След 60 години, свидетели на най-голямото наблюдение на НЛО в Австралия казват, че е време за отговори

west003

След 60 години, свидетели на най-голямото наблюдение на НЛО в Австралия казват, че е време за отговори

Мнение от west003 »

Изображение

Таня Васи играеше на училищния стадион, когато погледна нагоре към ясното есенно небе и видя „странен, заоблен, двуетажен диск, който се носеше над нея“.

13-годишното момиче наблюдаваше като закована на място, докато обектът се движеше хаотично по небето, препускайки с голяма скорост от една посока към друга.

След това тя се втурна с вик към училището.

Таня Васи:
Изображение

„Спомням си как тичах по коридора и крещях: „Летяща чиния, летяща чиния““, разказва Таня пред „Australian Story“.

„Деца се събраха отвсякъде; учители се събраха отвсякъде.“

Така започна една от най-интригуващите загадки в Австралия – събитие, толкова необичайно и обгърнато от конспиративни теории, че едва през последните години Таня се почувства достатъчно уверена, за да разкаже за това, което, както твърди, е видяла преди 60 години.

Таня Васи като дете:
Изображение

Таня не беше единствената, която го видя. Десетки хора наблюдаваха от училищния стадион — едни с учудване, други с ужас — как на 6 април 1966 г. неизвестен летящ обект прелетя над гимназия „Уестал“ и съседната начална школа в югоизточната част на Мелбърн. Някои видяха дори до три обекта.

Това остава най-масовото наблюдение на НЛО в австралийската история.

Някои от многобройните свидетели на „инцидента с Уестал“ рисуват това, което си спомнят да са видели посред бял ден:
Изображение

Случай на масова истерия?

Много ентусиасти на НЛО са убедени, че това е било посещение на извънземен. Други смятат, че отговорът на мистерията се крие в по-земно обяснение.

Кен Сталард, бивш ученик от Уестал и пенсиониран директор на училище, смята, че обектът вероятно е бил част от тайна военна програма, но твърди, че по дефиниция е НЛО.

„Видях това, което видях, както и всички мои приятели от училище, стотици от нас“, казва той. „Беше неидентифицирано, летеше и очевидно беше обект.“

Ричард Сондърс поставя под въпрос надеждността на човешката памет:
Изображение

Ричард Сондърс от „Australian Skeptics Inc“ не се съмнява, че нещо се е случило онзи ден.

„Става въпрос просто да се намери най-разумното обяснение, без да се прибягва до фантазии… или до много малко вероятното събитие с извънземно в космически кораб“, казва г-н Сондърс.

„Хората предпочитат да стигнат до доста неправдоподобно заключение и да останат доволни, отколкото просто да кажат: „Просто не знаем.“

Изследователят от Уестал Грант Лавак посочва, че някои скептици предполагат, че може да става дума за масова истерия.

„Не мисля, че това е нещо, което може да бъде напълно отхвърлено“, казва той. „Но при липса на документални доказателства, мога да се основавам само на това, което свидетелите си спомнят и за което дават показания. И така, ясно е, че са видели нещо.“

Стенопис в гимназия „Уестал“ в Мелбърн:
Изображение

Вестник „Данденонг Джърнъл“ отрази мистериозното наблюдение от 1966 г.:
Изображение

Джеймс Фокс, американски режисьор, режисирал документалния филм от 2020 г. „Феноменът“, посветен на НЛО в САЩ, но включващ и случая „Уестал“, твърди, че повечето наблюдения могат да бъдат обяснени с „обичайни, прозаични термини“.

Но, според него, около 10–15 процента остават загадка. Случаят „Уестал“ е един от тях.

„Значението на случая Уестал е в това, че е имало толкова много хора, огромно количество очевидци, които казват едно и също нещо както преди 60 години, така и днес“, казва г-н Фокс.

Не само че толкова много хора са видели обектите, но и многобройни свидетели съобщават, че в рамките на 30 минути мъже в униформи са пристигнали на място близо до училището, където според някои са видели кораба да се спуска.

И тогава завесите паднаха. Директорът на училището събра учениците и им каза, че това е метеорологичен балон и да не говорят за това. Някои бяха отведени в стая, където неизвестни мъже им казаха да не обсъждат това, което са видели.

Очевидци като Джой Кларк и Тери Пек се чудят дали преди 60 години не са видели нещо от друг свят:
Изображение

Днес, по повод 60-годишнината, свидетелите изискват отговори. Мнозина от тях са пенсионери и вече не се притесняват, че ще бъдат осмивани или че ще застрашат работата си, ако проговорят.

Какви бяха тези обекти? Бяха ли това строго секретни военни прототипи? И защо няма никакви правителствени документи, които да удостоверяват тези събития?

