НЛО във Воронеж: какво наистина се е случило през 1989 г. и какво казват очевидците сега

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

НЛО във Воронеж: какво наистина се е случило през 1989 г. и какво казват очевидците сега

Мнение от west003 »

През 1989 г. Воронеж попада в заглавията на много световни медии. Местният вестник "Комуна", а след това и официалната информационна агенция ТАСС съобщават за дългоочаквания контакт между земляни и извънземни, които са пристигнали в един от парковете на града. Журналисти от различни страни се втурнаха след извънземните към Воронеж. Изминали са повече от 30 години, но все още има както скептици, които смятат, че историите за извънземни са измислица, така и ентусиасти, които вярват, че извънземните наистина са посетили Воронеж. Кой от тях е прав?

Историческата среща се е състояла точно на това място (снимка от 1989 г.). Снимка:ГУБСКИЙ С./Фотохроника ТАСС/
Изображение

ози воронежки парк се нарича Южен парк само на картите. За жителите на града той е по-известен като Кози парк, въпреки че никой никога не е виждал кози тук. А и паркът е твърде гръмко име за едно неподдържано зелено кътче, каквото е било преди 30 години. Паркът се намира на улица "Машмет", в квартал, който е част от същия "Сектор Газа", увековечен в творчеството на едноименната воронежка група. Между другото, "Сектор газа" изнася първите си концерти точно наблизо, в ДК ТЕЦ - това е на няколко спирки оттук.

Гледка към левия бряг на Воронеж - извънземните са всичко, от което се нуждаем тук! Снимка: Владимир ЛАВРОВ
Изображение

"По тревите тук росата е покрита с въглищна пепел, няма утринни мъгли: има само вонящ дим..." - Юрий Хой, лидерът на "Сектор", пее за природата на родния си край. Но машметовските пепел и дим не са следи от кацане на извънземни кораби, както вероятно сте си помислили, а продукти на големите промишлени предприятия, чиито комини през 80-те години на миналия век безмилостно обгръщат с дима си цял Воронеж.

Ето защо кацането на извънземни в козелския парк изглеждаше на много граждани не точно очаквано, а съвсем естествено събитие. "Какво добро може да дойде от Машмет?" - приблизително така, перифразирайки известната фраза "Какво добро може да дойде от Назарет?", си помислиха много воронежци през есента на 1989 г., след като прочетоха за кацането на въоръжени хуманоиди в Южния парк.

По горещите следи художниците направиха рисунки по детските истории. Рисуващите художници са М. Кайгородов и С. Романов
Изображение

Медиите, както обикновено, забъркаха цялата каша. "Футбол с извънземни" беше заглавие на статия, публикувана на 3 октомври във вестник "Комуна", печатния орган на Воронежкия областен комитет на КПСС, след което беше взривена "световната сензация". В статията се твърдеше, че няколко ученици, а заедно с тях "и още четиридесет възрастни" на 27 септември са станали свидетели на кацане на НЛО в парк близо до автобусната спирка "Машмет".

"И случаят беше такъв - се казваше в бележката. - Момчетата играели футбол в парка. Денят наближавал вечерта. В 19:30 ч. момчетата видели розово сияние в небето, а след това и кълбо с червено-винен цвят. Балонът, с диаметър около 10 метра, кръжал на височина 12 метра от земята и тревата под него била смачкана. Скоро балонът отлетял."

Няколко минути по-късно НЛО се завърнал, но зрелищно кацане обаче нямало. Очевидно навигационните уреди на кораба-чудо, който е работил милион-две светлинни години из просторите на Вселената, са дали срив и, паркирайки, чинията се е ударила в топола, която забележимо се е наклонила.

След това от дъното на балона се появява триметрово същество, "облечено в сребрист гащеризон и "ботуши" в бронзов цвят", с някакъв диск на гърдите и три очи. Няма да ви отегчаваме с подробностите, но в статията имаше и други фантастични детайли - малък робот, правоъгълник с размери 30х50 см, който се носел във въздуха, безименно момче, временно парализирано от извънземните... А триокият извънземен имал със себе си дълъг метър и половина "тръбен пистолет", който гигантът насочил към преминаващ тийнейджър, в резултат на което момчето изчезва. След това мистериозната топка отлетяла и изчезналият тийнейджър отново се материализирал.

Всичко започва с тази малка статия във воронежкия вестник. Снимка: Архив на вестник "Комуна"
Изображение

"Този разказ за кацането на НЛО е записан според показанията на няколко очевидци", завършва статията. - Към нея можем да добавим, че жителите на улица "Путилин" неведнъж са наблюдавали появата на НЛО в периода 23 - 29 септември. Такъв изблик на активност уфолозите наричат "клапа", което обикновено се свързва с кацането на НЛО".

