Първият контакт с извънземни може да завърши с колонизация

west003
Мнения: 2525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 1:30 pm

Първият контакт с извънземни може да завърши с колонизация

Мнение от west003 »

Eдва в средата си e 2023 г., но сякаш вече навлизаме в годината на установяване на контакт с извънземни. През февруари президентът Джо Байдън нареди свалянето на три неидентифицирани въздушни феномена, обозначени от НАСА като НЛО. След това се появиха новини за предполагаемото изтичане на видеозапис, направен от пилот на военноморските сили, и доклад на информатор за възможно прикриване на изследванията на НЛО от страна на правителството на САЩ.

Неотдавна независим анализ, публикуван през юни, показа, че НЛО може да са били събирани от тайни агенти на американското правителство. Независимо дали става въпрос за свидетелство на информатор или за признание за прикриване, ако се появят истински доказателства за извънземен живот, човечеството ще се изправи пред историческа промяна на парадигмата. Като членове на работната група за изследване на коренното население, натоварена да допринесе за семинара, свързан с Изследователския център SETI в Бъркли, ние проучихме вековните културни контакти и техните резултати по света. Съвместната подготовка на този семинар се основаваше на интердисциплинарни изследвания, проведени в Австралия, Нова Зеландия, Африка и Северна и Южна Америка.

Изображение

Окончателният вид на изявлението на нашата група показва необходимостта от различни гледни точки за етиката на общуването с извънземни и от разширяване на определенията за "интелигентност" и "живот". Въз основа на нашите констатации ние разглеждаме първия контакт не като събитие, а като дългосрочен процес, който вече е започнал.

Кой се явява първото лице за контакт

Веднага възниква въпросът кой е "отговорен" за подготовката за контакт с извънземен живот. Общностите, които е най-вероятно да бъдат ангажирани със сценариите за контакт и техните интерпретации, са военните, корпоративните и научните.

Законът за конкурентоспособност на търговските космически полети от 2015 г., който дава на американците законни права да печелят от космически пътувания и добив на планетарни ресурси, може да означава, че компаниите ще бъдат сред първите, които ще открият признаци на извънземно общество.

Иначе откриването на неидентифицирани въздушни феномени обикновено е военен въпрос, тъй като НАСА ръководи предаването на съобщения от Земята, но с повечето извънземни комуникации и доказателства се занимава SETI (Extraterrestrial Intelligence). Тя е част от програма, наречена "Търсене".

SETI е група от учени, които работят по различни изследвания, включително инженерни технологии, "техносигнатура" или Breakthrough Listen, които проследяват такива маркери, като замърсители.

Изследователите на SETI почти винаги са специалисти в областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика). Малко специалисти в областта на социалните и хуманитарните науки са имали възможност да допринесат за концепцията за контакт и неговата подготовка.

Като обещаващ акт на дисциплинарна ангажираност, през 2018 г. Изследователският център SETI в Бъркли покани работни групи извън областта на STEM, включително Работната група за изследвания на коренното население, да подготвят перспективен документ за разглеждане от учените от SETI.

Етиката на прослушването

Нито на уебсайта на Breakthough Listen, нито на уебсайта на SETI има действителна етична декларация, освен ангажимента им за прозрачност. Нашата работна група не е първата, която повдига този въпрос.

И макар че Институтът SETI и някои изследователски центрове са включили етиката в своята програма за дейности, важно е да се разбере на кого ще отговорят НАСА и SETI и какви етични принципи ще бъдат следвани при евентуални сценарии за първи контакт. Центърът на SETI за постоткриване (още едно рядко изключение от STEM-центризма на SETI) изглежда най-вероятно ще разиграе различни сценарии за контакт.

Възможните ситуации включват откриване на извънземни артефакти, засичане на сигнали от хиляди светлинни години разстояние, разрешаване на езикови несъвместимости, откриване на микроби в космоса и на други планети и намиране на тях или на нашия вид. Може да се вземе предвид биологичното замърсяване и т.н. Друг е въпросът дали правителството и военните лидери на САЩ ще се съобразят с такъв сценарий.

