Екип от иманяри, водени от шведския океанограф Питър Линдберг се натъкна на една необичайна находка. Вместо поредния потънал морски съд, при търсене с радара са открили обект, наподобяващ на останки на извънземен транспортен апарат.

Групата от изследователи, които са се специализирали в намирането на претърпели корабокрушение плавателни съдове са се опитвали да установят местонахождението на ценeн товар, за това съобщава сайта lifeslittlemysteries.com.

С помощта на сонар те се надявали да намерят на дъното на Балтийско море няколко каси с бутилки от редки видове шампанско, изгубени по маршрута между Финландия и Швеция преди повече от сто години.

sanar UFOВъпреки това, вместо останките на търговски кораб пред очите на изследователите се появил обект под формата на перфектен кръг с диаметър от около 60 фута (18,2 м).
„В нашата работа се налага да се сблъскваме с много странни неща, но над 18 години професионален опит в тази област, никога не съм виждал нещо подобно“ – призна Линдберг в интервю с местни медии. Той каза, че обектът е потънал в Ботническия залив на дълбочина на по-малко от 100 м, а на дъното заедно с него се виждат и надлъжни дири, които приличат на спирачен път.
След това интервю, шведските таблоиди побързаха да обявят, че на дъното на Балтийско море гние разбита летяща чиния.

Според някои изследователи, наличието на „спирачен път“ показва, че обекта се e движил по морското дъно, преди да е застинал на мястото, където е намерен. Въпреки това, единственото доказателство на тази версия засега са сонарните данни, на които едва ли може да се има доверие на сто процента.

Според критиците на „извънземната“ версия, позовавайки се на разделителната способност на сонара, използван на мястото на изследванията, за „идеална кръгла форма“ може да се говори само приблизително, а при щателен оглед на мистериозния обект може да се окаже, че това е естествена геоложка формация. А що се отнася до линиите, простиращи се от него по дъното – те могат да нямат нищо общо с тайнствения кръг.

Трябва да се отбележи, че Питър Линдберг не е казал нищо за извънземен произход на останките. Според него, подводния обект може по-скоро да е нещо като Стоунхендж. Въпреки това, да губят време и усилия за по-нататъшно изследване на подводната аномалия, изследователите не възнамеряват.

Линдберг казва, че сериозните изследвания изискват не по-малко сериозни разходи, а екипът му нямат нито време, нито ресурси да се справят с този въпрос за кратко време. Разбира се, за една истинска летяща чиния има хора, които биха дали милиони и дори милиарди долари. Но, ако находката се окаже само природно образование, то не само ще доведе изследователите до разочарование, но и до огромни финансови загуби.

atlantisТрябва да се напомни, че има хора които не веднъж са се подлъгвали, приемайки естествения ландшафт за доказателство за съществуването на чужда цивилизация. Така преди време беше привлечено вниманието към подводната планина Бимини Роуд (Bimini Road), разположена в Карибско море, близо до Бахамските острови.

Много теоретици, любители на конспирацията са предположили, че тези скали са перфектно оформени, за да бъдат естествени – направени са от неизвестна цивилизация или са евентуално реликва от изгубения град Атлантида.

В действителност, геолози са ги идентифицирани като необичайни, но естествено оформени формации скални блокове.

atlantis

atlantis atlantis

Но нека да видим дали някой сериозен изследователски екип ще проучи този мистериозен обект в Балтийско море. До тогава спекулациите по темата вероятно ще продължават.