Подходът на НАСА към НЛО изглежда забележително ненаучен

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Подходът на НАСА към НЛО изглежда забележително ненаучен

Мнение от west003 »

През 2021 г. администраторът на НАСА Бил Нелсън изказа предположение, че мистериозните обекти, срещнати от военни летци през последните години, може да имат извънземен произход.

Изображение

Няколко години по-рано тогавашният сенатор Нелсън (D-Fla.) получава секретни сведения от пилоти на изтребители, които са наблюдавали мистериозни обекти, проявяващи необичайни летателни характеристики. Според Нелсън "косата ми настръхна", докато разглеждаше секретен доклад за НЛО.

Брифингите на Нелсън за неидентифицираните аномални явления (НЛО) несъмнено са повлияли на решението на НАСА да създаде 16-членен екип за изследване на НЛО, съставен предимно от външни учени, който да "положи основите на бъдещо изследване на природата на НЛО".

Но от това, което може да се разбере публично, комисията на НАСА изглежда възприема забележително ненаучен подход към феномена НЛО.

През май изследователският екип на НАСА за НЛО проведе първата си публична среща. Според д-р Шон Къркпатрик, директор на службата за НЛО на Пентагона и говорител на форума, организиран от НАСА, от 800-те доклада, получени в службата му до края на май, най-често наблюдаваните са "сфери" с размери 3-13 фута с "бял, сребрист [или] полупрозрачен" цвят.

Интригуващо е, че сензорите са наблюдавали такива обекти, движещи се със скорост от "стационарна до 600 м/с", или два пъти по-висока от скоростта на звука, без "да са открити топлинни емисии".

д-р Шон Къркпатрик:
Изображение

Къркпатрик описва по-подробно тези объркващи срещи, като представя кадри на "метално", "сферично кълбо", записано от дрон за наблюдение в Близкия изток. Позовавайки се на обекта във видеото, Къркпатрик заяви: "това е типичен пример за нещо, което виждаме най-често. Виждаме тези ["метални кълба"] по целия свят и виждаме как те правят много интересни видими маневри".

Коментарите на Къркпатрик би трябвало веднага да събудят научното любопитство на всеки човек в залата. В края на краищата как сферични обекти, които нямат крила или видими средства за придвижване, могат да останат неподвижни или да се движат със скоростта на звука? Освен това как биха могли да извършват такива забележителни маневри, без да излъчват топлинна следа?

Можеше да се очаква, че всеки учен ще вдигне ръка веднага по време на периода за въпроси и отговори след презентацията на Къркпатрик. Въпреки това нито един от 16-те членове на комисията на НАСА не попита Къркпатрик за неговите необикновени коментари.

Това повдига въпроса: Дали НЛО е смъртният одър на научното любопитство и любознателност?

Става още по-лошо. Къркпатрик доброволно заяви, че много от докладите, свързани с "метални кълба", се основават "в голяма степен" на "многосензорни наблюдения".

Описаните от Къркпатрик данни от различни източници, които се потвърждават, са сред най-ценните за учените. Въпреки това нито един от членовете на комисията на НАСА не проследи второто интригуващо разкритие на Къркпатрик. Всъщност председателят на изследователския екип на НАСА изглеждаше разсеян, сякаш залепен за телефона си.

Особените характеристики на UAP (НЛО), описани от Къркпатрик, не само са докладвани от военнослужещи по време на Втората световна война, но са идентични и с тези, описани от бившия пилот на изтребител от ВМС на САЩ Райън Грейвс, който свидетелства под клетва по време на изслушване в Конгреса на 26 юли.

През 2014 г. и 2015 г. Грейвс, заедно с поне 50-60 военноморски летци, ежедневно наблюдава сферични обекти, способни да останат неподвижни срещу ураганни ветрове или да се движат със скоростта на звука. Нещо повече, мистериозните летателни апарати оставали във въздуха изключително дълго, далеч надхвърляйки изтребителите.

Трябва да се отбележи, че спомените на Грейвс се появяват в New York Times през 2019 г. и в предаването 60 минути през 2021 г. Оттогава насам неговите разкази, включително нюансирани технически анализи, са широко публикувани в различни медии. И все пак, въпреки годините на излагане, цяла група от експерти, натоварена със събирането на предварителни данни за феномена НЛО, се оказа, че не забелязва забележителното съответствие между спомените на Грейвс и описанието на Къркпатрик на сферични обекти, способни на привидно необикновени маневри.

Това стана особено очевидно, когато един от членовете на комисията от НАСА направи математически анализ на известния видеозапис на НЛО "GoFast". Видеото, записано от военноморски летци през 2015 г. в условията на ежедневни срещи - включително потресаващ близък сблъсък - с мистериозните сферични обекти, описани от Грейвс, показва малък сферичен обект, който изглежда се движи бързо над океана.

В своя математически анализ експертът от НАСА стига до заключението, че обектът се е движил със скорост само 40 мили в час, което според него "съответства на скоростта на вятъра на височина 13 000 фута".

Но членът на комисията е допуснал съществена грешка. Той пренебрегва влиянието на силните ветрове върху траекторията на полета на самолета, записал видеото. Ако ключовата цифра на екрана (чиято точност се оспорва от настоящи и бивши пилоти на изтребители) е вярна, пълното отчитане на вятъра би довело до скорост на обекта, близка до 100 мили в час.

С други думи, видеоклипът "GoFast" показва малък, подобен на сфера обект без крила, двигатели или топлинна следа, който демонстрира "много интересни видими маневри".

Инцидентът с "GoFast" по-специално накара висш командир на ВМС да изпрати имейл с тема "Спешен проблем с безопасността на полетите" до подчинените си с искане за информация относно неизвестните обекти, които опустошават тренировъчните операции преди разгръщането на мисията.



Нещо повече, "GoFast" е заснет само няколко минути преди прочутия видеоклип "Gimbal". Инцидентът с "Gimbal", за който бившият летец Грейвс разказва с много подробности, буди особено недоумение. В него "флотилия" от по-малки обекти - вероятно сферичните кораби, наблюдавани ежедневно от Грейвс и колегите му авиатори - се движи срещу вятър със скорост 140 мили в час пред по-голям "родителски" кораб.



От решаващо значение е, че повторяемите и проверими геометрични анализи на инцидента с "Gimbal", които използват данни от екранния дисплей, потвърждават разказите на летците, че обектът е имал силно аномални летателни характеристики. Добре би било учените от НАСА да прегледат анализите. (Пълно разкритие: аз съм съавтор на горепосочения научен доклад, който беше представен на неотдавнашната конференция на Американския институт по аеронавтика и астронавтика).

Изглежда, че изследователският екип на НАСА по UAP си е свършил работата.

Марик фон Рененкампф е работил като анализатор в Бюрото за международна сигурност и неразпространение на Държавния департамент на САЩ, както и като назначен от администрацията на Обама в Министерството на отбраната на САЩ.

Автор: Марик фон Рененкампф
Източник: https://thehill.com/opinion/technology/4145247-nasas-approach-to-ufos-appears-remarkably-unscientific/
Публикувай отговор