Каква е била целта на паметника на 4000 год. Сийхендж?

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Каква е била целта на паметника на 4000 год. Сийхендж?

Мнение от west003 »

Ян Бартек - AncientPages.com - Едно от най-необикновените археологически открития в последно време е откриването на така наречения Сийхендж край северния бряг на Норфолк, Обединеното кралство.

Откритата през 1998 г. загадъчна структура на възраст 4000 години е революционен момент в археологията на бронзовата епоха. Запазен в подвижните пясъци на плажа Холм на северното крайбрежие на Норфолк, уникалният дървен кръг, наречен Сийхендж, наподобява Стоунхендж в Уилтшир.

Изображение

"Кръгът първоначално е бил построен на солниците, далеч от морето, и специалистите смятат, че е изграден от дървен материал, датиращ от пролетта на 2049 г. пр.хр. и е бил разположен в зона, защитена от морето с пясъчни дюни и кални площи. Тази блатиста зона е създала слой торф, който бавно е покрил дървените греди, предпазвайки ги от разпадане.

Кръгът е с диаметър 6,6 м и се състои от 55 плътно долепени дъбови стълба, които първоначално са били високи до 3 м.

Смята се, че е построен от хората от малките земеделски общности, които са живели в кръгли къщи от вата и дюшеме."

Според Франсис Прайър и съпругата му, експерт по обработка и анализ на древни дървени материали, Сийхендж показва колко много западната цивилизация дължи на праисторическите общества в Европа през последните четири хилядолетия пр.н.е.

Прайър е убеден, че Сийхендж никога не е бил в морето. Дървеният материал е бил построен на сушата.

Изображение

Защо Сийхендж се превърна в спорно място?

Археолозите, които са изследвали Сийхендж, са разбрали значението на древния обект и той е в полезрението на обществеността след противоречивите "спасителни разкопки" през 1999 г. Останките на обекта, застрашени от крайбрежна ерозия, бяха преместени от първоначалното им място с намерението да бъдат запазени и консервирани на друго място.

"След като бяха извадени, дървените елементи бяха отнесени в Центъра за бронзовата епоха във Флаг Фен, близо до Питърбъро, и бяха поставени в резервоари с прясна вода, за да се почистят от калта и солите. След като експертите ги разгледаха и проучиха, започна сложен проект за консервация. През 2008 г. половината от дърветата, а две години по-късно и централният пън, бяха изложени за постоянно в музея в Лин."

За да се спаси Сийхендж, е било необходимо да се премахнат пъновете на дърветата, преди да се разрушат. Въпреки това преместването на пъновете е било спорно и мнозина са се противопоставили на това по екологични или религиозни причини.

Някои от възразяващите бяха напълно наясно с щетите, които морето може да нанесе на дървения материал, което беше една от причините за преместването му.

Други, друидите, възразиха по религиозни причини.



Други групи смятат, че ако бъде оставена на плажа, тя ще доведе туристите в Норфолк, и не искат да я нарушават. Норфолк е графство с богата история и това щеше да бъде още едно голямо перо в шапката му.

Норфолкският тръст за дива природа беше против дървеният кръг да остане на плажа, защото той се намираше на ръба на природния резерват Holme Dunes и те знаеха, че тълпите от хора, които посещават мястото, ще причинят голямо безпокойство на хранещите се блатари и други диви животни."

Днес в музея в Лин се съхранява оригиналният обърнат пън и някои от оригиналните дървени елементи, а също така е направено копие на полукръга от дърво в реален размер.

Как древните хора са използвали Сийхендж?

Целта на Сихендж никога не е била установена, но, разбира се, има предположения.

Една от теориите гласи, че преобърнатите пънове са били поставени там, за да могат мъртвите тела да бъдат положени отгоре и птиците и животните да изровят плътта и костите.

"Дали корените на обърнатото дърво някога са държали труп, или не, не знам. Но нещо сякаш липсваше. Дървото беше централната точка на целия паметник, но беше празно. Може би това е бил ефектът, който са искали да постигнат строителите на паметника. Не можем да кажем.

Сега знаем, че обектът е бил построен за кратко време. Бих отишъл толкова далеч, че да предположа, че представлява едно събитие, а също така съм уверен, че след като събитието е приключило, кръгът е престанал да запазва специалната си "магия". Не мисля, че този обект е бил посещаван отново впоследствие.

И последен важен момент: не вярвам, че конкретното място на днешния плаж Холм е било особено важно през бронзовата епоха. Подозирам, че то е било избрано, защото групата, която е построила кръга, е контролирала или е имала достъп до този район в рамките на по-големия ритуален пейзаж, а точното място е било избрано, защото може би е било малко по-високо от земята наоколо. Може би е имало и някаква друга причина - може би наличието на дъбов разсад или гнездо на чайка. Можем само да гадаем", пише Франсис Прайър в книгата си Сийхендж: В търсене на живота и смъртта във Великобритания от бронзовата епоха.

Предназначението на Сийхендж все още е загадка. Това, което не може да се отрече обаче, е, че той остава невероятен паметник на уменията и вярванията на нашите предци от бронзовата епоха.

Написано от Ян Барттек - AncientPages.com
Източник: ancientpages.com
Публикувай отговор