ТАСС е упълномощена да декларира

Удивлява простодушността на воронежките вестникари, които без колебание публикуваха двусмислена информация в главния вестник на региона, позовавайки се на показанията на петокласници. Проверката на фактите, както сега наричат проверката на информацията преди да бъде публикувана, явно куцаше. И дори не самите журналисти са разговаряли с очевидците на сензацията - черновите на разговорите с момчетата са донесени в "Комуна" от Александър Мосолов, ентусиазиран изследовател на аномални явления. Неговото име е под статията "Футбол с извънземни".

Тази бележка на последната страница на воронежкия вестник обаче щеше да си остане само бележка, ако новината не беше подета от агенция ТАСС, която има специален кореспондент във Воронеж. В онези години ТАСС има статут на централен информационен орган на СССР - оттам световната общественост научава за най-значимите събития в страната. На агенцията се гласуваше доверие.

"Това не е шега, не е измама, не е лудост и не е опит да се стимулира местният туризъм. ТАСС настоява за посещение на извънземни в Южна Русия", пишат журналистите от "Ню Йорк Таймс", преразказвайки на своите читатели свидетелствата на воронежките момчета. Посветената на воронежкия инцидент бележка "Обратно в НЛО" беше публикувана и във Washington Post (тук фактът на кацането на НЛО беше поставен под съмнение), забелязаха я в Reuters и в много големи и малки медии по света.

Чуждестранните медии също се опитаха да обрисуват типажи на чужденците - такива, каквито са ги видели във Воронеж. Снимка: С тази малка бележка в един воронежки вестник започна всичко. Снимка: Архив на вестник "Комуна"
Изображение

Защо има въпроси относно доказателствата?

Има ли днес човечеството основание да смята, че във Воронежкия кози парк наистина е имало среща на момчета с пратеници от други светове? След 30 години това е по-скоро въпрос на вяра, но много неща в тази история са най-малкото тревожни.

1. Авторът на сензационната статия "Футбол с извънземни", Александър Мосолов, не е професионален журналист; освен това той едва ли би могъл да бъде безпристрастен хроникьор на тази история. Както разказва Александър пред "Комсомолская правда", в онези години той работи като инженер във Воронежкия самолетостроителен завод, въпреки че още от детството си е очарован от НЛО. От 1978 г. започва да изследва аномалните явления като част от група ентусиасти и той е първият, който научава за аномалните събития в Южния парк - Александър е намерен от майката на едно от момчетата, които са говорили за извънземни.
Мосолов признава, че не е написал статията, а е дал черновата на разговорите си с момчетата на познат на журналиста Олег Столяров и статията е публикувана няколко дни по-късно. Всичко това навежда на мисълта, че никой не се е погрижил за професионалната журналистическа проверка на тази "сензация" преди публикуването. Тя е написана от думите на 10-годишни очевидци, в нея има очевидни грешки (например за четиридесет възрастни свидетели - за това по-долу) и дори датата на инцидента е грешна. Всъщност според Мосолов "футболът с извънземни" се е случил на 23 септември, а не на 27-ми.

2. Щирлиц по своето време учи, че събеседникът най-добре запомня последното изречение. Обратното обаче е правило в медиите - хората лесно се хващат на първото сензационно съобщение, но може да не обърнат внимание на последващите му опровержения. Междувременно опроверженията скоро последваха. Още на 21 октомври в същия "Комуна" се появи статията "Феноменът изисква разбиране", в която журналистът Олег Столяров признава, че възрастните не са виждали извънземни в Южния парк - само децата.
По-късно обаче имало много възрастни, които разказвали за полети на някакви светещи топки и летателни апарати в различни части на града, но никой от тях не наблюдавал извънземни в парка. Само един полицай съобщил за неидентифициран обект, кацнал в парка. Всички тези разкази са събрани тогава от воронежките уфолози в книгата "НЛО във Воронеж", издадена през 1990 г.

Подвластна на всеобщата еуфория от НЛО, дори Централната телевизия отрази воронежкото чудо и, позовавайки се на "Комуна", съобщи за минерал с извънземен произход, открит уж в Козловия парк. Уви, това беше класически фалшификат - "Комуна" не пишеше за никакви минерали. А по Централната телевизия скоро опровергаха съобщението за извънземни.

Много деца разказват, че са наблюдавали извънземни под формата на силуети (от книгата "НЛО във Воронеж"). Рисунка на художниците М. Кайгородов и С. Романов
Изображение

3. В статията "Футбол с извънземни" описанията на извънземни от деца са сведени до общ визуален знаменател.Всъщност анкетите на местни деца, проведени от уфолози и журналисти, свидетелстват, че НЛО с различни модификации са кацали в края на септември и началото на октомври 1989 г. в козелския парк почти всеки ден. А управлявали космическите кораби най-разнообразни същества: кафяви, после зелени, след това в сребристи комбинезони, после в сини наметала, размерът на извънземните също варирал значително - от джуджета до гиганти.

