В търсене на извънземно съобщение

Уникален протокол за комуникация и диалог с представители на абсолютно всички извънземни цивилизации е разработен от екип астрофизици. За това пише международното интердисциплинарно списание „Космическа политика” (Space Policy). В своята разработка астрофизиците Димитра Атри, Юлия Де Марини и Яков Хай-Мисра предполагат, че разработения протокол увеличава вероятността, ако съобщение изпратено от Земята да бъде разбрано от каквато и да е извънземна цивилизация.

Този универсален език за комуникация с извънземни, наречен METI /Messaging to ExtraTerrestrial Intelligence/, описва редица фактори и характеристики на сигнала, включващ метода за кодиране, обема и съдържание на съобщението.

Посланието изпратено от Аресибо към звезден куп М13Изследователите предлагат две основни честоти за предаване на трансмисии – 1,42 или 4,46 GHz, защото тези радиочестоти най-често се наблюдават в природата и се увеличава вероятността за приемането им и от извънземни със „скромни технически възможности”.

„Честотата, импулса и поляризацията за модулация на сигнала трябва да се обмисли добре за да се увеличи вероятността за откриване”, подчертаха астрофизиците.

Следва да се отбележи, че през ноември 1974 г. е изпратен първия сигнал към извънземни цивилизации, в който информацията е била кодирана с обикновен двоичен код. Съобщението е изпратено от най-мощния радиотелескоп – Аресибо в Пуерто Рико и е съдържало числата от едно до десет, атомните номера на елементите в ДНК, графика на човек, на Слънчевата система, радителескопа от който се излъчва посланието, музикални мелодии, текстови съобщения, снимки и чертежи.

Посланието е отправено към различни небесни обекти и към звездния куп Месиер 13, намиращ се на 24 000 светлинни години от Земята.

След това са били изпратени много послания, които във времето стават все по-неразбираеми, защото за разчитането на кодировките се предполага, че другопланетяните ще имат еквивалентни на земляните знания по математика, астрономия и физика.

Евентуално послание към извънземниЗа да се гарантира „разбираемост” на протокола METI ще бъде организиран международен тест, който ще включва хора от различни националности, култури и религии. Използвайки уеб сайт, изследователите с помощта на протокола ще могат да изпращат помежду си различни съобщения. А системата, основаваща се на данните от успешното декодиране, ще състави перфектното „свръхразбираемо“ послание към извънземните. Последното в крайна сметка, ще бъде изпратено в дълбините на космоса.

„Като се има предвид, че ние не знаем почти нищо за извънземните цивилизации, за тяхната природа, околна среда и социални отношения, ние ще увеличим вероятността за успешна комуникация с тях, ако използваме в съобщенията си ясни за всички термини и понятия“, – казват астрофизиците.

Ето и пълния текст на самия протокол: http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1101/1101.4968.pdf

Но за такива проекти съществуват и опастности – през 2010 година световно известния физик Стивън Хокинг предупреди, че Земята трябва да избягва контактите с извънземни, защото някои от тях може да са враждебни, а това би се оказало катастрофално за човечеството.

„Една съвременна цивилизация в радиус от 100 светлинни години може да открие нашите телевизионни шоута и вече да знае, че сме тук, така че има малка надежда за прикриване на нашето местоположение в пространството“, отговарят астрофизиците.

Аресибо (Arecibo)Отбелязвайки, че има няколко телескопа – включително Аресибо в Пуерто Рико, учените призовават да се определи някой от тях, който да бъде предназначен за провеждане на редовни предавания.

„Това е много дългосрочен план, за който ще се изискват значителни чуждестранни инвестиции и сътрудничество“.

„Като се има предвид, че ние знаем много малко за характера на извънземните цивилизации, ако те съществуват, ние ще увеличим вероятността за успешно общуване с тях, ако използваме съобщение кодирано с протокола METI, което получателят има вероятност да разбере.“, казват в заключение членовете на екипа на д-р Атри.