„Това, което ме дразни, и мисля, че и всички останали ученици“, казва Таня, която стана мениджър по маркетинг и бизнес, „е опитът да се потули всичко.

Ако наистина не е било нищо значимо, ами, нека го обясним. Мисля, че това е всичко, което всички искат да знаят. Моля ви, кажете ни какво е било.“

„Обект с формата на чиния“ „с размерите на кола“: Ярки разкази на очевидци

Каква гледка ли е била това: десетки деца и учители, стоящи в двора на училището, всички взиращи се към небето, сочещи с пръст, с отворени уста, възхитени.

Дори и днес разказите на бившите ученици са удивително съгласувани. Кен Сталард си спомня летящ обект, който бил „голям, ясно видим, кръгъл, сребрист“.

Кен Сталард играеше футбол на училищното игрище, когато видя нещо, което се движеше бавно по небето:
Изображение

Бившата медицинска сестра Мерилин Смит разказва: „Нямаше прозорци… беше с овална форма, с размерите на две-три коли“. Джой Кларк споделя, че обектът се е движел с невероятна скорост и е бил „лъскав, металически [с] купол в средата“.

Самопризналата се за „палава“ ученичка Тери Пек си спомня как тя и другите прескочили оградата на училището, за да се впуснат в преследване на „чинийкообразния“ летателен апарат, докато той се движеше към близката гориста местност, известна като Гранж.

Тери Пек разказва, че е видяла спираловиден мотив от пожълтяла трева в Гранж:
Изображение

„Имаше това странно нещо, което просто седеше там, носеше се над земята, доста голямо, около един и половина пъти по-голямо от голям седан“, казва Тери.

След това тя наблюдаваше как летателният апарат бавно се издигаше във въздуха. „Обърна се настрани и просто се издигна право във въздуха, толкова бързо, че беше почти мигновено.“

Останали са, казват Тери и много други ученици, завихрени следи от пожълтяла трева – и въпроси, които ще ги преследват цял живот.

За г-н Сондърс, последователността на свидетелските разкази трябва да се третира с повишено внимание.

„Голямото погрешно схващане е, че имаме добри спомени. Нямаме“, казва той. „Когато хората са на една и съща вълна, горе-долу, има групово потвърждение на общата история... Това е напълно естествено, но може да бъде подвеждащо.“

Изследователят Шейн Райън на детската площадка „Летяща чиния“ в близост до гимназия „Уестал“:
Изображение

Любопитството подтикна бившия учител и държавен служител Шейн Райън да потърси отговори през 2005 г. — и оттогава той продължава да изследва темата.

Г-н Райън разбра, че четири дни преди наблюдението във Уестал инженерът Джеймс Кибел е бил в задния двор на дома си в близкото предградие Балвин, когато видял светкавица в небето.

Джеймс Кибел твърди, че е направил тази снимка четири дни преди инцидента в училището:
Изображение

Г-н Кибел разказа, че бързо е направил снимка с „Полароид“ на сребрист диск във въздуха. Г-н Райън признава днес, че това може да е снимка на нещо по-обикновено, като звънец за велосипед или капачка на колело.

„Знам какво ми разказа Джеймс Кибел“, казва той. „Просто не съм в състояние да преценя дали е така или не.“

Подробното проучване на г-н Райън относно наблюдението в Уестал го е довело до разговори с 142 души от училището и околните имоти, които са видели обекта или обектите в небето, и с 197 души, които са видели следите на земята. Седемдесет и седем свидетели са видели и двете.

„Всеки човек има малко по-различна перспектива и малко по-различен ъгъл“, казва той. „За мен е удивително, че има толкова много общи черти в показанията на свидетелите.“

Пол Смит, който е работил наблизо в момента на инцидента, си спомня, че един обект е променил цвета си и „в същото време е станал полупрозрачен“:
Изображение

Пол Смит беше на 16 години по онова време и работеше наблизо в градинарска ферма, когато се изправи, за да облекчи болките в гърба си. Тогава видя нещо в небето.

„Не повярвах, защото това не можеше да се случва“, казва той.

„И си помислих: „Не, това не е самолет… Просто стои в небето над електропроводите.“

Шейн Райън казва, че има хора, които много ясно си спомнят военно присъствие в деня на наблюдението:
Изображение

Мнозина разказаха на г-н Райън, че през годините са споделяли за своята близка среща с извънземни с други хора и многократно са били осмивани.

Свидетелката Джой Кларк казва, че хората са я критикували. „През годините съм била обект на обиди и хората… ме наричаха луда. Имам един въпрос. Бяхте ли там? И всички казват „не“. Защо да лъжем?“

Възможността да разкажат историята си на слушател, който не ги осъжда, е била катарзисна за тях, казва г-н Райън, „като отваряне на предпазен клапан“.

