Чашата на великаните – неразкритата загадка

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Чашата на великаните – неразкритата загадка

Мнение от west003 »

Легенди се носят за огромния каменен съд, познат като Чашата на великаните, но никой не знае кое е истина и кое - измислица. Той се намира на километър и половина от пловдивското село Розовец. Откога точно датира също не е ясно, нито кой го е поставил.

Изображение

Мнозина смятат, че е тракийски, други мислят, че е направен през средновековието или дори по-късно. Видно е само, че е оформен изключително правилно. Височината му е почти колкото човешки бой, а стените му са дебели 40 сантиметра.

Още братята Шкорпил проучват кутела. Те били изненадани от неговата форма и големина. Описват го като една от най-интересните находки по тези земи.

Изображение

Според тях това е жертвен кутел. Така смятат и някои български учени. Фолклористът проф. Анчо Калоянов защитава тезата, че кутелът е служел за шамански ритуали. Проф. Валерия Фол от своя страна отхвърля твърденията, че загадъчната чаша е направена през средновековието и допуска тя да е дело на траките.

Има и теории, според които кутелът е служел за покръстване на християни. Трудно е да се отсее истината при толкова малко факти и толкова много различни мнения. Някога на дъното на кутела е имало рисунка, която е можела да помогне за решаването на загадката, но с годините тя се е заличила.

Каменният съд е имал и похлупак, но недобросъвестен човек от село Розовец го взема и го вгражда в дворната настилка на къщата си. Подобна постъпка би трябвало да се наказва, а виновните да бъдат принудени да върнат взетото, но всъщност нищо такова не се случва.

Източник: brat-bg.com
Публикувай отговор