Общността на НЛО все още вярва-науката започва да се вслушва

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Общността на НЛО все още вярва-науката започва да се вслушва

Мнение от west003 »

Отначало изглеждаше като холограма, после като твърдо тяло. Изведнъж се появи и беше ясен като вас или мен в края на гората зад дома на Триш Бишъп в Кисими.

Изображение

Беше четвъртък през март 2013 г., когато зад дърветата се спускаше сиянието на следобеда. Той стоеше висок, поне метър и осемдесет и три, може би 220 килограма и със сигурност мускулест, облечен в прилепнала униформа в загорял цвят, ботуши и ръкавици. Задържаше се до дърво в средата на задния двор.

Когато се обърна, лицето му, спомня си тя, беше това, което я спря.

Изпъкнали очи, които стърчаха толкова далеч от дупките, че Бишоп се чудеше дали може да ги затвори. Кожа, бяла като тебешир. А челюстта беше толкова голяма, че разсейваше представите на държавния служител, че посетителят е човек.

"Ако сравним човешка челюст с неговата, бихме били чихуахуа с питбул", каза Бишоп.

Парализирана от страх, тя наблюдаваше как това, което смяташе за извънземен, се изкачва по невидими стъпала, като често спираше, за да я погледне от мястото, където седеше на задната си веранда, бъркайки в телефона си, за да изглежда така, сякаш не го вижда.

Пръстът й бе натиснат върху цифрата "9", за да набере помощ.

Когато се намираше на около метър над земята, той се обърна с гръб към нея, издигна се "в НЛО?", помисли си тя и изчезна.

Бишоп седеше зашеметена. "Имам чудовищно извънземно в задния си двор", помисли си тя.

Минават четири години, преди да разкаже на някого историята си, преди да открие Взаимната мрежа за неидентифицирани летящи обекти (MUFON), национална организация с 50-годишна история, и да подаде сигнал под номер 84886 в местния клон на организацията във Флорида.

Но тя се притесняваше: Кой ще й повярва?

В наши дни са повече, отколкото си мислите.

В ресторанти и заседателни зали в Съединените щати групите на MUFON все още се събират всеки месец, за да обсъждат случаи като този на Бишоп с ентусиазма, който някога е обхванал нацията по време на Студената война, когато наблюденията на НЛО все още са се появявали на първите страници на вестниците.

Групата в Спейс Коуст, съставена от някои бивши служители и инженери на НАСА, има 118 членове - най-голямата в щата. В САЩ те наброяват 3500 души, а допълнителни представителства има в 42 държави.

В продължение на много години те са били единствените, които се занимават с теории за НЛО. Вече не.

През последните две години учени, политици и професионалисти все по-често са склонни да се докоснат до темата табу и може би да дадат малко вяра на тези, които все още вярват.

През декември 2017 г. "Ню Йорк Таймс" разкри, че САЩ са стигнали дотам да финансират таен петгодишен проект на стойност 22 милиона долара за проучване на твърденията за НЛО.

Оттогава насам уважавани изследователи - от председателя на катедрата по астрономия в Харвардския университет до поне един учен от НАСА - излязоха с теории, макар и противоречиви, които предполагат по-внимателно проучване на ролята, която извънземните могат да играят в определени явления.

Това, което се е променило, казва Робърт Пауъл, член на изпълнителния съвет на Научната коалиция за уфология с нестопанска цел, е нашето разбиране за Вселената. Тъй като учените откриват все повече подобни на Земята екзопланети и започват да проучват възможностите за междузвездни пътувания - една от идеите включва използването на лазерно задвижвана сонда с формата на микрочип - разговорът се променя.

"Все още смятаме себе си като вид за център на всичко", казва Пауъл. "Щом ... поне започнете да обсъждате междузвездни пътувания, трябва да признаете, че ако там има разумен живот, той също трябва да може да пътува междузвездно."

Предизвикателството при наблюденията на НЛО и извънземни винаги е било липсата на доказателства. Бишоп казва, че е била твърде уплашена, за да направи снимка на своето извънземно. В други случаи съществуват малко или никакви последващи доказателства.

Психологията може да обясни някои от тях. Често срещаните обяснения включват това, че човек проектира несъзнателните си желания върху нещо, или предразположеност към вяра в теории на конспирацията, която дава информация за това, което човек смята, че е видял, казва Алвин Уанг, професор по психология в Университета на Централна Флорида.

Хората, които вярват, че са станали свидетели на нещо, могат да търсят други хора, които да потвърдят това убеждение, подобно на "ехо камера", казва Уанг.

