две странни въртящи се светлини - София

gokabu
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Ное 04, 2011 11:16 am

две странни въртящи се светлини - София

Мнение от gokabu »

Снощи, 17-ти август 2013, около 23:30 ч., в София, в градинката пред НДК, близо до бул. Фритьоф Нансен, или още по-точно - близо до парчето от берлинската стена (над тунела, където излиза бул. В. Левски), наблюдавах две странни светлини.
На пръв поглед можеха да минат за самолет, ако не се загледаш в тях. Движеха се равномерно и праволинейно, безшумно, излъчваха постоянна бяла светлина, без примигвания.
Особеното беше, че и двете едновременно извършваха въртеливи движения така, както биха се въртяли, ако двете светлини са закрепени на двете гуми на велосипед. Само че не бяха една след друга, а една над друга, като горната беше и малко назад - горе-долу под такъв ъгъл, какъвто е на часовниковата стрелка в 11 ч.
Въртяха се с една и съща ъглова скорост, и еднаква посока на въртене (ако не се лъжа - обратна на часовниковата стрелка). Правеха една обиколка за около 5 до 8 секунди, не мога да преценя по-точно времето. И в момента, в който едната светлина беше най-близо до другата по траекторията си, и другата беше най-близо до нея. Едновременно бяха и в точките, когато са най-отдалечени една от друга. Ако не се загледаш в тях, най-вероятно няма да забележиш въртенето.
Разстоянието между двете окръжности на въртене беше около 2-3 пъти диаметъра им. Сиреч, ако използвам пак аналогията с велосипеда, двете гуми трябва да са на разстояние една от друга, колкото 2 до 3 пъти размера на гумите.
Забелязах го първоначално на изток, в посока бул. Витоша. Беше на ъглова височина около 25-30 градууса. Движеше се в посока към центъра, на изток, но и леко се отдалечаваше на запад. И продължаваше да се движи по този начин, докато се отдалечи до толкова, че вече да не може да се проследи с поглед.
В сравнение със самолетите, които кацат, и се виждат от градината, изглеждаше по-далече, но по-близо спрямо самолетите, които преминават транзитно по небето (без да кацат наблизо).
Публикувай отговор