Камъкът Кохно: доказателство за изчезнала цивилизация?

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Камъкът Кохно: доказателство за изчезнала цивилизация?

Мнение от west003 »

Археолозите не могат да потвърдят какво точно е изобразено на масивната плоча, но детайлите са подобни на планети и звезди.

Камъкът от Кохно (наричан още "камъкът на друидите"), открит в Западен Дънбартоншир, Шотландия, се смята за най-добрия пример за дърворезба от бронзовата епоха в Европа, със стотици набраздени спирали, издълбани вдлъбнатини, геометрични мотиви и различни видове пъзели. Камъкът и бижутата от него са известни на местните жители поне от XIX век.

Изображение

За първи път е документиран през 1887 г. от преподобния Джеймс Харви. Седемдесет и осем години по-късно, през 1965 г., камъкът е осквернен с графити и е решено да бъде погребан отново, за да бъде защитен от вандализъм. Преподобният Джеймс Харви открива камъка с размери 12,8 на 7,9 метра през 1887 г. в нива в покрайнините на Клайдбанк. В него са издълбани около 90 вдлъбнатини, известни като "купа" и "пръстен".

Маркировките "купа" и "пръстен" са вид древно изкуство, което представлява вдлъбната вдлъбнатина, издълбана в повърхността на скалата и понякога заобиколена от концентрични кръгове, издълбани по същия начин в камъка. Тези рисунки се появяват като петроглифи върху естествени валуни и скални образувания, както и върху мегалити.

Изображение

Северна Англия, Шотландия, Ирландия, Португалия, Северозападна Испания, Северозападна Италия, Централна Гърция и Швейцария са най-често срещаните места на такива модели. Освен това подобни разновидности са открити по целия свят, включително в Мексико, Бразилия и Индия.

Камъкът от Кохно, за който се смята, че е на близо 5000 години, е гравиран с предхристиянски кръст, поставен в овал, както и с две двойки издълбани следи от крака, всяка от които само с четири пръста.

Археолозите не могат да потвърдят какво точно е изобразено на масивната плоча, чиито детайли наподобяват планети и звезди. Други изследователи нямат убедителен отговор за значението на сложните символи, открити на повърхността й. Дали това е карта на небето или на земята? Или е олтар, върху който са се извършвали ритуали?

Въпреки че първоначалното предназначение на камъка от Кохно отдавна е изгубено, са изказани различни предположения за какво е служил той.

Особено отчаяни хора дори твърдят, че плочата всъщност е портал между живота и смъртта, символизиращ прераждането. Някои археолози предполагат, че сложните шарки от куполи, линии и пръстени са древно проявление на скалното изкуство, което се среща в много части на света.

Изображение

Експертите смятат, че символите датират от неолита и ранната бронзова епоха, но има и находки, които датират от желязната епоха.

Изследователят Александър Маккалъм предполага, че камъкът от Кохно е карта, на която са отбелязани други селища в долината Клайд. Според него невероятните знаци напомнят на мистериозните огромни житни кръгове, които толкова често се приписват на извънземни цивилизации.

През последните години камъкът от Кохно е разкопаван, проучван и препогребван няколко пъти от археолози. Те изследват, използвайки съвременна фотография и технология за 3D изображения, за да заснемат произведението на изкуството с възможно най-много подробности, надявайки се, че огромното количество данни, които са успели да съберат, ще помогне на други изследователи в опитите им да обяснят тези мистериозни древни линии.

Засега предназначението на артефакта все още е неразгадана загадка.

Източник: etm-club.site
Публикувай отговор