Учените, свързани със SETI, са склонни да убеждават критиците, че намеренията на тези, които слушат техносигнатура, са добронамерени, защото "каква вреда може да се причини, ако просто се слуша". Аз съм го правил. Джил Тартър, почетен председател на SETI Research, защитава прослушването, защото всяка извънземна цивилизация би възприела нашите умения за прослушване като незрели или рудиментарни.

Въпреки това нашата работна група, позовавайки се на историята на контактите с колониите, показа опасността да се приеме, че цели цивилизации са относително напреднали или интелигентни. Например, когато Христофор Колумб и други европейски изследователи пристигат в Северна и Южна Америка, отношението им се оформя от предварителното схващане, че "индианците" не са много напреднали поради липсата на писмен език. Това поставя началото на десетилетия на поробване на коренното население на Америка.

В изявлението на работната група се посочва също, че самият акт на прослушване вече е навлязъл във "фазата на контакта". Подобно на самия колониализъм, контактът е най-добре да се разглежда не като единично събитие, а като поредица от събития, започващи с план.

Като се има предвид това, дали прослушването без разрешение е просто форма на наблюдение? Внимателното, но безразборно прослушване изглеждаше на нашата работна група като форма на подслушване. Изглежда парадоксално, че започваме с подслушване на отношенията с чужденци без тяхно разрешение, като в същото време активно работим, за да попречим на други държави да подслушват определени американски комуникации. Ако хората се възприемат като неуважителни или небрежни от самото начало, контактът с извънземните вероятно ще ни доведе до колонизация.

История на контактите

През цялата история на западната колонизация контактите са довели до жестоко насилие, пандемии, поробване и геноцид, дори в малкото случаи, когато контактьорите е трябвало да бъдат защитени.

Пътуването на Джеймс Кук през 1868 г. с кораба HMS Endeavor е инициирано от Кралското дружество. Това престижно британско общество му възлага да изчисли разстоянието между Земята и Слънцето, като измери видимото движение на Венера по Слънцето от Таити. Дружеството строго му забранява да участва в живота на колонията.

Въпреки, че Кук постига научните си цели, кралят му нарежда да картографира и да претендира за колкото се може повече територии по време на обратния си път. Действията на Кук водят до масова колонизация и лишаване от собственост на коренното население в цяла Океания, включително насилственото завладяване на Австралия и Нова Зеландия. Кралското общество дава на Кук "първостепенна задача" да не вреди и да провежда само изследвания, които ще бъдат от полза за цялото човечество. Въпреки това изследователите рядко са били независими от своите спонсори и техните експедиции са отразявали политическия контекст на времето.

"Като учени, които държат както на изследователската етика, така и на историята на колониализма, ние писахме за г-н Кук в изявлението на работната група и за това защо SETI е в състояние ясно да формулира своите намерения, различни от тези на корпорациите, военните и правителството. Обясних, че искам да разделя"

Въпреки огромния пространствено и времево разделение, както Пътешествието на Кук, така и SETI имат важни общи качества, включително призив към
астрофизиката в служба на човечеството като цяло. Те също така споделят несъгласието между техния етичен кодекс и дългосрочните последици, които успехът може да има.

Публично съобщение от страна на извънземните или първият кокал на доминото на намерените тела или кораби може да предизвика каскада от събития, включително военни действия, корпоративен добив на ресурси и дори геополитическо преструктуриране. История на империализма и колониализма на Земята показва, че не всеки има полза от колонизацията. Никой не знае със сигурност знае какви ще бъдат взаимодействията ни с извънземния живот, но рано или късно рано или късно, бихме могли да разгледаме някои поучителни истории от собствената история на Земята.


Автор: Борис Игнатиев

Източник: https://nlo-mir.ru/inoplanetznen/kontakt-s-prishelcami-kolonizaciej-i-genocidom.html
xenogel
Мнения: 2524
Регистриран на: Чет Май 09, 2024 10:44 am

Re: Първият контакт с извънземни може да завърши с колонизация

Мнение от xenogel »

Публикувай отговор