"Досега не помня такова нещо да се е случвало в нашето село", сподели 62-годишният управник на Ябълково. На въпроса, дали допуска, че това може да са следи от НЛО, Иван Панчев коментира, че е напълно възможно, но все пак може само да се гадае.

Източник: novini.bg
Информация и от още един източник:
Вече цяла седмица Ангел и Господинка Вълкови умуват над необичайното явление, но нямат логично обяснение. В Болярово вече упорито подозират, че се е появило НЛО. Миналия четвъртък 65-годишният Ангел Вълков с изненада видял кръговете, появили се в тревата. Той е категоричен, че поне от година градината не е обработвана и не е пръскана с препарати, съобщи TV7.
"Отивах да пръскам дръвчетата и минавайки видях кръговете. В райграса няма, в тревата има, и то не един, а към 20 кръга", обясни Ангел Вълков.
Необичайното явление събрало всички съседи на Ангел, които дошли да видят с очите си окръжностите. Някои подозирали, че следите може да са от извънземно посещение, въпреки че в квартала никой не е чул или видял нещо необичайно. Ангел Вълков обаче е категоричен, че не вярва в извънземни.
Въпреки това, всяка сутрин преди да тръгне за работа, той първо минава през градината, за да провери дали кръговете са изчезнали. Но те са си на мястото.
За появата на подобни кръгове преди години се говореше и в асеновградското село Избегли. Едно от обясненията беше, че става въпрос за гъби от популярния вид челядинка, който расте в кръгове.
Източник: marica.bg
И още по темата:
Загадъчни кръгове по тревата в поповското село Горица
http://bolgari.net / 4.05.2009 г.
Двайсетина кръга и осмици изрисува по загадъчен начин тревата на бившето игрище в поповското село Горица. Първите “чертежи” се явили още по Великден и шашнали местните хора, които ден през ден обикалят запуснатия от 20-ина години терен и се чудят що за сила е изписала фигурите.
Върху поляната е избуяла остра тъмнозелена трева, която рязко се откроява над по-слабите стръкове. Свежите треви обаче са подредени в доста правилни кръгове с диаметър от 1 до 8 метра. На три места има истински засукани осмици. Хора с повече въображение виждат и странна птица с разтворен клюн.
Всяка линия от фигурите е широка около 10-15 сантиметра и сякаш е изтеглена върху неравния земен лист с пергел.
“Кръстя се и се чудя кой господ да питам. Природна или извънземна работа е, хич не знам”, диви се и кметът Цветан Стайков.
Първа видяла кръговете секретарката на кметството Павлина Димитрова, която се разхождала с приятелката си от Варна Дони. Като стигнали до изоставеното игрище, ахнали от изненада.
“В първия миг беше стряскащо. Не вярвахме на очите си. Обикаляхме фигурите и се чудехме ние ли си въобразяваме, или са там”, разказва Павлина. Накрая тя се престрашила и влязла в един от кръговете.
“Полазиха ме тръпки. Сякаш някаква сила имаше там. Дали си внуших, или така стана - не знам”, разказва жената. Тя изтичала да викне кмета, а после и цялото село се извървяло. Странна била и тревата, очертала кръговете.
“Не й знам името на тая трева, но тя расте по мочурливи места, а там е сухо. И чудно как на цвят е по-тъмна от останалата. Едно време лично ходих да купувам тревни смески за терена, но тази растителност е друга”, категоричен е кметът.
От Великден насам Павлина всеки ден ходела да наглеждат фигурите. Неин познат предположил, че те имат извънземен произход и излъчват магнитни вълни. Сравнил ги с рисунките в едно плато в Южна Америка.
“То няма кой да ни каже какво става. Феномен е някакъв. Няма логично обяснение на кръговете, но няма как да са за лошо. Нещо добро ще ни вещаят”, смята секретарката.
Това е второ чудо за Горица напоследък, припомнят местните. Тук в края на март 66-годишният Никола Колев се спаси от сигурна смърт, след като сам излезе от близо 8 метров кладенец, където бил хвърлен от бандити. Крадците го набили, наливали му ракия в устата. Така мислели да заблудят полицията, че пиян е паднал в кладенеца. Те нямали и идея, че жилавият мъж от малък знаел да влиза и излиза от такива ями, защото баща му бил майстор и го водел със себе си при градежа на герани.
Бандитите - роми от селото, бяха задържани часове след спасението. Колев пък продължава да си пасе козите и овцете край село, недалеч от кръговете.
“Поличба някаква ще да е, ама каква - не знам - казва пастирът. - То, виж ,чудесата край нямат. Но мен ако питаш, това си е природна работа.” После обаче подкарва животните по краищата на поляната. Явно има едно наум и не пуска добитъка при кръговете.
“Надявам се да е хубав знак - казва кметът Стайков. - След земетресението през 1986 г. в Стражица селото запустя. Тогава бяхме към 850 души, но като се напукаха къщите, хората започнаха да бягат оттука. Сега я има, я не 200 човека. Наполовина сме българи на възраст, а наполовина - роми.”
После изведнъж се усмихва: “Днес ми се обадиха, че щъркелите ни най-сетне са дошли. Имаме едно гнездо и откога ги чакаме. Накрая рекохме: няма да си дойдат, опустяха ни душите. Ама, виж, върнаха се.
По в-к “Труд”, Антоанета Марчева – С. М.