"Хората са склонни да се придържат към това, особено ако то се вписва в техния мироглед и системата им от убеждения, че има други същества, които обитават Вселената", каза Уанг. "И те получават ... подкрепа за потвърждение, когато са членове на общността на вярващите в НЛО".

Но Бишоп държи на това, което казва, че е видяла. Тя работи като правителствен охранител в три фирми в района и казва, че няма причина да лъже.

И сега тя е на лов за извънземни. След като съобщила за случая си през 2017 г., тя купила три ловни проследяващи устройства в eBay и ги поставила в задния си двор. Те се активират при движение и понякога се задействат през нощта и заснемат 6000 изображения, но в кадъра няма нищо. Веднъж тя уловила в небето петно с формата на Тик-так, което според нея е НЛО.

"Просто мисля, че това е вяра, докато не ги видите", каза Бишоп. "Винаги трябва да се чудиш."

Някои хора, като Катлийн Марден, се чудят през целия си живот.

Септември 1961 г., когато 13-годишната тогава жена получава обаждане: Леля й Бети Хил и чичо й Барни Хил казали, че са видели НЛО по време на пътуването си през Белите планини в Ню Хемпшир.

Изображение

Роклята на Бети била скъсана, а обувките на Барни - изтъркани. Имало два часа, които не можели да си обяснят, а Барни бил сигурен, че е видял осем до единадесет фигури, облечени в черни лъскави униформи, които "някак си не били хора", казва Марден, който сега живее край Орландо.

Едва след като Хил били подложени на сеанс по хипноза от бостънския психиатър д-р Бенджамин Саймън, техните разкази за това, че са били отведени в НЛО и физически изследвани, били разкрити.

"Те се интересуваха от кожата, от структурата на скелета, от ставите", казва Марден, директор на MUFON за изследване на преживяванията. "Те изследваха ръцете им, сваляха им обувките, изследваха стъпалата им, правеха им тестове, които изглежда проверяваха и нервната им система."

Предполагаемото отвличане на семейство Хил е оповестено през 1965 г. и историята завладява цялата страна. "Отвлекли ли са двойка?" - пише вестник "Бостън травелър". "Изпитваха ме в "космически кораб" - гласи друго заглавие.

Марден е посветила живота си на разкриването на истината, която според нея се крие зад правителствената намеса в случая на Хил, и е написала четири книги за леля си и чичо си и летящите чинии. Тя е видяла от първа ръка промяната в схващането за НЛО в обществената и научната общност.

"Абсолютно наистина смятам, че има промяна, че хората се доверяват повече на това, което са правили в миналото", каза тя, посочвайки като повратна точка историята на New York Times от 2017 г. за Програмата на Пентагона за усъвършенствана идентификация на аерокосмически заплахи.

Програмата е ръководена от служителя на военното разузнаване Луис Елизондо и е съставена по искане на тогавашния лидер на мнозинството в Сената Хари Рийд. Тя се е провеждала от 2007 до 2012 г. в партньорство с компанията Bigelow Aerospace на бизнесмена Робърт Бигълоу, която е проучвала случаи на наблюдаване на неизвестни обекти от американски военнослужещи.

Един от случаите привлече вниманието, когато беше разсекретен, тъй като видеозаписите показваха летателен апарат без видимо задвижване, който се движеше с тревожно висока скорост. Той е заснет през 2004 г. от два изтребителя F/A-18F на ВМС край бреговете на Сан Диего.

Военноморският пилот командир Дейвид Фравор, който е станал свидетел на кораба с форма на Тик-так, заяви пред The Washington Post в края на 2017 г., че твърди, че това е "нещо, което не е от Земята".

След това се появява ръководителят на катедрата по астрономия в Харвард Ави Льоб, известен учен, когото списание Time обяви за един от 25-те най-влиятелни хора в космоса през 2012 г.

Той, заедно с колегата си Шмуел Биали, пише в публикация в Astrophysical Journal Letters, че тънкият междузвезден обект, наблюдаван да преминава през нашата Слънчева система, наречен Оумуамуа, "е светлинно платно, което тече в междузвездното пространство като отломка от напреднало технологично оборудване".

Льоб отиде още по-далеч, като изказа теорията, че "алтернативно, по-екзотичен сценарий е, че Оумуамуа може да е напълно функционираща сонда, изпратена умишлено в близост до Земята от извънземна цивилизация". Теорията предизвиква гнева на научната общност, но Льоб я поддържа.

Дали със сигурност са извънземни? Льоб не може да каже. Той само казва, че не може да намери друго обяснение.

