В главния щаб на военновъздушните сили опровергават съобщение за това, че части от руската система за противоракетна защита наблюдават космически апарат в небето над Дагестан.
„Потвържденията на генерал Болховитин от централния пункт за управление силите на ПВО за това че над Дагестан е прелетял руски космически апарат, не съответстват на действителността“, заяви началника на прес-службата на ВВС Александър Дробишевский. По негови думи „такива пултове на територията на северен Кавказ няма.“ А нещата стоят така: началника на севернокавказкото регионално управление на федералната погранична служба ген. Болховитин заявил пред журналистите, че непознатия летящ обект, който са наблюдавали през нощта на 14-ти ноември наряди от две застави на Дербентския пограничен отряд, се оказал „руски космически апарат“. Генералът потвърждава, че тези сведения не са получени „от никакъв централен пункт на управление на силите на ПВО“. Появяването на НЛО в небето над Дагестан е било засечено през нощта на предишния вторник. В официалния ежедневник на сводките на вътрешните работи на републиката се говори, че непознатия летящ обект е наблюдаван в 1:45 от дежурните наряди на двете застави. Тези застави се намират близо до руско-азербайджанската граница, около селището Казмаляр в Магамкетския район на Дагестан. По думите на граничарите, в течение на две минути те са наблюдавали бързо летящ обект намиращ се на около 100 метра в посока на планината, който се е скрил в посока към морето по курс от 10 градуса. За това, че НЛО не е бил снаряд или ракета изстреляна от Чечня, свидетелстват видените на нея „три светещи огъня с радиус два метра“.
Коментари: Но какво да коментираме тук…граничарите са наблюдавали, Министерство на вътрешните работи е потвърдило, начлник на пограничната служба е заявил, че това е руски космически обект, ВВС опровергали това. Това означава само едно – чиста проба НЛО. Още повече, в четвъртък, надвечер РИА „Новости“ съобщава, че „необичайното небесно явление са наблюдавали още и жители на село Червишево, Тюменска област“.

11.2000 година.