Основателите на с.Джурково откриват гробове на хора-гиганти

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Основателите на с.Джурково откриват гробове на хора-гиганти

Мнение от west003 »

Идвайки в Джурково, родът Топузови се заселва първоначално в местността "Сливата", където и създават малка махаличка с няколко къщи.

Джурково е село в Южна България. То се намира в община Лъки, област Пловдив:
Изображение

Минало време, около две десетилетия и малко преди средата на миналия век моята прапрабаба Марина (баба Топузка), решила да въздари своето най-обично дете Костадин (от общо 16 деца) с къща в селото. За целта изкарала пендарите от месаля, който пазила имане още от Момчиловци от покойния си съпруг и мой прапрадядо Анастас (Тасо).

Започнали да копаят основите за къщата и се натъкнали на голяма каменна плоча. Гроб. До него открили втори, после трети. Оказало се, че цялата равнишка била древно гробище. Смущаващото в случая било, че скелетите на хората били несъразмерно големи, спрямо височината на съвременните хора.

Какво се е случило с костите, аз не мога да кажа. Моята майка, която ми е разказала тази история също не знае. Помни само, че като дете е виждала стомните, които са били намирани като погребални дарове в гробовете, са били ползвани от баба Марина като грънци, които тя е ползвала или за цветя или е окачвала на оградата.

В този двор и в основите на къщата е имало гробище. Дали сме смутили вечният покой на тези хора-гиганти, не знам. Знам обаче, че немалко хора, които за пръв път идват в този край на селото, са споделяли, че вечер не могат да заспят, защото имат усещането, че наоколо витаят духове.

Това, разбира се е мълва, която като деца разказвахме из тъмните ъгли на малките улички. Но че тук и край съседните къщи са откривани гробове с кости на големи хора ми беше потвърдено от доста по-възрастни хора, повечето от които вече покойници.

Автор: ИВАЙЛО МИРЧЕВ
Източник: https://stanimaka.blogspot.com/2023/06/blog-post_5.html?fbclid=IwAR2Og4cj7BotUkpYC_gntingdcilFWyPSIoiqHt0zDTrSzA49ni7T3GsZZg
Публикувай отговор