В Изследователския център на НАСА "Еймс" в Калифорния ученият Силвано Коломбано предлага космическата агенция да разгледа всички обяснения в подхода си към търсенето на извънземен разум, известно като SETI. В миналото НАСА не е вземала много отношение по този въпрос, като съвсем наскоро откри Център за наука за откриване на живот, който се занимава повече с намиране на биосигнали, отколкото с анализ на предполагаеми наблюдения на НЛО.

Но Коломбано твърди в Бяла книга от март 2018 г., че научната общност трябва да бъде по-отворена към разглеждането на вече наличните доказателства, "да счита феномена НЛО за достоен за изучаване" и да се занимава със "спекулативна физика", основана на солидни научни теории, но с известна "готовност за разширяване на възможностите по отношение на природата на пространство-времето и енергията".

По същество, каза той, е време НАСА да бъде по-отворена.

Докато науката се занимава с това, членовете на клона на MUFON в Спейс Коуст заемат местата си на месечните си срещи в задната стая на старомодно барбекю в Палм Бей, наречено "Memaw's", за да обсъдят това, което всички те смятат за универсална истина.

Много от вярващите идват на срещите, защото някой техен познат е видял нещо, което не може да обясни, или защото се интересуват от темата още от времето на Студената война, когато броят на наблюденията на НЛО и твърденията за отвличания нарасна. Някои казват, че са виждали неща. Други се доверяват на по-ексцентрични теории.

Те са това, което е останало от едно движение, което някога е привличало интереса на хиляди хора, вдъхновявало е книги като "Контакт" на Карл Сейгън, дългогодишното телевизионно предаване "Досиетата Х" и е превърнало Бети и Барни Хил в звезди на филм от 1975 г. с участието на Джеймс Ърл Джоунс.

Има много хора като Барбара Стус, която казва, че майка й е видяла НЛО през 1947 г. и го е крила от децата си в продължение на 30 години. Стус си спомня как през 1965 г. чака всеки ден за своя брой на вестник "Бостън Хералд" в продължение на една седмица, когато историята на Хил се разплита на три до четири страници вестникарска хартия на ден.

"Прочетох това и си помислих: "Повярвах", казва 80-годишната Стус, която от три години посещава срещите на MUFON.

А има и Бил Фиск, който винаги присъства на срещите и си води бележки. Той отговаря за приемането на съобщения за наблюдения като това на Бишоп и се опитва да ги обясни. Възможно ли е времето да е изиграло роля? Възможно ли е човекът да го е сънувал?

Фиск, който е пристрастен от момента, в който е видял светлина в небето да прави остър 90-градусов завой, когато е бил на 9 години, се присъединява към местния клон на MUFON през 2015 г.

Той се впуска в работа, като в продължение на три месеца посещава 100 часа онлайн курсове, за да се сертифицира като полеви следовател на MUFON. Научил е как да чете полетни планове, как да измерва географска дължина, ширина и височина на облаците, как да използва Гайгеров брояч за измерване на йонизираща радиация.

Понякога получава мистификации. Един човек защитил с авторски права снимка, която направил на небето през прозореца, защото бил убеден, че това е НЛО. Оказало се, че това е просто отражението на светлината от тавана на хотелската му стая върху стъклото. Китайските фенери в небето често се бъркат с летящи чинии. А една жена дори твърди, че извънземно е влязло в дома й и е правило секс с нея.

"Голяма част от тях се дължат на това, че хората не гледат нагоре, не обръщат внимание на небето, а за последен път са чели учебник по природни науки в 12-и клас", казва Фиск. "Това е просто едно от онези неща, които понякога просто трябва да ги доведат, да им дадат информация, да ги образоват, за да направят нещо с това, което са видели, да го поставят в рамка."

Представител на решенията за клиенти в CareerSource Brevard, Фиск работи по случаите по време на обяд или след работа. Той може да приключи повечето от тях за три-четири дни, да ги отпише като случаи, в които някой си е помислил, че Венера е НЛО, но понякога получава такива, които не може да разгадае.

Той се присъединява към малкия процент истински "неизвестни", които не могат да бъдат обяснени с метеорологични явления или по друг начин. Тази възможност кара него и колегите му да продължават, винаги да разглеждат всеки случай, винаги да гледат към небето.

"Бих искал хората да приемат факта, че има неща, които не могат да се обяснят", казва Фиск. " ... Аз няма да спра да го правя. (Ще продължа да допълвам) базата данни, защото това е всичко, което мога да направя."


Изображение


Източник: eu.wickedlocal.com


Публикувай отговор