Един учител съобщи, че е видял обектите да летят с „невъобразими скорости вертикално“ над стадиона, заснет тук през 2026 г:
Изображение

Един от хората, с които се свърза, беше Клод Милър – един от последните живи учители от Уестал, който пропусна да види НЛО-то, защото си почиваше с чаша чай преди да започне дежурството си на площадката.

Но той видя последствията: възбудата сред децата и учителите, хаоса, объркването.

Учителят Клод Милър (в кръгчето) си спомня хаоса от онзи ден:
Изображение

Клод си спомня, че се е натъкнал на своя приятел, учителя по природни науки Андрю Гринууд, докато се връщал в училището, развълнуван.

„Първите думи, които ми каза“, спомня си Клод, „бяха нещо от сорта на: „Видя ли го? Видя ли го?“

Андрю разказал на Клод, че е видял летящ обект, който ускорил с „невъобразима скорост вертикално, изчезнал от едно място, появил се на друго, променил посоката си, паднал и изчезнал, след което се появил някъде другаде“.

Както и другите, които били на овалното игрище онзи ден, Андрю също видял в небето обикновени леки самолети, които сякаш взаимодействали с обектите. Училището се намирало близо до летището в Мурабин.

Учениците бяха разпитани, а след това им беше забранено да говорят

По-късно същия ден беше свикано специално събрание. Директорът на училището Франк Самблебе постави нещата на мястото им. Той заяви, че летящи чинии не съществуват. На учениците беше забранено да разказват на когото и да било за видяното. Трябвало да се върнат към ученето и да забравят за случая.

Някои тълкуваха това като опит да се прикрие историята. Други, като учителя Клод Милър, казват, че указанията на директора са били разбираеми, защото: „Никой не би искал училището му да бъде център на наблюдение на НЛО.“

След това някои ученици бяха отведени поотделно на среща с мъже, които никога преди не бяха виждали. Таня беше една от тях.

Тя си спомня, че мъжете й подсказаха, че е видяла метеорологичен балон.

Когато тя не се съгласила, те променили подхода си, като й предложили да мълчи. Тя го направила в продължение на 50 години.

„Държах на думата си до такава степен, че не го обсъждах дори с майка ми“, казва тя. „Не го обсъждах с никого.“

В деня на наблюдението Мерилин Смит даде интервю за вестник „Данденонг Джърнъл“:
Изображение

Джой си спомнят, че когато излязоха от училището онзи ден, ги чакаше екип на новините на Канал 9. Двете момичета и няколко момчета разказаха с ентусиазъм за наблюдението, сочейки към небето, докато пресъздаваха случката.

Когато интервютата привършваха, пристигна полицай, който каза на журналистите да си тръгнат. И двете момичета бяха наказани със задържане след часовете.

Илюстрация, базирана на спомен на ученик от деня. (Предоставено от: Бил Чокър):
Изображение

Учителят Андрю Гринууд даде интервю и за местния вестник „Данденонг Джърнъл“. Това го изложи на вниманието на правителствени служители, които, според него, го заплашили, че ще загуби работата си, ако продължи да говори.

В интервю, записано преди смъртта на Андрю, той каза: „Казаха ми, че ще ме преследват по съдебен път… и че трябва да мълча за това. Защо трябваше да мълча?“

Теориите: Какво се е намирало в небето през 1966 г.?

Правителствената секретност беше част от обстановката през 1966 г.

Студената война беше в разгара си, космическата надпревара беше в пълна сила, планираше се изграждането на „Пайн Гап“, а Австралия все по-често се използваше като отправна точка за военни програми, ръководени от САЩ.

Момче гледа по телевизията кацането на безпилотна сонда на Луната през 1965 г. 60-те години на миналия век бяха периодът, когато интересът към космическата надпревара достигна своя връх:
Изображение

„Фактът, че изглеждаше, че някой е потулил историята, ме кара да мисля, че е по-вероятно да става дума за намеса от страна на военните или правителството“, казва свидетелят Кен Сталард.

Това беше и период на засилени наблюдения на НЛО – явление, което се превърна в част от популярната култура, след като американски пилоти започнаха да докладват за срещи с тях след Втората световна война.

Програмата „HIBAL“ за изстрелване на балони в Милдура спомогна за измерването на нивата на радиоактивност в стратосферата:
Изображение

Една от теориите е, че обектът може да е свързан с проекта за високопланински балони HIBAL, който измерва нивата на радиоактивност в стратосферата след ядрени опити. Балоните - огромни и сребристи на цвят - са изстреляни от Милдура, на стотици километри от Мелбърн.