Имаше дори истории, в които хуманоиди се спускали от кораба си на земята покрай топола. И понякога децата вече не обръщали много внимание на хуманоидите.

„Тогава започнахме да говорим с него и дори забравихме за извънземните, спомнихме си, когато топката вече отлиташе“, каза ученикът Сергей Макаров пред репортери. Тоест, ако вярвате на историите на момчетата на Машмет, извънземните станаха познат фон за тях. „Дори непознати преди това ученици, които бяха въвлечени в феномена, формираха нещо като общество на „любителите на НЛО“, в което очевидно се присъедини целият колектив на две съседни училища“, оплакаха се авторите на сборника „НЛО във Воронеж“.

В такава ситуация е изключително трудно да се отдели зърното от плявата и да се разбере дали всички деца си измислят истории или някой наистина се е сблъскал с нещо необичайно.

4. Създадена е специална комисия за разследване на явлението, ръководена от Игор Суровцев, доцент във Всесъюзния държавен университет. В работата са включени криминалисти, медицински експерти, специалисти по ядрена физика, химия, биология... Получени са данни от радарните станции, взети са проби от почва, листа, трева, смачкани на мястото на предполагаемото кацане на НЛО. Но след два месеца Игор Суровцев произнесъл присъда: никой от експертите не успял да фиксира никакви аномалии. В парка имало само леко повишено ниво на замърсяване с радиоизотопи, но да не забравяме, че случаят се развива на Машмет. А от аварията в Чернобил са изминали само три години.

„Малко от тези момчета са живи днес.“

Сега не е лесно да се намерят свидетели, които са готови да потвърдят, че през 1989 г. са видели извънземни. Един от тях, Алексей Панин, признава, че спомените за онези събития не са толкова отчетливи.

„Избягах вкъщи, но не мога да го обясня наистина.“ Някак успяха да ме накарат да видя извънземни там. Беше известно време, когато пристигнаха журналистите. Но видяхме само силуети, защото плочата светеше, а те стояха пред плочата”, разказва очевидеца.

Има и други свидетели, които години по-късно твърдят, че наистина са се срещали с извънземни. В интервю за Discovery Channel (да, преди около 20 години по този канал беше пуснат филм за феномена Воронеж), вече възрастният Денис Мурзенко потвърди, че е видял много висок мъж в парка, който след известно време изчезнал. И Сергей Макаров призна, че все още не се съмнява в съществуването на хуманоиди.

„Видях ги“, казва Сергей. - Но понякога, като се замисля, всичко ми се струва като приказка.

Александър Мосолов е сигурен, че тази есен в парка наистина са се случили аномални явления, но не отрича, че е имало фалшиви показания, които са изкривили картината до неузнаваемост. Александър може дълго да говори за безпрецедентната активност на НЛО във Воронеж от есента на 1989 г. до пролетта на 1990 г. Според уфолога ние не можем да разберем природата на тези явления. Дали това е намеса на извънземни цивилизации или прояви на живот в паралелни светове? Но уфологът е убеден, че дейността на братята по ум е била свързана през онези месеци с предотвратяването на евентуална катастрофа в Нововоронежката атомна електроцентрала, която се намира само на 30 км от Воронеж (между другото, затова ли е скулптурата на Аленка, която предизвика толкова много шум в социалните мрежи, беше изпратена в Нововоронеж?).

Изображение

„Комсомолская правда“ откри и скептично настроените към историите за извънземни още тогава, през 1989 г. Жителят на Воронеж Сергей Горбачов е учил в училище № 33 близо до козелския парк през 80-те години. В неговия клас имаше няколко деца, които с готовност дадоха интервюта за срещите си с извънземни.

„Честно казано, не вярвах в техните истории, въпреки че дори нашият местен полицай твърдеше, че е видял някаква летяща топка“, каза Сергей пред „Комсомолская правда“. - Но аз самият някак не се интересувах от тези събития. Въпреки че целият район беше на ръба, идваха чуждестранни кореспонденти, снимаха се филми, на децата се раздаваха сувенири - дъвки, химикалки. Като цяло нашият район беше „забавен“. И малко от тези момчета са живи сега: някои умряха от наркотици, други от намушквания. За щастие напуснах този район отдавна и вече изобщо не ме влече...

P.S. Преди няколко години Южният парк най-после беше подреден – поставени са осветление, пейки, детска площадка, оформени са алеи. Тук дори имаше построен плувен басейн и православен храм, срещу чието изграждане активно се противопоставиха група инициативни граждани. Къщите в квартала започнаха да изглеждат по-благородни. Но местните жители, които се разхождат вечер по пътеките, познати от детството, не, не, и дори гледат в небето - изведнъж там ще се появят мистериозни топки, топола ще се огъне под тежестта на извънземен кораб и отново Големият Светът ще запомни Воронеж, квартал Машмет и парк Козлини. И приказката ще се върне.

Източник: kp.ru
Публикувай отговор