Масови наблюдения на НЛО през 1980 г. над СССР

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Масови наблюдения на НЛО през 1980 г. над СССР

Мнение от west003 »

Подполковник Виктор Карякин се връщал от служба у дома. Наближавало полунощ, но въпреки късния час навън било горещо и задушно. Близкото до Москва село Чкаловски заспивало и във въздуха се носела тишина. И затова подполковникът доловя жужене особено ясно. Или по-скоро нещо, което отдалечено прилича на бръмчене. Той тръгнал към необичайния звук и видял нещо. На около метър и половина над земята висяло елипсовидно тяло, което излъчвало размита жълтеникава светлина, а жуженето идвало от него. Карякин се придвижил напред, като веднага усетил меко съпротивление, което се увеличавало с приближаването му. Успял да се доближи на петдесет метра, по-нататък не могъл да отиде - тялото му натежало, краката му станало като памук. Щом спрял, съпротивлението изчезва.

Бръмчащият звук се превърнал в свистене, обектът започнал бавно да се издига, а ослепителните му лъчи се удряли в земята, подчертавайки и най-малките камъчета. На около 25 метра обектът спрял за миг, движейки се хоризонтално. След това внезапно изчезва. Сякаш бил "изключен". Карякин погледнал часовника си и автоматично отбелязал часа: 23:43 ч., 14 юни. Той старателно записал всичко, което видял, в доклада си. Била 1980 г., идеологията на развития социализъм по онова време по принцип не допускаше никакви неясноти като летящите чинии. Напълно възможно е докладът на подполковника да е изчезнал някъде. Но в станцията внезапно постъпва поток от съобщения за наблюдения на неидентифицирани обекти в района на градчето Чкаловски в Московска област.

Изображение

По същото време като Карякин летящият обект и неговото мигновено изчезване вижда и редник Мамаратиков, който стои на поста си. Лидия Игнатова, жителка на селището, видяла обекта в небето, светещ "като полилей" и издаващ свистящ звук, който бил чут от много жители. Двама пазачи на местната помпена станция в 23:45 ч. видели продълговат, спираловиден, червено-кафяв облак, който летял ниско над гората, по-ярък в централната част. А в 23:55 ч. в небето се разкрила фантастична гледка, тъй като от космодрума в Плесецк бил изстрелян още един изкуствен спътник "Космос-1188". Той бил наблюдаван не само в Московска област, но и в няколко други региона на Съветския съюз. Официалните коментатори се опитали да обяснят видяното в нощното небе.

Наблюдението на НЛО обаче продължава и след полунощ. В 00:45 ч. редник Дементиев наблюдава прелитащ обект, който оставя ивица светъл дим. Чул се трясък, светкавица и след това светлинен пръстен, който изчезнал няколко секунди по-късно. В един часа през нощта явлението се повторило. Имало още няколко наблюдения на различни обекти, както мистериозни, така и необясними. Съобщенията за наблюдения на НЛО постъпвали в продължение на месеци и нямало как да бъдат пренебрегнати. Уфолозите (а такива съществуваха и тогава, като най-известните и уважавани сред тях бяха учените Владимир Ажажа и Феликс Сигел) събираха и систематизираха постъпващите данни. Появи се типичен модел на клапата: термин, използван за описване на експлозията на активността на НЛО и произтичащото от това увеличаване на броя на наблюденията. Заключението на уфолозите, че НЛО често се струпват около космически изстрелвания, също се потвърждава. И накрая, това беше първото официално потвърждение за съществуването на неидентифицирани летящи обекти в СССР. Явлението от 14-15 юни 1980 г. влезе в летописа на световната история на изследванията на НЛО. Но то така и не беше разгадано.

Източник: https://ufonews.su/news123/068.htm
Публикувай отговор