„Някои от тези балони са се измъкнали“, казва г-н Сондърс. „Случи ли се един от тези балони да се е отнесъл до Мелбърн? Това би обяснило евентуалната поява на правителствени служители в училището.“

Джон Сътклиф твърди, че няма данни за кацане на балон във Уестал в деня на инцидента:
Изображение

Специалистът по електроника Джон Сътклиф е един от последните останали членове на екипа на HIBAL в Милдура, работил през 1966 г. Той не си спомня нищо, което да е паднало неочаквано в Мелбърн в деня на наблюденията.

„Положихме огромни усилия, за да се уверим, че те няма да кацнат в градска зона“, казва той.

„Доколкото ми е известно, и вероятно съм сигурен на 100%, в Уестал не е имало балон на HIBAL. Сигурно щях да знам за това, ако беше имало… и не съм чувал за нещо подобно, което да се е случвало някога.“

Радиоуправляемият безпилотен самолет „Джиндивик“, разработен от Австралия за изпитване на управляеми ракети, беше друг заподозрян, както и полетите на високолетящите самолети U-2.

Но „Джиндивик“ и U-2 приличаха на самолети — с крила и фюзелаж.

Метеорологичен балон:
Изображение

Г-н Райън също разгледа теорията за метеорологичния балон, като се позова на статия от вестник „The Age“ от онова време, в която се предполагаше, че обектът може да е бил именно такъв.

„Метеорологичната служба изстреля балон в Лавертън в 8:30 сутринта и западният вятър, който духаше по това време, е могъл да го отнесе в района, където е било съобщено за наблюдението“, пишеше във вестника.

Г-н Райън не е съгласен с това, като твърди, че данните за вятъра от този ден сочат, че той е духал от югозапад — което означава, че най-вероятната траектория на метеорологичния балон е била в по-северна посока след изстрелването му от Лавертън, западно от Мелбърн.

„Няма никакво споменаване за това, че метеорологичният балон е бил намерен и идентифициран. А когато проверих метеорологичните данни за онзи ден, те всъщност изобщо не се потвърждаваха“, казва той.

Г-н Сондърс не е толкова сигурен. „Ако приложим принципа на бръснача на Окам, който по същество гласи, че по-простото обяснение често е най-добрият избор, тогава метеорологичният балон е най-вероятният кандидат“, казва той.

В тази вестникарска статия от 21 април 1966 г. е включена рисунка на летателния апарат, изработена от ученичката Мерилин Смит (Истууд):
Изображение

Г-н Райън претърси и архивите на вестниците и установи, че местното издание „The Dandenong Journal“ е отразило събитието най-подробно, като е цитирало свидетелски разкази, според които в близост до НЛО са летели до пет самолета. Опитите на репортерите да открият пилоти, които биха могли да хвърлят светлина върху загадката, се оказаха неуспешни.

„Така следите изстинаха и то доста бързо“, казва г-н Райън.

Офицерът в оставка от австралийската армия подполковник Нийл Смит, който сега работи като военен историк, е проучил наличните доказателства за Уестал.

Той вярва, че наблюденията над Уестал са могли да бъдат част от таен проект за изследвания и разработки, най-вероятно ръководен от САЩ.

И нещо е отишло накриво.

Фактът, че други самолети са били забелязани в близост до НЛО, му подсказва, че „тези три НЛО са били извън курса си или са се отклонявали от него“.

„Това би обяснило бързината, невероятната бързина на войските, ако мога да ги нарека така, които реагираха в рамките на един час на този ден“, казва той.

„Мога добре да разбера, че свидетелите… са били насърчавани да не казват нищо за това, което са видели.“

„Какво имате да криете?“ Свидетелите искат отговори

Шестдесет години по-късно Джой Кларк и нейните бивши съученици смятат, че вече е крайно време да се даде официално обяснение за това, което се случи онзи ден.

„Няма нищо лошо да се обясни сега“, казва Кен Сталард, който твърди, че технологиите са напреднали значително. „Какво имате да криете? Който и да сте.“

Джой Кларк твърди, че е била наказана, защото е разговаряла с екип на новините:
Изображение

На 4 април 2026 г., по повод 60-годишнината, свидетели и местни жители се събраха на детската площадка „Летяща чиния“ в Гранж, построена от местния съвет в памет на събитието.

„Историята е нещо наистина крехко“, казва г-н Райън, докато се разхожда из парка. „Наличието на нещо осезаемо тук дава възможност на хората, дошли след това, да разберат, че на този ден се е случило нещо, нещо загадъчно.“

За Таня Васи годишнината е напомняне, че е време за отговори.

„Сега вече е нормално да се говори за това… на моята възраст няма значение дали някой мисли, че съм малко луда“, казва тя. „Знам какво видях.“

Източник: https://www.abc.net.au/news/2026-04-06/westall-ufo-mystery-witnesses-want-answers/106126614
Публикувай отговор