Но какво всъщност мислят учените за НЛО и за извънземните? Интересуват ли се от феномена и смятат ли го за достатъчно сериозен за по-нататъшно изследване? И смятат ли, че изобщо съществува извънземен живот?
В проучване, публикувано през януари тази година, изследователи от университета в Дърам анкетирали 521 астробиолози и 534 учени в други области. Основният въпрос бил дали вярват, че във Вселената съществува живот и други извънземни цивилизации.
86,6% от анкетираните астробиолози отговорили „съгласни“ или „напълно съгласни“, че е вероятно извънземен живот (поне от основен вид) да съществува някъде във Вселената. Това съобщава професорът по философия на науката Питър Викърс в публикация в блога на университета в Дърам.
„По-малко от 2% не са съгласни, а 12% са останали неутрални в мнението си по тези въпроси. Обобщено: учените по принцип вярват, че тям някъде сред звездите съществува някаква форма на живот“, допълва Викърс.
Данните от анкетата сочат, че учените са оптимисти относно интелигентния живот. 67,4% от астробиолозите и 58,2% от колегите им от други научни области са съгласни, че съществува сложен и интелигентен живот в Космоса, въпреки че, както посочва Викърс, предвид огромния брой звезди, тези числа биха могли да се нарекат доста песимистични.
Какво е мнението на академичните среди за НЛО?
Тази тема в известен смисъл е била табу в научните среди през последния век. Учените бавно започват да приемат фактите с проекти като „Търсене на извънземен разум“ (SETI) и неговия близнак METI. Но въпреки това, те по-скоро не искат да обсъждат възможността НЛО да са извънземни посетители.
Да, възможно е сред причините за този скептицизъм да е липсата на убедителни доказателства, въпреки че някои от видеозаписите са интригуващи и заслужават разследване.
През 2023 г. екип от Университета на Вирджиния анкетира учени на щат във водещи изследователски университети дали те или някой близък до тях е бил свидетел на „нещо с неизвестен произход“. 18,9% от анкетираните са заявили – да, 8,7% отговорили с „може би“. В проучването не са поискани допълнителни подробности за тези инциденти. Имало само предложение с отворен въпрос, в случай че анкетираният иска да сподели подробности.
Разкази за срещи от третия вид на учени на щат
„Цялото ми семейство и аз станахме свидетели на НЛО около 1976 г. То беше над къщата ни в селските райони на североизток (държавата е редактирана). Двама от братята и сестрите ми го видяха, докато останалите в къщата усетихме как се разтресе и чухме силен шум. Вечеряхме и треперенето беше толкова силно, че всички избягахме навън“, е написал анонимен академик.
„Видях неидентифициран летящ обект като дете в (държава е заличена) (с моя брат/сестра) – на което родителите ми не повярваха. По новините съобщиха, че и други са го видели“, разказва втори анкетиран. Трети признава, че е бил свидетел на два неидентифицирани летящи обекта. „Преди казвах на хората, но те си мислеха, че съм луд или лъжа – така че сега мълча“, добавя той.
Въпреки стигмата, изследванията по темите за неидентифицирани аномални явления (UAP) бавно си проправят път към масовото разпространение, особено след скорошните изслушвания в правителството на САЩ по темата. НАСА също публикува свои собствени доклади. Въпреки че не са открили никакви доказателства, че UAP са с извънземен произход, те не могат да кажат със сигурност какво представляват, но ще продължат да разследват.
Източник: https://spisanie8.bg
Оригинал: https://www.iflscience.com/what-do-scientists-and-nasa-actually-think-of-aliens-and-ufos-80919