НАСА: как да се информира за възможен извънземен живот

west003
Мнения: 2515
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

НАСА: как да се информира за възможен извънземен живот

Мнение от west003 »

чени от НАСА призоваха научната общност да приложи нов начин за информиране на научния свят и широката общественост за откритията, свързани с търсенето на живот в други светове. В статия, публикувана в списание Nature, те предлагат да се създаде специална скала за оценка на тежестта на доказателствата за съществуването на извънземен живот, която в крайна сметка трябва да доведе науката до отговора на решаващия въпрос: "Сами ли сме във Вселената?"

Изображение

Учени от НАСА са предложили да се въведе единна общопризната седемстепенна скала, отразяваща степента на достоверност при търсенето на доказателства за съществуването на извънземен живот, без това да се свежда до простото твърдение за неговото присъствие или отсъствие. Те са се обърнали към научната общност с това предложение чрез списание Nature. Тази скала ще бъде аналогична на технологичната скала, използвана за оценка на готовността за изстрелване на дадени компоненти от космически кораб.

Скалата е създадена на база дългогодишния опит на астробиолозите, работещи върху произхода на живота на Земята и на други места във Вселената. Тя може да се използва от всякакви експерти и комуникатори като отправна точка в търсенето на живот на планетите от Слънчевата система или около други звезди. Разбира се, все още не са намерени надеждни доказателства за съществуването на извънземен живот, но твърденията за откриването на такива знаци в близко бъдеще неизбежно ще се увеличават, така че към това трябва да се подходи възможно най-всеобхватно и предварително да се уточни терминологията.

"Наличието на такава скала ще ни помогне да разберем къде точно се намираме понастоящем по отношение на търсенето на живот в конкретни места, а също така от гледна точка на оценката на възможностите на мисиите и технологиите, които са предназначени да ни помогнат в тези търсени", обяснява един от авторите на статията Джим Грийн, доскоро ръководител на отдела за планетарни науки в НАСА.

Авторите отбелязват, че въпреки факта, че досега не са били открити никакви следи от живот на други небесни тела, тяхната скала може да се смята за част от общия замисъл, заложен в много мисии на НАСА.

"Досега ние предлагахме на обществеността само два възможни варианта: открит ли е живот или не", – обяснява един от съавторите на статията, Мери Войтек, ръководител на програмите по астробиология на НАСА. -"Но ние се нуждаем от по-адекватен начин за оценка на достоверността на нашите открития, за да демонстрираме точно на какво се основава този или онзи факт, така че да можем да насочим обществеността и другите учени в правилна посока на изследванията."

Скалата, наречена "Увереност за откриване на живот" ( Confidence of life detection – CoLD) – съдържа следните опции:

– откриване на сигнал, който очевидно е резултат от биологична активност;

– замърсяване е изключено;

– демонстрация или прогнозиране на биологичната природа на сигнала в средата за откриване;

– препратките към всички известни небиологични източници на сигнала изглеждат неправдоподобни;

– открит е допълнителен независим сигнал с биологичен произход;

– предстоят още допълнителни наблюдения, които трябва да изключат алтернативни хипотези, предложени след първоначалното твърдение;

– изискват се допълнителни независими наблюдения за сигнал с предполагаемо биологично естество.

"С всяка нова стъпка, която предприемаме, ние научаваме все повече за биологичните и небиологични планетарни процеси", казва Войтек. – "Търсенето на живот извън Земята изисква въвличане на цялата научна общност в тази работа, извършване на множество наблюдения и експерименти. Заедно ще можем да направим нови важни стъпки в тази посока".

За пример могат да се посочат марсианските изследвания. За постигането на резултат от ниво 7 "ще се изисква провеждането на изследвания на друго място на Марс, където същите резултати могат да предскажат наличието на определени признаци на живот", пишат авторите. Това мащабиране вероятно ще играе критична роля в марсианските мисии на НАСА, особено в светлината на факта, че има някои силно противоречиви твърдения, че "е открит живот" на Марс.

И така, през 1996 г. изследователи, изучаващи марсианския метеорит ALH84001, са предположили, че са открили в него живот на възраст 4,5 милиарда години. Тези резултати с 25-годишна давност все още са повече от противоречиви, но авторите на новата статия смятат, че това дългогодишно изследване може да бъде преразгледано безпристрастно с оглед на новата класификация по седемстепенната скала.

"Твърдението, че има доказателства за живот в марсианския метеорит ALH8400111 на 4,5 милиарда години, илюстрира проблемите, възникващи при съобщаването на резултатите с просто "да" или "не", както и преимуществата от използването на прогресивната скала", пишат те в своето изследване.

Освен това те отбелязват, че в метеорита са се съдържали "възможни остатъци от биомолекули" като карбонатни глобули и частици от магнетит, които могат да имат свойства, съответстващи на микробно индуцирано образувание.

Метеоритът може да се е образувал в течна вода при температури между 0 и 80 градуса C, когато повърхността на Марс вероятно все още е била годна за живот, но в изследването от 1996 г. еднозначно се е твърдяло , че откритията свидетелстват за съществуването на живот на ранния Марс. Публичното оповестяване на тези резултати накара научната общност да положи значителни допълнителни усилия за задълбочено тестване на аргументите за абиотичния произход на посочената проба, в резултат на което настоящият консенсус е, че доказателствата, свързани с ALH84001, за които се твърди, че сочат съществуването за живота на Марс са все още напълно неубедителни.

Много учени смятат, че е крайно време човечеството да се заеме сериозно с тази тема и най-накрая да се търсят доказателства за съществуването на живот извън Земята, така че в този смисъл седемстепенната скала също може да послужи като важен императив, предписващ конкретни действия в тази посока.

"Тъй като целите в космическата наука, свързани с търсенето на живот на други планети, стават все по-значими, е важно да се води диалог за това как правилно да се предава информацията по тази тема, която се характеризира със значително разнообразие, има свои собствени сложности и има висок потенциал за създаване на преувеличени сензации – се казва в статията.- Прилагането на най-добрите практики за информиране при откриването на живот може да помогне за установяване на разумни очаквания в началото на една изключително трудна задача: как да се определи важността при осъществяването на последователните стъпки за получаване на надеждна информация, как да се изгради общественото доверие към тези резултати, как при възможност да се избегнат фалстартове и задънени улици, което потенциално превръща тези изследвания в продуктивна част от цялостния научен процес."

Скалата може да се използва и при открития, които е възможно да бъдат направени на други планети от Слънчевата система: леденият спътник на Юпитер Европа или спътника на Сатурн Титан се смятат за перспективни кандидати за откриване на живот. Освен това става въпрос и за множество екзопланети, потенциално подходящи за еволюцията на биологични форми върху тях. По този начин откриването на кислород в атмосферите на някои екзопланети (смята се, че в известната ни Вселена има повече от 300 милиарда от тях) ни кара да говорим за тях като за място, където също може да бъде открит живот.

Източник: futurist.bg
Публикувай отговор