Почти седем години работя в бизнеса с охранителни системи. Имам достатъчно опит и за мен няма неразрешими ситуации в инсталирането и поддръжката им.

Това важеше до преди няколко дни, когато поставях охранителна система в дома на мисис Джонс в град Баумонт в щата Тексас. Всичко си беше наред до момента, в който започнах да обяснявам на госпожата как да борави с контролния панел, в смисъл да си включи и изключи системата.

Помолих я да си избере четири цифри за деактивиране. Тя си ги избра и ние ги запаметихме. Помолих я да ми покаже какво е научила, и когато се опита да си деактивира системата нищо не се получаваше, сякаш използва погрешен код. Аз и казах да не се притеснява и да пробва отново.

След няколко неуспешни опита попитах я за цифрите? Тя ми ги каза и аз реших чрез мой служебен код да проверя какво става с нейния. Когато влязох в системата видях, че там има съвсем друг код. Изтрих го и програмирах нейния. Излязох от системата и я помолих отново да ми покаже, какво е научила.

Всичко беше наред до момента, в който тя отново не можа да деактивира системата с нейния код. Аз знаех, че той е верен, защото лично го програмирах. След няколко неуспешни опита да деактивира системата отново проверих кодовете, и какво беше изумлението ми? Клиентския код беше същия, който изтрих!!!

Изненадата беше голяма, защото не ставаше въпрос за грешка, а иначе няма никаква техническа или логическа причина там да се появява съвсем друг код, за втори път със същите четири цифри: 1945!!!

Тогава попитах клиентката дали те значат нещо за нея? Тя ми каза, че 1945 е годината, когато съпругът и бил роден, но той починал преди две седмици в тази същата къща. С много сериозен тон казах на мисис Джонс, че вероятно духа на нейния съпруг желае тя да използва тези цифри 1945 за деактивиране на системата.

Макар, че преди това се шегувахме за много неща, сега бяхме сериозни и нямаше никакво съмнение, че този код 1945 беше програмиран нито от мене нито от клиентката, а твърде вероятно от нещо което имаше връзка с нейния покоен съпруг, може би духът му или нещо друго.

Кой знае? Пълна мистика.

 

Автор: Иван Иванов, САЩ