува какви двусмислени доказателства измислят учените, за да покажат, че извънземни съществуват. Те са убедени, че сме били посещавани от технологични същества много пъти, посочвайки истории за НЛО и срещи с извънземни.

Истински вярващите получиха нова доза "доказателства" през април, когато военноморските сили на САЩ пуснаха кадри, заснети от пилоти. В тях се показват странни безкрили самолети, пътуващи с хиперзвукова скорост, обикалящи напосоки и изглеждащи като причудливи извънземни машини.

Въпреки съществуването на такива видеоклипове, хората все още трябва да бъдат предпазливи, твърди журналистката на свободна практика Сара Скоулс в книгата си "Те вече са тук: култура на НЛО и защо виждаме чинии". След като реши да разгледа доказателствата на ВМС, Скоулс не успя да определи дали наистина показват извънземни самолети. Но тя откри много по-човешка история, като разговаря с лидери в съвременната НЛО култура и обсъди нашата много основна необходимост да вярваме в нещо извън себе си.

6. Млечният път може да гъмжи от океани – невероятни открития за извънземни

Изображение

Океаните, които са класифицирани като такива, имат значителни количества вода върху или точно под повърхността. Те са изненадващо често срещани в Слънчевата система. Земята очевидно е едно такова място, но се смята, че спътникът на Юпитер Европа има огромни морета под ледената си обвивка. А спътникът на Сатурн Енцелад е известен с воднисти гейзери. Импулсът всъщност се създава в астрономическата общност, за да изпрати сонда, която може да кацне на всеки спътник някъде през 2030-те и да провери дали някое живо същество може да се крие под тази обвивка.

Що се отнася до океанските светове отвъд нашето слънце, в проучване, публикувано през юни, изследователите разгледаха 53 екзопланети, подобни по размер на Земята. Те анализираха променливи, включително техния размер, плътност, орбита, повърхностна температура, маса и разстояние от тяхната звезда. Учените заключават, че от 53-те, приблизително една четвърт може да имат правилните условия, за да се считат за океански светове. Това предполага, че такива места могат да бъдат относително често срещани в галактиката.

5. Земните буболечки дишат водород, може би и извънземните го правят

Изображение

Повечето земляни се нуждаят от кислород, за да оцелеят. Но кислородът не е често срещан в космоса, съставлявайки около 0,1% от обикновената маса на Вселената. Има много повече водород (92%) и хелий (7%), а много планети, включително газови гиганти като Юпитер и Сатурн, са направени предимно от тези леки елементи.

През май учените взеха E. coli (бактерия, открита в червата на много животни, включително хора) и обикновените дрожди (гъбички, използвани за печене на хляб и приготвяне на бира) и се опитаха да видят дали те могат да живеят в различна среда.

Вече е известно, че такива микроби оцеляват без кислород. Когато са поставени в колба, пълна с чист водород или чист хелий, те успяват да растат, макар и с по-бавни темпове от обикновено. Резултатите показват, че когато търсим организми другаде във Вселената, може да се наложи да разглеждаме места, които не изглеждат точно като Земята.

4. Животът може да живее около черна дупка – невероятни открития за извънземни

Изображение

Когато търсят живот в други светове, повечето учени се придържат към това, което знаят – търсят светове с размер на Земята, обикалящи около слънчеви звезди. Но биха могли да съществуват много по-екзотични конфигурации, като например планета, обикаляща около и нагрявана от черна дупка. На пръв поглед подобен сценарий изглежда абсурден.

Но, противно на популярните изображения, черните дупки не просто засмукват всичко около себе си. Възможни са гравитационно стабилни орбити, както и наличието на светлина от космическото фоново излъчване. Температури близки до абсолютната нула от ранната вселена, която прониква в цялото пространство – ще се нагрее, когато падне в черната дупка. Както показа публикация, публикувана през март, това може да осигури топлина и енергия на всички организми, които евентуално са успели да се развият на такова странно място.

3. 1000 места от които извънземните може да ни наблюдават

Изображение

Докато търсим същества извън нашата планета, важно е да имаме предвид, че може да не сме единствените, които правят това. През октомври изследователите излязоха с каталог от 1004 близки звезди, които биха били в добра позиция да открият живота на Земята.

"Ако наблюдателите бяха там, търсейки от планети, обикалящи около тези звезди, те биха могли да видят признаци на биосфера в атмосферата на нашата бледосиня точка", казва водещият автор на изследването Лиза Калтенегер – доцент по астрономия в Корнел.

Използвайки инструменти за наблюдение, подобни на методите за определяне на времето на преминаване, които човешките астрономи използват за изследване на екзопланети, такива извънземни наблюдатели биха могли да търсят кислород и вода в нашата атмосфера и може би да заключат, че Земята е добър дом за организмите.

2. Повечето извънземни вероятно са мъртви – невероятни открития за извънземни

Изображение

Където има живот, има и смърт. Макар че обичаме да си представяме, че нашата галактика гъмжи от технологични същества, способни да се свържат с нас, обратната страна признава, че всички култури се издигат и падат, което означава, че много космически общества вероятно са загинали отдавна.

Модел, публикуван през декември, посочва някои неща за тези истини, като взема предвид:

- честотата на смъртоносни, излъчващи радиация свръхнови;
- времето, необходимо за развитието на интелигентния живот, ако условията са подходящи;
- възможната тенденция на съществата да се самоунищожават.

Анализът установи, че най-голямата вероятност за възникване на живот в Млечния път вероятно се е случила преди около 5,5 милиарда години, преди дори да се формира нашата планета. Това предполага, че човечеството е относително закъсняло в галактиката и че много от нашите потенциални партньори от другия свят вече не са наоколо.

1. Трябва да сме подготвени, докато търсим живот във вселената

Изображение

Човешкият мозък има много ограничения. Ние сме подведени от когнитивни пристрастия, оптични илюзии и невнимателна слепота за неща, които не очакваме да видим. Един въпрос, който винаги е преследвал изследванията на извънземни същества, е дали можем да разпознаем живот, който е толкова различен от този, който срещаме тук на Земята. Учените отдавна ни призовават да очакваме неочакваното, опитвайки се да не позволяват на теорията да повлияе твърде силно на това, което считаме за значимо.

Животът на други планети може да не оставя същите биологични отпечатъци като земните организми. А това ги прави трудни за забелязване от нашата гледна точка. И както казва Клер Уеб, студентка по антропология и история на науката в Масачузетския технологичен институт, трябва да се обучим да „правим познатото странно“, гледайки себе си през извънземна леща в опит постоянно да преразглеждаме собствените си предположения. По този начин бихме могли да разберем по-добре себе си през очите на друг. И може би да срещнем същества от други светове по техните собствени условия, а не по нашите.

Източник: kakda.org
Публикувай отговор